Hyppää sisältöön

Pieni sininen merkki kertoo kestävästä kalastuksesta

Pieni sininen merkki kertoo kestävästä kalastuksesta

14.06.2022

MSC:n Suomen edustaja Johanna Vepsä kertoo, että sertifikaatin saavuttaakseen yritysten tulee todistaa, että pyynti on kestävällä tasolla.

Kun ostoslistalla on kalaa tai äyriäisiä, auttaa MSC-merkintä tekemään vastuullisen valinnan. Standardi on tae kalakantaa kunnioittavasta pyyntitavasta. 

TEKSTI | LIISA JOENSUU   KUVA | ANNI HARTIKAINEN

Ympäristötietoista ostajaa kiinnostavat ruoan jäljitettävyys ja sen tuotannon vaikutukset ympäristöön. Mistä tuote on peräisin, onko tuotanto ekologista ja miten tuotantoketjua valvotaan? Kalaa tai äyriäisiä mielivä kuluttaja saa vastaukset helposti pienen sinivalkoisen merkinnän avulla. Jos tuotteessa on MSC:n kalamerkki, se on läpäissyt pitkällisen ja tarkan luonnonvaraista kalaa koskevan sertifiointiohjelman. Tuote on aina jäljitettävissä kestävään kalastusyritykseen, joka pyytää mereneläviä meriluontoa kunnioittaen. MSC-merkki maailman johtavana luonnonvaraisten merenelävien kestävän pyynnin standardina kertoo, että toimitusketju tunnetaan ja toimintaa valvotaan huolellisesti.

Marine Stewardship Council eli MSC on voittoa tavoittelematon kansainvälinen organisaatio, joka on edistänyt vastuullista kalastusta yli 20 vuotta kalastusyritysten, kalaa ja äyriäisiä tuottavien brändien ja tiedeyhteisöjen kanssa. Sen toiminta perustuu merien suojeluun ja liikakalastuksen lopettamiseen. 

– Kestävässä kalastamisessa mereen jätetään tarpeeksi kalaa kannan ylläpitämiseksi. Merenelävien elinympäristöjä kunnioitetaan ja kalastuksesta riippuvaisten ihmisten elinkeinon säilyminen varmistetaan. Joitakin kalakantoja ei pyydetä kaikkina vuodenaikoina. Esimerkiksi tonnikalan pyynti Tyynellämerellä katkaistaan määräajaksi, jotta kalakanta pääsee uudistumaan, kertoo MSC:n Suomen edustaja Johanna Vepsä.

MSC ei sertifioi yrityksiä itse, vaan siitä huolehtivat puolueettomat sertifioinnin asiantuntijat. Ne arvioivat kalastusyrityksen vaikutukset luonnonvaraisiin kalakantoihin. Jos MSC-merkin jo saanut yritys ei läpäise myöhempiä auditointejaan tai tee sertifikaatin ehdoksi asetettuja parannuksia sovitussa aikataulussa, se menettää sertifikaattinsa. 

Kestävästi sillistä seitiin

Meret peittävät yli 70 prosenttia planeettamme pinnasta. Kun pidämme huolta meristä, ne pitävät huolta meistä. Kalat ja äyriäiset ovat luonnollinen ruokaturva ja miljardien ihmisten ensisijainen proteiininlähde.

Sertifioituja mereneläviä on helppo nauttia eri puolilla maailmaa. MSC-merkki löytyy kymmenistätuhansista tuotteista, ja niitä myydään yli 100 maassa. Kuluttajalla on valinnanvaraa sillistä seitiin ja katkaravuista kalmariin. Kirjainyhdistelmä ja kalalogo erottuu selvästi niin säilykkeissä, pakasteissa kuin kaupan kalatiskin lasissa – mikäli kalatiski on sertifikaatin ansainnut. Ravintolassa valveutunut asiakas tiedustelee, ovatko merenelävät MSC-sertifioituja. Jos ravintolalla on sertifikaatti, asiakas voi nauttia mereneläviä hyvillä mielin. 

Kun pidämme huolta meristä, pitävät ne huolta myös meistä.

– MSC-sertifioitu kala ja äyriäiset pidetään erillään sertifioimattomasta saaliista koko toimitusketjun ajan aina merestä lautaselle. Ne pidetään selkeästi merkittyinä, jotta ne voidaan tarvittaessa jäljittää. Yli 5500 yrityksellä ympäri maailmaa on MSC:n toimitusketjusertifikaatti. Tähän sisältyy yli 46 000 vähittäiskauppaa ja ravintolaa sekä niiden lisäksi kalatukkuja, kalankäsittelijöitä ja -jalostajia sekä varastoja.

Vesilintuja suojellen

Sertifioidut kalastusyritykset kehittävät jatkuvasti toimintaansa. Ne ovat tuottaneet useita innovaatioita muidenkin lajien kuin kalakantojen säilyttämiseksi. Suuria tuloksia on saatu pienilläkin muutoksilla. Esimerkiksi värikkäät, tuulessa lepattavat nauhat ovat pitäneet kalastusalusten vanavedessä seuraavat vesilinnut etäämmällä. Etelä-Afrikan vesillä tämä on vaikuttanut siten, ettei albatrosseja juuri enää takerru verkkoihin sivusaaliina.

– Toinen toimiva innovaatio ovat olleet akustiset karkottimet. Pyöriäiset ovat jättäneet pyyntivälineet rauhaan. Pyöriäissivusaalis tippui Englannin vesillä jopa 92 prosenttia. Verkoissa käytettävät ledivalot puolestaan pitävät poissa kuorekalojen lahkoon kuuluvat kynttiläkuoreet. Syytä tähän ei tiedetä, mutta menetelmä on yksinkertainen ja toimii.

Haku