Hyppää sisältöön

Pintojen huolto antaa tilalle lisää käyttöikää

Pintojen huolto antaa tilalle lisää käyttöikää

12.03.2021

Toimitusjohtaja Verneri Saari suojaa juuri asennettuja graniittisia lattialaattoja Suomen Meriittirakennus Oy:n saneeraamassa kohteessa. Pintasaari tekeekin asiakkailleen ilmaisia kartoituskäyntejä huollettaviin kohteisiin lähinnä pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan alueella. 

Väsähtäneen ja aikansa eläneen kylpyhuoneen pinnat voidaan puhdistaa, huoltaa sekä suojata nopeasti ja edullisesti.

Teksti Liisa Joensuu  Kuva Joona Raevuori

Noin tuhat kylpyhuonetta vuodessa näkevän Pintasaari Oy:n toimitusjohtaja Verneri Saari tietää, kuinka paljon tila voi muuttua muutamassa päivässä, vaikka varsinaista remonttia ei tehdä. Hän näyttää otoksia kylpyhuoneesta Helsingin Kalliossa. Lähtötilanteessa kaakelit olivat tummuneet ja saumoissa näkyi mustahometta. Yleisilme ei todellakaan ollut mieltänostattava. Mutta jo kolmen päivän kuluttua sama tila näytti raikkaalta, lähes uuden veroiselta.

– Teimme seiniin kolmivaiheisen pesun, johon kuulu homeen, kalkin ja saippuan poisto sekä emäksinen, neutraloiva puhdistus. Lattian saumauksen vaihdoimme kokonaan. Huollon ansiosta tila sai lisää käyttöikää ja sen ilme kirkastui. Lähdemme aina liikkeelle tilan vaatimuksista ja asiakkaan tarpeista. Jos taloon on tulossa putkiremontti parin vuoden kuluttua, suhteutamme toimemme siihen. Mietimme mitä kannattaa tehdä ja mikä on turhaa käyttöikää ajatellen, Saari selvittää. 

Vaihtoehtoja on erikoispuhdistuksesta alkaen. Se poistaa pinnoilta tehokkaasti lian, rasvan, homeen, kalkin ja ruostejäljet. Silikonisaumat on lähes aina uusittava yli viisi vuotta vanhoissa kylpyhuoneissa. Samalla putsataan saumojen tausta. 

– Kun silikonin pinnalla näkyy tummia pilkkuja, saumojen takana tilanne on usein pahempi. Mustahomeesta on hankala päästä eroon kotikonstein, ja home lähtee uusiutumaan herkästi. Siksi tarvitaan ammattilaisten menetelmiä.

Irtokaakelit pystytään kiinnittämään uudelleen varovasti injektoimalla, laattoja ei tarvitse poistaa. Menetelmässä laattojen välisiin saumoihin tehdään reikiä, joiden kautta laattojen alle viedään kiinnittävää epoksihartsia. 

– Vanhat laattasaumat ovat monesti hapertuneet ja kuluneet. Laattasaumat kannattaa korjata tai vaihtaa, jotta niiden kestoa ja puhdistettavuutta saadaan lisättyä.

Pinnoitteella pitkä suoja

Saari puhuu lämpimästi suojapinnoituksesta ja sen eduista. Nanoteknologiaan perustuvilla pinnoitteilla on mahdollista suojata lähes kaikki kovat pinnat lialta, rasvalta, mikrobeilta ja homeelta. Pinnoite pidentää tilojen ja pintojen käyttö-ikää. Se parantaa myös hygieniaa, koska pinta hylkii likaa. 

–  Kyseessä on hajuton ja näkymätön aine, jonka ansiosta pinta toimii teflonin tavoin. Pinnoite kestää hankausta, eikä sitä voi pestä pois. Kylpyhuoneessa se estää vettä imeytymästä saumoihin ja nopeuttaa huomattavasti tilan kuivumista. Suihkussa pinnoitteen huomaa siitä, että laattasaumat eivät vaihda enää kastuessaan väriä, kuten käy pinnoittamattomalle saumalle, joka imee vettä.

Pintasaari antaa kotitalouksien suojapinnoitukselle viiden vuoden takuun. Pinnoite sopii julkisiin tiloihin ja on oivallinen niin vanhoissa kuin uusissa kiinteistöissä. Uudisrakennukseen tai remonttikohteeseen se kannattaa laittaa heti.

– Toivomme, että pääsemme tekemään pinnoituksia enemmän suoraan uusiin tiloihin, jotta niiden kunto pysyisi hyvänä pitkään.

Huolto takaa säästöjä

Pintasaari huoltaa kylpyhuoneiden lisäksi keittiöitä, jotka kaipaavat kalkin- ja rasvanpoistoa ja silikonisaumojen vaihtoa. Työtä teettävät myös julkisivut, aidat ja muurit jotka ovat erikoispesun tai graffitien poistamisen tarpeessa. Tällaiset kohteet kannattaa myös pinnoittaa.

– Lähes kaikki kovat pinnat voidaan käsitellä graffitisuojauksella, olipa kyseessä kivi, metalli tai marmori. Jos pinnoitusta ei ole tehty, graffitin poistamisen jälkeen pintaan jää helposti vaalea jälki. Pinnoitus poistaa ongelman, eikä puhdistuksen jälki näy.

Huolto ja pinnoitus kannattavat. Kylpyhuoneen pintojen huolto maksaa tilan historiasta ja koosta riippuen keskimäärin sadoista euroista muutamaan tuhanteen euroon. Säästö on suuri verrattuna kokonaiseen kylpyhuoneremonttiin, jonka hinta on helposti kymmeniä tuhansia. Suuri remontti kestää viikkoja, jopa kuukausia, kun taas huollossa kyse on päivistä. 

– Suojapinnoitus lisää kylpyhuoneen elinikää keskimäärin 5–10 vuotta.

Haku