Hyppää sisältöön

Pieneläinkrematorio toimii suurella sydämellä

Pieneläinkrematorio toimii suurella sydämellä

15.01.2021

Lehtolassa on yhteistuhkattavien lemmikkien viimeinen leposija. 

Tuhkaus on hienotunteinen ja kunnioittava tapa pois nukkuneen lemmikin hautaamiseen.

TEKSTI | HEIDI EDELMAN  KUVA | LASSE SIMPANEN

Kiiltäväturkkinen kissa loikoilee pehmeässä korissaan pöydän kulmalla silminnähden tyytyväisenä oloonsa. Sen silmät ovat laiskasti vain puolittain avoinna, eikä se hätkähdä edes ovesta sisään astuvaa vierasta. Kissa tuntuu kuuluvan koreineen niin olennaisena osana ympäristöönsä, että jää tulijalta lähes huomaamatta.

Aivan kuten pöydän kulmalla torkkuva kissa, Suomen Eläintuhkauksen ovesta käyvä tulijakin tuntee heti olonsa turvalliseksi ja arvostetuksi. Yli 30 vuoden kokemus hienotunteisuutta vaativalta alalta heijastuu yrityksen toimintaan, tunnelma on rauhallinen ja kunnioittava.

Kestäviä valintoja

Suomen Eläintuhkaus Oy on perustettu vuonna 1988 ja se on Suomen vanhin yksityinen eläinkrematorio. Ennen yrityksen perustamista on oppia alalle haettu Yhdysvalloista ja Iso-Britanniasta, josta myös ensimmäinen laiteyhteistyökumppani löytyi. Pieni perheyritys työllistää tällä hetkellä täysipäiväisesti viisi henkilöä ja on erikoistunut pieneläinten tuhkaukseen. 

Yrityksen toimintaa ohjaa vahvasti ekologisuus ja vastuullisuus. Jokaisessa krematorion uunissa on varsinaisten pääpolttokammioiden lisäksi jälkipolttokammio, jonka tarkoituksena on puhdistaa tuhkauksessa syntyvät savukaasut ennen niiden päästämistä hormiin ja sitä kautta ilmakehään. Tuhkauksesta syntyvä lämpö sen sijaan menee tarkasti hyötykäyttöön, sillä yrityksen toimitilat lämpenevät krematorion uunien hukkalämmöllä.

Ympäristöystävällisyyttä on yrityksen toiminnassa pohdittu kattavasti muiltakin osin: ostettu sähkö on ympäristöystävällistä ja kuljetuksiin käytettävät autot ovat Euro 6 -luokituksen mukaisia. 

– Pyrimme tekemään kestäviä valintoja ja valitsemme ympäristöystävällisen vaihtoehdon aina kun se on mahdollista, sanoo yrittäjä Petri Stenberg.

Ekologisuuden lisäksi kotimaisuus ja lähituotanto ovat Suomen Eläintuhkaukselle tärkeitä arvoja.

– Kaikki pakkaustarvikkeemme ovat kotimaisia. Pakkauslaatikot, joihin uurnat toimitusta varten pakataan, ovat kotimaista kierrätyspahvia. Pakkaustäytteenä emme käytä styroxia, vaan täysin biohajoavaa ja kompostoituvaa, kierrätyspaperista valmistettua pakkaustäytettä, sanoo Stenberg.

Valikoimasta löytyvät uurnat, muistokorut ja muut tuotteet ovat kotimaista käsityötä ja mahdollisuuksien mukaan lähituotantoa. Asiakas voi valita esimerkiksi täysin maatuvan Sulapacin ekomateriaalista valmistetun uurnan.

Lemmikkien hautausmaa 

Suomen Eläintuhkaus Oy tarjoaa mahdollisuuden yksilö- tai yhteistuhkaukseen poisnukkuneelle lemmikille. Yhteistuhkattavien lemmikkien tuhkat haudataan Lehtolaan, kauniille 10 hehtaarin metsäalueelle. Suuri metsäalue tarjoaa kauniin hautapaikan tuhkatuille lemmikeille ja toimii samalla tehokkaana hiilinieluna kompensoiden yrityksen toiminnasta aiheutuvia ympäristövaikutuksia. Halutessaan lemmikille voi tilata muistolaatan Lehtolan muistokiveen. 

Omaa lemmikkiä voi käydä muistelemassa Lehtolassa milloin tahansa. Myös yksilötuhkatut lemmikit on mahdollista haudata Lehtolaan omille merkityille hautapaikoilleen.

Haku