Hyppää sisältöön

Piikappale näkee valon

Piikappale näkee valon

18.10.2022

ElFys Oy:n tuotantolaitos sijaitsee Espoon Otaniemessä. Sen puhdastilassa valmistuu fotodiodi-innovaatio, jota voidaan hyödyntää monella eri teknologian alalla. Kuvassa Juha Heinonen ja Laura Tervo.

ElFys Oy on Espoosta kansainvälisille markkinoille ponnistanut fotodiodivalmistaja, jonka teknologiaa voi hyödyntää valtavassa valikoimassa laitteita aina autoista matkapuhelimiin asti.

TEKSTI | VALTTERI MÖRTTINEN   KUVA | JOONA RAEVUORI

Avaruushaalareihin vuorautuneet työntekijät käsittelevät mystisiä, CD-levyjä muistuttavia kiekkoja. Niitä uitetaan liemissä ja paistetaan kuumassa. Työtila on eristetty tarkasti kaikilta ulkopuolisilta kemiallisilta aineilta kuten metalleilta ja lialta. Pelkkä hiuskarvakin pilaisi koko tehdyn työn perinpohjaisesti.

Kuvaus saattaa kuulostaa elokuvakohtaukselta, jossa sankaritutkijat pelastavat maailmaa pandemialta tai Walter White kokkaa metamfetamiinia, mutta tässä tapauksessa kyse on jostain paljon maanläheisemmästä: fotodiodeja valmistavasta laitoksesta Espoon Otaniemessä.

ElFys Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja, tekniikan tohtori Mikko Juntunen naurahtaa mielikuvalle mutta toteaa välittömästi:

– Hauska puolihan tässä on se, että ulkonäöltään ne elokuvakohtaukset eivät ole kovin kaukana siitä, millaista tämä puhdastilassa työskentely ihan oikeasti on.

Fotodiodit kattavat monet teknologia-alan tarpeet

ElFysin tuotteet eli fotodiodit ovat yksinkertaisesti sanottuna piikappaleita, jotka havaitsevat valoa. Teknologia on pohjimmiltaan sama kuin muun muassa aurinkopaneeleissa, mutta kappaleet ovat vain valtavasti pienempiä.

Tavallisen kuluttajan korvaan koko teknologia voi kuulostaa aluksi hyvin vieraalta, mutta se vastaa erittäin ajankohtaiseen tarpeeseen. Maailma on juuri nyt pullollaan erilaisia kasvavia sovellusalueita, joissa fotodiodeja hyödynnetään, ja niiden suorituskyvyn parantaminen avaa jatkuvasti uusia ovia.

Fotodiodeja tarvitaan muun muassa matkapuhelimien näyttöihin, joissa on säädettävä kirkkaus, ja autojen ajojärjestelmiin. Lisäksi erityisesti puettava teknologia, kuten älysormukset ja urheilukellot, mittaa käyttäjänsä sykettä nimenomaan fotodiodien avulla.

– Meidän etumme on se, että tuotteemme näkevät valoa paremmin kuin kenenkään muun. Voimme saada siis tarkempia mittaustuloksia tai vaihtoehtoisesti säästää prosessissa merkittävästi sähköä, Juntunen tiivistää.

Vuosikymmenten matka puolijohteiden parissa

ElFysin toiminta käynnistyi alun perin VTT:n ja Aalto-yliopiston yhteisessä puolijohdelaboratoriossa, jossa tutkijana työskennellessään Juntunen tiimeineen keksi käänteentekevän detektorikombinaationsa.

Mutta keksintö ei suinkaan tapahtunut kertaheitolla tai salamaniskusta. Sitä ennen Juntusen matka oli kulkenut fysiikasta innostuneesta lukiolaisesta ensin Teknilliseen korkeakouluun ja sittemmin kesätöihin Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskukseen.

– Olin päättänyt jo lukiossa, että haluan työskennellä Cernissä ja sinne myös pääsin. Siitä asti olen ollut tekemisissä puolijohdeteknologian kanssa jollakin tavalla. Myöhemmin olen työskennellyt muun muassa Nokiassa, missä pääsin paketoimaan elektroniikkaa kaikkien aikojen ensimmäisen kommunikaattorin sisälle.

Oman keksintönsä myötä Juntunen perusti lopulta oman startup-yrityksen yhdessä tutkijakollegoidensa kanssa ja alkoi haalia ympärilleen lisää osaavia tekijöitä.

Kansainvälinen yritys sekä sisältä että ulkoa

ElFys on toiminut nyt viisi vuotta ja kerännyt pelkästään viimeisimmän vuoden aikana yli kuusi miljoonaa euroa rahoitusta. Se tarkoittaa, että startup-yrityksille tyypillinen kohtalokas kasvuaika on takanapäin ja firma avaa parhaillaan ensimmäisen kerran aitoa volyymituotantolinjaa.

– Nopean kasvumme ansiosta parin vuoden kuluttua tavalliset kuluttajatkin alkavat nähdä teknologiaamme ostamissaan laitteissa.

Asiakasyrityksiä on tähän mennessä löytynyt Euroopan lisäksi niin Aasiasta kuin Pohjois-Amerikastakin eli kaikilta suurilta markkina-alueilta. Suurimmat omistajat ovat nykyään Voima Ventures, Samsung Venture Investment Corporation sekä Juntunen itse.

Yhtiön omassa henkilökunnassa työskentelee parhaillaan 14 kokoaikaista työntekijää. Monimuotoinen työyhteisö edustaa neljää eri kansalaisuutta ja puhuu kuutta eri kieltä.

Juntunen kertoo, että useimmat perustajien jälkeen saapuneista työntekijöistä ovat hypänneet laivaan täysin perinteiseen tapaan avointen julkisten hakujen kautta, eikä tarkoituksena alun perin ole ollut haalia pelkästään monimuotoista henkilökuntaa vaan ainoastaan löytää tekijöistä parhaat.

– Mutta totuus on, että jos haluaa löytää yritykseensä sellaista monipuolista ajattelua, jota siellä tarvitaan, pitää etsiä keskenään erilaisia ja eritaustaisista ihmisistä. Tällaisella ajattelulla ovet ovat nopeasti auenneet joka puolelle maailmaa.

ELFYSIN FOTODIOIDIT

01. Terveyden monitorointi
Parantavat datan tarkkuutta ja virransäästöä puettavassa teknologiassa.

02. Spektroskopia
Mahdollistavat tarkemmat mittaukset monenlaisissa sovelluksissa.

03. Valotunnistus
Tarjoavat räätälöityjä ratkaisuja parempaan valotunnistukseen.

04. Röntgenkuvaus
Vähentävät röntgensäteilyä ja parantavat otettujen kuvien laatua.

Haku