Hyppää sisältöön

Pieni kunta sykkii yhteisöllisyydestä

Pieni kunta sykkii yhteisöllisyydestä

31.03.2023

Tammela on luonnonkaunis kunta, jossa riittää paljon nähtävää sekä matkailijoille että alueen vakituisille asukkaille. Kunnasta löytyy jopa yli 200 järveä ja lampea. 

Kanta-Hämeen maakunnassa sijaitseva Tammela on yhdistelmä ainutlaatuisia luontokohteita, kulttuurihistoriaa ja pienen kunnan yhteisöllisyyttä.

TEKSTI saana lehtinen | kuva tammelan kunta


Maaseudun rauha vetää kaupunkilaisia puoleensa: tällä hetkellä lähes miljoona suomalaista harkitsee muuttoa maalle. Vaihtelua kaupungin vilinälle ei tarvitse aina etsiä kaukaa. Kanta-Hämeen maakunnassa sijaitseva, noin 6 000 asukkaan Tammelan kunta tarjoaa mahdollisuuden nauttia upeista luontomaisemista ja kattavista palveluista vain tunnin ajomatkan päässä Helsingistä, Tampereelta ja Turusta. 

– Tammelassa voi asettua ainutlaatuisen täydellisen luonnon ja monipuolisten liikunta- ja virkistäytymispalveluiden keskelle. Samaan aikaan lähellä olevat kaupungit ja suuremmat paikkakunnat, joissa nyt mahdollisesti asutaan, ovat helposti saavutettavissa ja niissä on helppo käydä töissä tai vierailla vapaa-ajalla, Tammelan uusi kunnanjohtaja Juuso Alatalo kertoo. 

Niin luontokohteistaan kuin kulttuuritarjonnastaan tunnettu kunta on myös monipuolinen matkakohde. Historiallisten nähtävyyksien, kuten Hämeen härkätien ohella tarjontaa laajentaa läpi vuoden 2023 Tammela 600 vuotta-tapahtumakokonaisuus. 

Uniikki luonto tarjoaa liikunta- ja virkistäytymismahdollisuuksia 

Tammelan alueella on poikkeuksellista luontoa, jossa riittää nähtävää ja tekemistä niin matkailijoille, vakituisille asukkaille kuin vapaa-ajan asukkaille. Kunnassa sijaitsee yksi Suomen vanhimmista kansallispuistoista, Liesjärven kansallispuisto, ja retkeilijät kaikkina vuodenaikoina tervetulleeksi toivottava Torrosuon kansallispuisto lintutorneineen. Helppokulkuisimmat, koko perheelle sopivat luontopolut löytyvät puolestaan Saaren kansanpuistosta. 

Lisäksi Tammelasta löytyy yhteensä yli 200 järveä ja lampea. 

– Luonto on kaikkina vuodenaikoina kuntaa esiin tuova elementti. Jopa keskustaajamassa on järvinäköala, Alatalo kiteyttää. 

Puhdas ja kaunis luonto tuo Tammelaan laajan kirjon liikunta- ja virkistäytymismahdollisuuksia. Kansallispuistojen ja kansanpuiston ohella asukkaiden ja matkailijoiden käytössä on muun muassa urheilukenttä, frisbeegolfrata, sisäliikunta- ja kuntosaleja sekä pian myös parhaillaan rakenteilla oleva liikuntahalli. Alatalo kannustaakin Tammelassa vierailevia suuntaamaan luontopoluilta myös keskustaan. 

– Matkailijoiden kannattaa tutustua myös keskustaajaman tarjontaan ja asumisvaihtoehtoihimme, Alatalo vinkkaa. 

Maksuton varhaiskasvatus tukee alueen lapsiperheiden arkea 

Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen jo toistamiseen saanut Tammela tarjoaa lapsiperheille kaiken tarvittavan päivähoidosta ja kouluista aina laajoihin harrastusmahdollisuuksiin. Tunnustuksen myötä tuleva toimintamalli on käytössä kaikilla kunnan palvelualoilla. Tammelassa onkin tehty pitkäjänteistä työtä lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. 

– Tammelassa on tehty syksyllä 2023 voimaan tuleva päätös maksuttomasta varhaiskasvatuksesta. Kun ajatellaan lapsiperheiden arkea sekä nykyisiä kustannuksia ja kustannuspaineita, muutos tuo perheille merkittävää taloudellista hyötyä, Alatalo lisää. 

Kunnan yhteisöllisyyttä vahvistavat tämän lisäksi aktiiviset kyläyhdistykset. 

– Vahvat kyläyhteisöt lisäävät kunnan monipuolisuutta asukkaille entisestään. Jos uusi asukas haluaa harkita keskustaan asettumista, hänellä on siihen mahdollisuus. Kylille asettuessaan hän voi puolestaan päästä osaksi vahvaa kyläyhteisöä ja saada vielä enemmän luontoa ja tilaa ympärilleen, Alatalo summaa. 

Haku