Hyppää sisältöön

Pihkasta kansainvälinen menestys rehutuotantoon

Pihkasta kansainvälinen menestys rehutuotantoon

5.04.2022

Progres ja Progut -tuotteita kehittämässä ollut Hankkija Oy:n kehityspäällikkö Hannele Kettunen esittelee Jahti&Vahti-koiranruokia.

Hankkija löysi metsäteollisuuden ja panimoalan sivutuotteista ainesosia, joiden ansiosta kuluttajan pöytään saadaan vastuullisesti tuotettua ruokaa.

TEKSTI | RITVA-LIISA SANNEMANN  KUVA | TEEMU HEIKKILÄ

Hankkijan rehuliiketoiminnan innovaatioiden juuret ulottuvat yli 30 vuoden taakse, jolloin silloinen Suomen Rehu alkoi edelläkävijänä kehittämään rehuentsyymejä. Investoinnit biotekniseen kehitystyöhön toivat tullessaan huippuasiantuntijoita, poikkitieteellistä osaamista ja polun nykyiseen tutkimusverkostoon. 

– Teemme yhteistyötä kotimaisten ja ulkomaisten yliopistojen, tutkimuslaitosten ja -yhtiöiden kanssa. Näin innovaatioita pystytään testaamaan ensin laboratorioissa ja sitten koetiloilla ennen tuotantoa, kertoo tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja Juhani Vuorenmaa Hankkijan rehuliiketoiminnasta.

Vuorenmaa on ollut mukana rehujen tuotekehityksessä pitkään. Merkittävää hänestä on, että katse ymmärrettiin varhaisessa vaiheessa kohdistaa suomalaiseen luontoon ja teollisuuden sivuvirtoihin. 

Pitkällisen tutkimustyön tuloksena löydettiin resiinihapot, jotka ovat peräisin havupuiden pihkasta. Ne eristetään sellun keittoliemen mäntyöljystä tislaamalla. Resiinihapot vahvistavat eläinten suolikudosta ja vähentävät tulehduksien aiheuttamia kudosvaurioita ja siten antibioottien käyttötarvetta.

– Metsäteollisuuden sivuvirtojen hyödyntäminen on osa kiertotaloutta ja Hankkijan vastuullista toimintaa, Vuorenmaa huomauttaa.

Resiinihappojen pohjalta Hankkijalla kehitettiin Progres-rehuaine, jolle on saatu kattava kansainvälinen patenttisuoja. Progresin käyttö alkoi vuonna 2014 siipikarjan rehuista, mutta on laajentunut myös sikojen ja nautojen ruokintaan. Valtaosa sen valmistuksesta menee vientiin.

Progres on ainutlaatuinen tuote, jonka on todettu tukevan eläinten suolistoterveyttä ja parantavan niiden hyvinvointia ja kasvua.  

Hyvinvointia hiivan voimalla

Toinen merkittävä innovaatio on löytynyt panimoteollisuudesta. Oluen valmistuksessa syntyy sivutuotteena hiivalientä, joka sisältää arvokkaita ainesosia. Kun panimohiiva pilkotaan happokäsittelyssä pieniksi paloiksi, vapautuvat hiivasolun aktiiviset aineet eläimelle hyödylliseen muotoon.

Tästä panimoteollisuuden sivuvirrasta Hankkija kehitti patenttisuojatun Progut-tuotteen, joka sitoo haitallisia kolibakteereja ja muokkaa eläimen immuunipuolustusta. Lisäksi se edistää nautakarjalla pötsin toimintaa. 

– Tutkimusten mukaan Progut on tehostanut nautojen rehujen sulatusta ja nostanut maitotuotosta keskimäärin 1,8 litraa lehmää kohti päivässä, Vuorenmaa kertoo.

Progut-valmistetta käytetään nykyään myös kotimaisen Jahti&Vahti-koiranruokasarjan tuotteissa. Se on Suomen myydyin koirien kuivamuona, joka valmistetaan Liedossa.

Yksi isoista haasteista Hankkijalla on vähentää kotieläintuotannon vaikutusta ilmastonmuutokseen. Tutkimusverkostossa selvitetäänkin, voidaanko yksilöllisellä ruokinnalla vaikuttaa metaanituotantoon.

Hankkija Oy on Suomen johtava rehuteollisuuden ja maatalouskaupan toimija. Se kuuluu Danish Agro -ryhmään, joka on Euroopan suurimpia maatalouskaupan toimijoita. 

Haku