Pieni, ketterä ja kansainvälinen

Yksi Imatran seudun-vahvuuksista on sen ainutlaatuinen sijainti EU:n ja Venäjän rajalla. Imatralla yrittämiselle on muitakin hyviä syitä: monipuolinen elinkeinorakenne, venäläiset turistit ja jouhevat sijoittumispalvelut.
TEKSTI tiina suomalainen | kuva kehy
Mielikuva Imatrasta teollisuuskaupunkina on vahva. Kaupungin elinkeinojen skaala on kuitenkin hyvin laaja: on perinteistä metsä- ja metalliteollisuutta, biotalouden uusia tuulia, monipuolisia matkailupalveluja sekä innovatiivisia startup-yrityksiä.
Esimerkiksi 2000-luvun aikana Imatra on investoinut jopa yli 30 miljoonaa euroa alueen matkailuun. Erityisesti on kehitetty Ukonniemen aluetta Saimaan rannalla.
Imatraa sekä sen lähikuntia Ruokolahtea ja Rautjärveä kiinnostavat ennen kaikkea investoinnit, jotka täydentävät jo olemassa olevia yrityksiä ja palveluja.
– Meidän tavoitteenamme on edelleen kehittää hyvinvointi- ja urheilumatkailupalveluja, sähköistä kaupankäyntiä ja rajan ylittävää kansainvälistä liiketoimintaa sekä biotalouteen ja muuhun teollisuuteen liittyviä palveluja. Emme halua kuitenkaan sulkea ovia, vaan toivotamme tervetulleeksi kaikenlaiset yritykset ja sijoittajat toimialaan katsomatta, korostaa Imatran Seudun Kehitysyhtiön hallituksen puheenjohtajana toimiva Imatran kaupunginjohtaja Rami Hasu.
Kansainvälisiä yhteyksiä
Imatralla on yksi etu, mitä ei ole millään muulla suomalaisella kaupungilla: kaupungin keskustasta on kolme kilometriä kansainväliselle rajanylityspaikalle.
Tulevaisuudessa kun Imatran ja Luumäen välinen kaksoisraide toteutuu, vahvistaa se seudun logistiikkaa, mahdollistaa vientimäärien kasvun ja kasvattaa matkustajaliikennettä entisestään.
– Lisäksi tavoitteenamme on saada Imatra – Svetogorsk -rajanylityspaikalle kansainvälinen status myös raideliikenteen osalta. Tämän toteutuessa ovi olisi auki aina Aasiaan asti, Hasu mainitsee.
Venäjän läheisyys merkitsee myös sitä, että 200 kilometrin päässä on valtava markkina-alue – Pietari ja sen kuusi miljoonaa asukasta.
Venäjältä tulevien turistien ostos- ja lomamatkailu on notkahduksen jälkeen lähtenyt taas uuteen nousuun ruplan vahvistuttua.
– Venäjältä tulevat matkailijat eivät tee meille vain lyhyitä päivämatkoja, vaan yöpyvät yön yli. Yöpymisten määrä on vuonna 2017 kasvanut yli 10 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, Imatran Seudun Kehitysyhtiön (Kehy) yritysasiantuntija Katja Vehviläinen kertoo.
Apuna alusta loppuun
Pienen alueen vahvuus on sen toiminnan nopeudessa.
– Kehyn sijoittumispalvelut toimivat yhden luukun periaatteella. Tarjoamme sijoittumispalveluita Imatralle, Ruokolahdelle ja Rautjärvelle sijoittumisesta kiinnostuneille yrityksille. Olemme yritysten apuna koko sijoittumisprosessin ajan, Vehviläinen korostaa.
Tiivis yhteistyö alueen kaavoituksen ja rakennusvalvonnan kanssa onnistuu mutkattomasti. Imatran Seudun Kehitysyhtiön kattavat palvelut löytyvät nykyisin Imatran kaupungintalolta.
Kaupunginjohtaja lupaa, että Imatralle sijoittuvia yrityksiä autetaan tonttimahdollisuuksien selvittämisessä. Toimitilahallinkin rakentaminen onnistuu vaikka avaimet käteen -periaatteella.
Alueella on myös mahdollisuus saada korkeasti koulutettua henkilökuntaa, sillä Saimaan ammattikorkeakoulu ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto ovat lähellä.
– Tarvittaessa autamme Imatran seudulle sijoittuvia yrityksiä myös etsimään ja houkuttelemaan uutta työvoimaa paikkakunnalle.
IMATRAN ALUE LUKUINA
- Alueeseen kuuluvat Imatran kaupungin lisäksi Ruokolahti ja Rautjärvi.
- Yli 10 miljoonaa asukasta 300 km:n säteellä.
- Maailman suurin ja modernein uusiutuvan metsäteollisuuden keskittymä.
- Etäisyydet Imatralta Pietariin 197 km, Imatralta Helsinkiin 258 km


