Hyppää sisältöön

Perintönä unelmalöylyt

Perintönä unelmalöylyt

15.10.2021

Perustaja Christian Juup takaa käsityönä valmistuvien kiukaiden tuotannon säilyvän jatkossakin Suomessa. 

Christian Juup vaalii perinteistä suomalaista saunakulttuuria valmistamalla artesaanikiukaita isoisänsä reseptillä.

Teksti Mari Korhonen  Kuva Suvi Laine

Palataan ajassa taaksepäin 1950-luvulle. Ahkerana saunojana tunnettu diplomi-insinööri Gösta Juup ei löytänyt markkinoilta sopivaa kiuasta itselleen. Lämmitysaika oli toisinaan kolmestikin päivässä saunovan miehen makuun liian pitkä. Pitkän ja hartaan kiukaan etsinnän jälkeen Göstä istui kirjoituspöytänsä ääreen ja suunnitteli oman kiukaan. Tuolloin hän ei tiennyt, että tuli luoneensa juuret tulevalle menestyskonseptille. Juup®-artesaanikiukaan tarina oli alkanut.

Yli 65 vuotta myöhemmin Göstan pojanpoika, Christian Juup, pohti kansainvälisen työyhteisönsä kanssa suomalaista saunakulttuuria. Christian ymmärsi haikailevansa takaisin lapsuuden perheen yhteisiin saunahetkiin, jotka tämän päivän hektisessä arjessa tuntuivat olevan katoava luonnonvara. Suurin osa suomalaissaunojen kiukaistakin oli peräisin jostain muualta kuin Suomesta. 

Kiuasmallia suunniteltiin kolmen eri sukupolven voimin: isoisän piirustusten pohjalta Christian ja hänen isänsä tekivät vielä muokkauksia kiuasmalliin ennen sen tuotantoon vientiä. 

Paikallisen ammattikoulun metallilinjan opiskelijat teettivät käsityönä suunnitelmien pohjalta ensimmäiset kolme kiuasta vuonna 2015. Vuonna 2019 Christian päätti heittää lisää vettä kiukaalle ja syntyi artesaanikiukaita Suomessa käsityönä valmistava Ab Juup Oy. Ensimmäinen malli tuotiin markkinoille toukokuussa 2021. Saunakansa otti uuden tulokkaan avosylin vastaan, ja uusi malli onkin jo tuloillaan keväälle 2022.

KIUKAALLAMME löylyihin pääsee jopa vartissa.

Kiuas, joka ei jätä kylmäksi

Juup toi markkinoille ekologisen kiukaan, joka lämpenee nopeasti ja mukautuu erilaisiin saunomismieltymyksiin. Suomalainen saunainnovaatio haastaa perinteisen kiukaan toimintamallin. 

– Tavanomaisen saunan lämmittäminen kestää noin tunnin, meidän kiukaallamme löylyihin pääsee jopa vartissa. Tämä madaltaa saunomiskynnystä kiireisen perheen arjessa, suomalaisen saunakulttuurin sanansaattaja Juup tietää.

Nopea lämpenemisaika ja monipuoliset löylyt perustuvat kiukaan poikkeukselliseen kivitilaan.

– Tavallisesti kiukaassa kivet ovat tulipesän ympärillä, ja kiukaan tarkoitus on lämmittää kiviä. Meillä kivet ovat kivipadassa suoraan tulipesän yläpuolella, jonka seurauksena padan pohjalla ja reunalla olevat kivet lämpenevät nopeasti, keskellä olevat hitaammin. 

Nopean lämmitysajan ja käyttäjänsä tarpeisiin mukautuvien löylyjen lisäksi Loimaalla käsityönä valmistuva Juup®-kiuas on myös ekologinen valinta. 

– Tulevaisuudessa haluamme olla premium-kiukaiden johtava valmistaja ja suomalaisen saunakulttuurin sanansaattaja myös ulkomailla. Tarkoitus olisi avata kansainväliset markkinat ensivuoden loppupuolella, ja neuvotteluita Japanin kanssa on jo käynnissä.

Haku