Hyppää sisältöön

Perunan uudistettu muoto

Perunan uudistettu muoto

4.06.2021

Peruna on myös tulevaisuuden ruokaa. Perinteikkään Pohjolan Peruna Oy:n Rooty-tuotteet on valmistettu vastuullisesti luonnonmukaisella menetelmällä ja ne tarjoavat helpon tavan tehdä nopeaa ja maistuvaa arkiruokaa.

Kokki ja ruokavaikuttaja Linnea Vihonen on todistanut perunan uuden tulemisen niin huippuravintoloissa kuin kotikeittiöissäkin.

Teksti Elisa Salama  Kuvat Pohjolan Peruna & Julia Toivola

Kokkisota- ja Mitä tänään syötäisiin? -ohjelmista tuttu kokki Linnea Vihonen seuraa työnsä puolesta ravintola-alaa tarkasti.

– Perunasta on tullut muodikas raaka-aine. Se on hienoa, sillä peruna on maistuva osa suomalaista ruokakulttuuria, Vihonen kertoo.

Perinteinen raaka-aine on saanut seurakseen uusia innovaatioita, kuten maaliskuussa markkinoille tuodut Rooty-brändin tuotteet. Vihonen ajautui Rooty-brändilähettilääksi sattumalta: kotikeittiössä testatut Pannunuudelit vakuuttivat ja tuotteen alhainen hiilijalanjälki sopi kokin arvoihin.

– Ekologisuus totta kai viehätti, mutta ensisijaisesti Pannunuudelit ovat herkullinen valinta, Vihonen kehuu.

Rooty-tuoteperheen takana on perinteikäs Pohjolan Peruna, joka on tunnettu muun muassa Mummon-tuotteistaan. Rootyn innovaatio on patentoitu ja luonnonmukainen menetelmä, jonka ansiosta nuudelimainen muoto pysyy koossa keittäessä, paistaessa tai wokatessa. Rooty Pannunuudeli ja Perunahippu-tuotteita voi käyttää mainiosti ruoanlaitossa nuudelin, spagetin tai riisin tapaan.

– Tuotteissa on käytetty tuoretta kotimaista perunaa ilman lisäaineita. Valmistusmenetelmän ansiosta hiilihydraatteja ja kaloreita on vähemmän kuin perunassa normaalisti, kertoo Pohjolan Perunan markkinointijohtaja Jami Teirikari.

Gluteeniton ja maidoton tuote sopii loistavasti monenlaiseen ruokavalioon, kuten lisukkeeksi niin vegaanisille proteiininlähteille kuin lihallekin.

– Kaikki perunan hyvät ravintoaineet on tietysti säilytetty mukana, Teirikari vakuuttaa.

Kotimaista hyvää ilman lisäaineita

  • Pohjolan Perunan Rooty-tuoteperhe pohjautuu patentoituun ja luonnonmukaiseen menetelmään.
  • Menetelmän ansiosta perunan nuudelimainen muoto säilyy keitettäessä ja paistettaessa.
  • Rooty-tuotteet sopivat mainiosti esimerkiksi riisin ja nuudelin korvikkeiksi.
  • Tuotteet sisältävät tuoretta kotimaista perunaa ilman lisäaineita, ja niissä on vähemmän hiilihydraatteja ja kaloreita kuin perunassa normaalisti.

Muun muassa Kokkisodasta tuttu Linnea Vihonen kertoo, että Peruna on maistuva osa suomalaista ruokakulttuuria.

Oman maun mukaan

Vihonen suosittelee Rooty Pannunuudelia etenkin aasialaistyylisiin ruokiin. Hän kehuu myös tuotteen nopeaa kypsymistä: Pannunuudelin voi lisätä suoraan pakasteesta pannulle.

– Seuraksi tarvitaan vain mausteet. Itse lisään esimerkiksi soijakastiketta, seesamiöljyä, suolaa, pippuria ja chiliä. Proteiininlähteen ja kasvikset voi valita itse, ja wokki on hetkessä valmis.

Perunahippu taas taipuu risottomaiseksi annokseksi yhdessä kerman ja parmesaanin kanssa. Ainesosien annetaan kiehua kovalla lämmöllä, jolloin saadaan kotikeittiön nopea fine dining -ateria.

– Kun mausteeksi lisää persiljaa ja reilusti mustapippuria, saadaan pasta Alfredon makumaailmaan sukeltava annos, Vihonen vinkkaa. Tuote sopii myös riisin korvaajaksi ja lisukkeeksi kastikkeille tai padoille.

Vihonen tekee Rooty-tuotteista usein annoksia, joista riittää seuraavallekin päivälle. Edellisen päivän Pannunuudeleista syntyy helposti lounassalaatti lisäämällä lohta, kapriksia, punasipulia, sitruunaa, öljyä ja mustapippuria.

– Ripaus suolaa tuo esiin perunan makua, vinkkaa Linnea. Kokki lisääkin suolaa tuomaan makua perunaruokiin.

Peruna on ekoteko

Nykyaikainen kokki miettii ruokavalinnoissaan paitsi makua, myös vastuullisuutta.

– On mahtavaa, että suomalainen yritys käyttää kotimaisten viljelijöiden tuottamia raaka-aineita. Rooty-tuoteperhe istuu omaan arvomaailmaani sen vuoksi, että tuotteet valmistetaan bioenergialla, Vihonen kertoo.

Perunan hiilijalanjälki on riisiä ja vehnää huomattavasti pienempi. Riisin hiilijalanjälki perunaan verrattuna on jopa 30-kertainen ja vehnäpastan kahdeksankertainen. Peruna on muun muassa neljä kertaa satoisampi kuin vehnä. 

Hiilijalanjäljen lisäksi myös perunan vesijalanjälki on pieni, koska sen viljely vaatii verrokkejaan, riisiä ja vehnää, huomattavasti vähemmän vettä.

– Pidän siitä, että Rooty-tuotteissa yhdistyvät hyvin ekologisuus, hyvät ravintoarvot ja suomalainen työ. Peruna on aiemmin mielletty raskaaksi ja vähän tylsäksikin, joten on hienoa, että Rooty tuo perunan uusia käyttökohteita esille, Vihonen hymyilee. 

Rooty-tuoteperheen tuotteita löytyy hyvin varustettujen päivittäistavarakauppojen pakastealtaista kautta maan. 

Haku