Hyppää sisältöön

Pitkäkestoinen pinnoite auttaa torjumaan mikrobit

Pitkäkestoinen pinnoite auttaa torjumaan mikrobit

26.02.2021

ViruS-Top Oy:n asiakaspäällikkö Miro Rusin mukaan antimikrobista pinnoitetta voidaan käyttää kaikenlaisissa tiloissa, joissa halutaan ehkäistä virusten ja bakteerien leviämistä.

Bakteereja ja viruksia voi torjua tehokkaasti desinfiointiaineilla lotraamisen sijaan myös antibakteerisella pinnoitteella, joka kestää kulutusta jopa vuoden.

Teksti Timo Hämäläinen  Kuva ViruS-Top

Monissa yrityksissä pyritään pitämään pintoja mikrobeista vapaina desinfiointiaineilla. Bakteereja ja viruksia voi myös torjua antibakteerisella pinnoitteella, joka kestää jopa vuoden.

Moni yrittäjä on koronapandemian seurauksena joutunut rajoittamaan asiakasmääriä tiloissaan tai sulkemaan liikkeensä kokonaan. Toiminnan jatkuessa yrittäjien on desinfioitava käsiään ja pintoja jatkuvasti.

Desinfiointiaineille löytyy vaihtoehto: antimikrobinen pinnoite, joka estää viruksien, bakteerien, homeiden ja sienikasvustojen leviämisen pinnoilla.

– Antimikrobinen pinnoite tappaa mikrobit rikkomalla niiden solukalvon. Pinnoite eliminoi jopa 99,9 prosenttia kaikista mikrobeista, korostaa asiakaspäällikkö Miro Rusi ViruS-Top Oy:stä.

Rusi viittaa saksalaisten Eurovir Hygiene-Labor ja Quality Labs BT -yhtiöiden laboratoriotutkimuksiin ja -testeihin. Niiden perusteella pinnoite tuhoaa tehokkaasti bakteereita ja viruksia. Eurovirin testien mukaan pinnoite tuhoaa myös influenssa A ja korona -tyyppisiä viruksia. Vaikuttavuus on testattu myös oikean koronaviruksen kanssa.

Oulun yliopistossa tehdyn riippumattoman laboratoriotestin mukaan pinnoitteen päälle asetetuista lipidikalvoisista viruksista noin 90 prosenttia oli tuhoutunut tunnissa.

Airdal-pinnoite on saksalainen keksintö. Se voitti German Innovation Awards ’19 palkinnon. ViruS-Top edustaa tuotetta Suomessa Suojapinnoitus Finland Oy:n kanssa.

Monet yritykset Saksassa ovat ottaneet pinnoitteen käyttöön. Joukossa on myös suuria yhtiöitä, kuten Lufthansa ja SAS. 

– Pinnoite soveltuu käytettäväksi kaikenlaisissa tiloissa, kuten ravintoloissa, sairaaloissa ja kaikkialla, missä halutaan ehkäistä virusten ja bakteerien leviämistä, Rusi toteaa.

ANTIMIKROBINEN PINNOITE rikkoo mikrobien solukalvon.

Kestää myös kovaa kulutusta

ViruS-top käyttää pinnoitustoimituksiin ainoastaan koulutettuja asentajia.

– Asentajat levittävät pinnoitteen esikäsittelyn jälkeen käsin liinoilla. Näin aine saadaan levitettyä jokaiseen tarvittavaan paikkaan. Huonetilan keskeltä tapahtuvalla sumutuksella ei vastaavaan tulokseen päästäisi.

Asennuksessa pinnalle muodostuu noin 150–300 nanometrin paksuinen, täysin läpinäkyvä, lasimainen kerros. Hajuton pinnoite, ei vaikuta pinnan kitkaominaisuuksiin. Asennuksen jälkeen tilat ovat valmiit käyttöön kuuden tunnin kuluttua.

– Pinnoite kestää hyvin kulutusta. Takaamme, että sen antimikrobinen tehokkuus säilyy vähintään vuoden. Mikäli sinä aikana tulisi epäilyjä, että aine on menettänyt tehokkuutensa, voidaan pinnoite testata.

Pinnoitetta ei tarvitse desinfioida, mikä vähentää pintojen puhtaanapitotyötä sekä desinfiointiaineista aiheutuvia kustannuksia.

Pinnoitettuja pintoja voi pestä tavalliseen tapaan pesuaineilla. Aineen valmistaja lupaa, että pinnoite kestää alusmateriaalista riippuen 5 000 – 40 000 vesipesukertaa.

Haku