Hyppää sisältöön

Pinnoite, joka pitää ja joustaa

Pinnoite, joka pitää ja joustaa

4.01.2022

Build Caren toimitusjohtaja Jarno Kontio ja sisäilma-asiantuntija Sauli Paloniitty kertovat ElaProofin mahdollistavan turvallisen tiivistämisen lähes kaikissa olosuhteissa. 

Useissa tutkimuslaitoksissa testatun ElaProof Indoor -pinnoitteen toimivuus perustuu uraauurtavaan polymeerikemian innovaatioon. Sisäilmatiivistykseen sekä radonsuojaukseen kehitetty tuote on M1-hyväksytty.


TEKSTI | PEKKA SÄILÄ   KUVA | JUHO LÄNSIHARJU

Vaikka nykyisin puhutaan paljon sisäilma- ja kosteusongelmista julkisissa tiloissa – kuten kouluissa ja virastoissa – esiintyy ongelmia paljon myös yksityisten ihmisten kodeissa. Tänä päivänä rakennusten tiiveysmittaukset ovat arkipäivää, mutta tiivistämisessä käytettävät liuotinpohjaiset tuotteet aiheuttavat edelleen terveysriskejä niin rakentajille kuin rakennusten käyttäjillekin. 

Monien tuotteiden tartuntaominaisuudet eivät ole myöskään pitäviä kaikille materiaaleille tai kosteille alustoille. Myös koostumukseltaan erilaisia tuotteita sekoitetaan keskenään, usein huonoin tuloksin.

Build Care Oy on suojaaviin pinnoitteisiin erikoistunut suomalainen yritys, jonka toiminnan kivijalkana on hengittävä ElaProof-pinnoiteteknologia. 

Useissa tutkimuslaitoksissa testatun 1-komponenttisen pinnoitteen toimivuus perustuu polymeerikemian innovaatioon. Tuotteet valmistetaan Suomessa, ja ne on kehitetty erityisen vaativiin olosuhteisiin. Yritykseltä löytyy tuotteita sekä sisä- että ulkotiloihin.

– ElaProof Indoor on vesipohjainen tiivistysmassa rakenteiden ja rakennusten sisäilmatiivistykseen sekä radonsuojaukseen. Tuotteen elastisuus ja tarttuvuus erilaisille rakennusmateriaaleille mahdollistaa turvallisen ja varman tiivistämisen yhdellä tuotteella lähes kaikissa olosuhteissa, kertoo Build Caren toimitusjohtaja Jarno Kontio.

Tuote pitää saumat tiiviinä myös rakennusten ja rakenteiden eläessä, sillä tuotteella on markkinoiden paras halkeaman silloituskyky. Tämä ominaisuus on erityisen tärkeä, sillä se määrittää elastisen materiaalin kykyä säilyä ehjänä alustaan syntyvien halkeamien tai rakenteissa tapahtuvien liikkeiden kohdalla. Tuote myös levittyy helposti esimerkiksi pensselillä tai lastalla. Sisätiloissa se kuivuu nopeasti ja muodostaa samalla ilmatiiviin kalvon, mikä säästää ylimääräisiltä työvaiheilta.

Turvallista tiivistämistä

  • ElaProof Indoor on kehitetty sisäilmatiivistykseen ja radonsuojaukseen.
  • Elastinen sekä erinomaisesti tarttuva pinnoite- ja tiivistysmassa useimmille rakennusmateriaaleille.
  • ElaProof on liuotinvapaa ja sen pH-arvo on neutraali – käsittely ei vaadi erityisiä suojavarusteita.
  • Markkinoiden paras halkeaman silloituskyky. 
  • Kestää vettä ja pakkasta, levitettävissä myös tuoreelle betonille. 

Turvallinen ja hajuton

Useimpiin kilpaileviin tuotteisiin verrattuna ElaProof Indoor on turvallinen käyttäjälle. Sille on myönnetty myös M1- ja EC 1 -päästöluokitukset. Luokituksiin kelpuutetaan sellaiset sisällä käytettävät rakennusmateriaalit, joista haihtuu erittäin vähän yhdisteitä huonetilaan ja jotka ovat hajuttomia.

– Tuotteella on voimassa kaksi Suomalaista patenttia ja yksi EU-patentti. Lisäksi laaja kansainvälinen patentointi ovat valmisteilla. Käyttökohteita löytyy lukemattomia, joten tuotteen vieminen kansainvälisille markkinoille on myös ehdottomasti tavoitteenamme.

Osaksi tilan sisustusta? 

ElaProofin ominaisuuksiin on perehtynyt myös sisäilma-asiantuntija Sauli Paloniitty, joka on alan kouluttaja sekä erilaisten tiiveysmittausmenetelmien kehittäjä. Paloniityn mielestä ElaProofin tuotteissa kokonaisuus on loppuun saakka mietitty.

– Avainsanoja ovat tuotteen viskositeetti, tarttuvuus, peittoisuus ja asennusystävällisyys. Lisäksi ElaProofin vesihöyryn läpäisevyyden on voitu osoittaa olevan jopa satakertaisesti parempi kuin kilpailijoilla. Myös 1-komponenttisuudesta on selkeää etua, sillä se säästää ylimääräisiltä työvaiheilta ja vähentää materiaalihukkaa.

Paloniitty toteaa, että kaikilla ammattilaisillakaan tiiveysasiat eivät aina ole hallussa. Markkinoilla on lukemattomia tuotteita, ja monesti rakennusalan ammattilaisetkin valitsevat tiivistämiseen useita eri materiaaleja, joita sotketaan keskenään, eikä lopputulos vastaa enää tarkoitustaan. Vaikka ElaProof on jo sellaisenaan täysin toimiva tuote, näkee hän siinä myös tulevaisuuden kehitysmahdollisuuksia.

– Tämänkaltaisista tuotteista voitaisiin kehittää myös sisustuksellisesti entistä näyttävämpiä, jolloin esimerkiksi kylpyhuoneremontista selvittäisin 1-komponenttisella, helposti levitettävällä pinnoitteella, joka toimisi samalla vesieristeenä.

Haku