Hyppää sisältöön

Pilarirakenteita kestävästä kierrätysmateriaalista 

Pilarirakenteita kestävästä kierrätysmateriaalista 

7.03.2023

ABS-muovisia pilarimuotteja on käytetty onnistuneesti muun muassa Kauppakeskus Redin parkkihallissa.

Muovinen pilarimuotti on helppo koota, purkaa ja siirtää. Rakennusyrittäjille monikäyttöinen tuote säästää ajan ja rahan lisäksi myös luontoa.

TEKSTI | PEKKA SÄILÄ  KUVA | ANNI HARTIKAINEN

Betonikorjauksen sekä pintakäsittelyjen kokonaisvaltaiseen palveluun perehtyneen Suomen Betonikorjauksen henkilökunta omaa laajan kokemuksen ja monipuolisen ammattitaidon sekä uudis- että korjauskohteiden toteutuksesta. Yritys päätti kokeilla ABS-muovista valmistettuja pilarimuotteja haastavassa korjausrakentamisen kohteessa, niiden helppokäyttöisyyden takia.

– Muotit toimivat erinomaisesti kylpylän vaurioituneiden pilarinjuurien mantteloinnissa. Valun jälki laadukkaalla juotosbetonilla oli moitteeton, eikä vaatinut kuin kevyen pintakäsittelyn ja maalauksen. Käytämme varmasti tätä tuotetta tulevissakin kohteissa, kertoo Suomen Betonikorjauksen työnjohtaja Raimo Haanpää.

Pilarimuotit yritys tilasi Scandiform Oy:ltä, joka on erikoistunut paikallavalurakentamisen tuotteisiin. Yrityksellä oli tarjota betonipilareiden valamiseen suunniteltu, muovista valmistettu modulaarinen muotti, joka on perinteisiä vaihtoehtoja edullisempi ja ekologisempi ratkaisu.

Uudelleenkäytettävässä muovimuotissa käyttökertoja on yli 100. 

– Kestävästä materiaalista tehty pilarimuotti on nopea koota ja purkaa, eikä sen käyttö vaadi erikoisosaamista. ABS-muovista valmistettava muotti on niin kevyt, että sitä voi helposti siirtää käsin, kertoo Scandiform Oy:n toimitusjohtaja Marcus Congiu.

Muoteista löytyy vaihtoehto jokaiseen kohteeseen

Pilarimuotti säästää myös tilaa, koska se voidaan säilöä ja siirtää tiiviissä paketissa työkohteeseen esimerkiksi eurolavoilla. Menetelmän käyttö helpottaa myös työmaan logistiikan hallintaa. 

Koska muotteja käyttävä valutiimi ei tarvitse nosturia, eikä muotteja varten tarvita timpuria, voi tiimi edetä nopeasti läpi työmaan. Käytön jälkeen muotit puhdistetaan painepesurilla uudelleenkäyttöä varten. Ekologisesti valmistetusta uusiomuovista ei synny myöhemminkään ongelmajätettä, sillä käyttöikänsä päässä olevat muotit palautuvat kierrätysmuoviksi.  

Tällä hetkellä pilarimuottien kysytyimpiä käyttökohteita ovat parkkihallit, joissa on paljon tukirakenteita. Myös talo- ja siltarakentaminen ovat kasvavia kohteita.  

– Siltatyömaalla on tyypillisesti paljon puisia valurakenteita ja ajokaistoja joudutaan sulkemaan liikenteeltä. Helposti käsiteltävillä ja liikuteltavilla pilarimuoteilla tätä ongelmaa ei pääse muodostumaan. Muoteista löytyy sopiva vaihtoehto niin pyöreiden, neliskanttisten ovaalien kuin säädettävienkin pilarien valamiseen, Congiu toteaa. 

Hän korostaa, että on tärkeää tutustua asiakkaan rakennuskohteeseen ja tehdä optimoidut suunnitelmat valun toteutukselle. Tämän jälkeen rakennustiimille toimitetaan mittojen mukaan valmis tuote. 

– Näin voimme osaltamme auttaa rakennusyrityksiä pienentämään myös hiilijalanjälkeään ja vaikuttamaan koko betonivalun logistisen ketjun sujuvoittamiseen. 

Pilarimuotteihin voi tutustua paremmin yrityksen nettisivuilla osoitteessa Scandicform.com

Haku