Hyppää sisältöön

Perintönä sukunimi ja tinkimätön työmoraali

Perintönä sukunimi ja tinkimätön työmoraali

3.06.2021

Vaaran Palkki valmistaa hirsiaihiot pohjoisen hitaasti kasvaneesta puusta. Painumattomat lamellit hirsien ytimessä vahvistavat rakennetta niin, että seinät kantavat nurjahtamatta suuretkin kuormat. 

Perheyhtiön jatkajat Vaara-konsernissa jalostavat Tervolassa puuta asennusvalmiiksi ulkoverhous- ja hirsiaihiotuotteiksi. 

Teksti Timo Hämäläinen  Kuva Rikumatti Jurmu

Vaara-konserni jalostaa Tervolassa puuta asennusvalmiiksi ulkoverhous- ja hirsiaihiotuotteiksi. Isoisät ovat jättäneet perheyhtiön jatkajille perintönä sahurin tinkimättömän työmoraalin ja ajatuksen vastuullisuudesta. Veljekset Vaara Oy täytti huhtikuussa 40 vuotta. Yhtiön juuret ulottuvat kuitenkin paljon kauemmas. 

– Isäni isoisä Janne Vaara osti 1900-luvun alkupuolella ruotsalaisilta sahureilta sirkkelin rautaosat ja rakensi siihen itse puuosat. Siitä homma lähti käyntiin, kertoo toimitusjohtaja Jukka Vaara

Jannen jälkeläiset pitävät kiinni yrityksen hyvästä maineesta ja rehellisyydestä jo neljännessä polvessa. Jukka Vaara otti vetovastuun kesän kynnyksellä. Isä Jussi jatkaa hallituksen puheenjohtajana. 

– Edustamme yritystä ja sen tuotteita omilla kasvoillamme ja nimellämme. Se on yksi tekijä, joka kannustaa meitä pitämään kiinni hyvästä maineesta, olipa kyse tuotteiden laadusta tai kestävään toimintaan liittyvistä asioista. 

Hiilinegatiivinen materiaali 

Vuosikymmenten kuluessa yritys on laajentunut konserniksi, joka hallitsee sahatavaran koko valmistusketjun metsästä asennusvalmiiksi tuotteiksi. Päätuotteina ovat ulkoverhouslaudat ja uusimpana painumattomat hirsiaihiot. Hirsiaihiot valmistaa Vaaran Palkki Oy. 

– Hitaasti kasvanut tiukkasyinen puuaines on yksi vahvuuksistamme. Lisäksi hallitsemme koko valmistusketjun metsästä valmiiksi tuotteiksi, Vaara toteaa. 

Puu materiaalina on itsessään ympäristöystävällinen rakennusmateriaali. Puu on hiilijalanjäljeltään negatiivinen, kestävä materiaali. Kun puuta käytetään rakentamiseen, saadaan hiiltä varastoitua pitkäaikaisesti. 

– PEFC- ja FSC-sertifikaatit takaavat, että hankkimamme puuraaka-aine on kestävästi hoidetuista metsistä ja puun alkuperä on tiedossa, sanoo Veljekset Vaara Oy:n markkinoinnin suunnittelija Arttu Vattulainen

Myös asennusvalmiit tuotteet, kuten valmiiksi maalatut tai palosuojatut sekä piilonaulatut ulkoverhouslaudat ovat sertifioituja. Kaikki saha- ja höylätavara on CE-merkittyä. Sertifioinnit takaavat, että materiaalit ovat viranomaisten määräysten ja hyvän rakennustavan mukaisia. 

Pitkäjänteistä kehitystyötä 

Vattulainen on kestävyysjuoksija, kolminkertainen Kalevan kisojen pitkien matkojen mestari. Maratoneille ja arvokisoihin tähtäävälle urheilijalle yritys tarjoaa innostavan työpaikan, joka sopii hyvin hänen mielenlaatuunsa. 

– Uuden sukupolven puutuotteita kehitetään pitkäjänteisesti. Siinä on jotain samaa kuin kestävyysurheilussa, jossa laadukkaan ja kurinalaisen harjoittelun kautta pyritään entistä parempiin tuloksiin, kertoo Vattulainen. 

Vaara-konserni on kasvava yritys, joka työllistää nykyisin noin 80 työntekijää. Viidennes tuotannosta menee vientiin. 

Haku