Hyppää sisältöön

Perinteiset mekaaniset avaimet ovat pian historiaa

Perinteiset mekaaniset avaimet ovat pian historiaa

25.10.2022

Suomen ja Baltian maajohtaja Katriina Forsbackin mukaan Salto Systemsin tavoitteena on korvata mekaaniset avaimet elektronisilla ratkaisuilla.

SALTO Systemsin älykkäät kulunhallinta- ja lukitusratkaisut sopivat niin julkisiin tiloihin, liikekiinteistöihin kuin asumiseen. Avaimena toimii vaikkapa älypuhelin.

TEKSTI | ELINA JÄNTTI   KUVA | ANNI HARTIKAINEN

Yhdellä avaimella sisään työpaikalle, toisella pukukopin ovi auki. Kolmannella kuljetaan työtiloihin, neljännellä avataan lukollinen kaappi ja viidennellä asiakkaiden tilat. 

Tämä on todellisuutta monella työpaikalla ja julkisissa tiloissa: liikkumaan pääsee vain useammalla eri avaimella, eikä tilojen hallinnoija aina tiedä, kuka ovista on kulkenut. 

Entä, jos kaikkiin oviin ja kulkupisteisiin sopisikin yksi ja sama kulkutunniste, tai ne voisi avata kätevästi omalla älypuhelimella – ja lisäksi oviin olisi yhdistetty älykästä kulunhallintaa? Se on ideana SALTO Systemsin järjestelmissä.

– Tavoitteenamme on päästä eroon mekaanisista avaimista ja korvata ne langattomilla elektronisilla ratkaisuilla, kertoo SALTO Systemsin Suomen ja Baltian maajohtaja Katriina Forsback ja jatkaa:

– Keskitymme RFID-teknologiaan pohjautuvaan älykkääseen kulunhallintaan, jossa avaimena toimii kulkutunniste, jonka mukana liikkuu tietoa. Erityisesti älypuhelimella toimiva digitaalinen avain on yksi tuotekehityksemme keihäänkärjistä: näemme, että tulevaisuudessa kaikki tieto, mukaan lukien avaimet, kulkevat mukana älypuhelimessa, ja teemme paljon omaa tuotekehitystä luodaksemme yhteensopivia ratkaisuja Applen ja Androidin kanssa.

Tuotekehitykseen satsataan

SALTO Systems on maailman suurimpiin lukeutuva kulunhallinta- ja älylukkotoimittaja. Yrityksen ratkaisuja on käytössä laajalti monenlaisissa kiinteistöissä julkisen sektorin tuhansien ovien rakennuksista aina yksityisiin koteihin sekä kohteisiin, joissa vaaditaan erityisen korkeaa turvatasoa. 

Maailmanlaajuisesti SALTO-järjestelmiä käyttää päivittäin yli 40 miljoonaa käyttäjää. SALTOa käyttävät muun muassa hotelliketju Noli Studios Suomessa, Ranskan parlamentti ja Lundin yliopisto Ruotsissa. 

Suomessa yrityksen tuotteisiin ja teknologiaan luottavat esimerkiksi monet hoiva-alan toimijat. Myös julkisen sektorin yksiköiden, kuten kuntien, sairaaloiden, koulujen ja päiväkotien sekä asumisen ja joustavien työtilojen puolella kysyntä on kasvussa. 

Valmistajana SALTO on europpakeskeinen: tuotteet kokoonpannaan isolla tehtaalla Espanjassa, ja iso osa komponenteista tulee tehtaalle 150 kilometrin säteeltä. Pohjoisespanjalainen yritys työllistää noin 1300 työntekijää eri puolilla maailmaa.

– Pelkästään tuotekehityksessä on töissä 200–300 henkilöä, mikä kertoo siitä, että tuotekehitykseen panostetaan voimakkaasti. Lanseeraamme jatkuvasti useita erilaisia tuoteuutuuksia, Forsback sanoo.

Oviin voi valita eri älylukkotyyppejä ja kulkutunnisteita. Katajanokan Noli Studiosilla on käytössä kulkukortti sekä digitaalinen avain.

Kulunhallintaan voidaan yhdistää erilaisia ovia

Älykäs kulunhallinta mahdollistaa monenlaisia käyttötarkoituksia. SALTOn ratkaisujen avulla voidaan hallinnoida erilaisten käyttäjien ja vierailijoiden pääsyä eri tiloihin ja turvata kiinteistön omaisuutta. 

Asiakas voi valita oviin haluamiaan älylukkotyyppejä ja kulkutunnisteita eli mekaanisen avaimen korvikkeita, joita ovat esimerkiksi kulkukortti, tägi, kulkuranneke, digitaalinen avain käyttäjän älypuhelimessa, PIN-koodi tai etäavaus. 

– Kulkurannekkeet ovat suosittuja esimerkiksi hoiva-alan yksiköissä ja liikuntapaikoissa, PIN-koodi puolestaan esimerkiksi kaupan alalla, jossa lähetille voidaan myöntää hetkellisesti voimassa oleva PIN-koodi avaimen sijaan, Forsback sanoo.

Järjestelmän hallinnoija voi päättää, kuka pääsee kulkemaan tiloihin milloinkin, ja estää luvattoman kulun rajoitetuille alueille.

– Esimerkiksi kunnan tiloissa eri käyttäjille voidaan myöntää väliaikaisia kulkuoikeuksia liikuntasaliin tai muihin tiloihin. Haluttuihin lukkoihin voidaan asettaa vaikkapa päiväkäyttötila niin, että ovet ovat auki ilman kulkutunnisteen näyttämistä, toteaa Forsback. 

Hotelleissa käyttäjä voidaan liittää järjestelmässä haluttuihin huoneisiin, ja hän voi avata ovet vaikkapa älypuhelinsovelluksella. Vuokra-asuntoyhtiöissä järjestelmä voidaan integroida esimerkiksi saunavuorojen varauskalenteriin, jolloin asukkaan kulkutägi aktivoituu saunaosastolle varatun vuoron ajaksi. 

Älykkäällä kulunhallinnalla saadaan suojaa myös hätätilanteissa.

– Hätätilanteessa esimerkiksi koulun vahtimestari voi sulkea haluamiaan ovia reaaliaikaisesti etänä.

SALTOn teknologioiden avulla kulunhallintaan voidaan yhdistää kustannustehokkaasti käytännössä mikä tahansa ovi ja kulkupiste. Kaikkia kulunhallinnan piirissä olevia ovia ei tarvitse kaapeloida. 

– Älylukkomme ovat helposti asennettavissa olemassa oleviin oviin ja lukkorunkoihin. Perinteisiin, mekaanisiin lukkorunkoihin voidaan asentaa elektroninen paristokäyttöinen älylukko, joka kuuluu SALTOn kulunhallintajärjestelmään ja jota avataan samalla tunnisteella kuin sähköovia. Sähköiseen kulunhallintaan voidaan yhdistää myös ovia, jotka eivät ole aiemmin olleet osa kulunhallintajärjestelmää, esimerkiksi lääkekaappien ovet. 

SALTO-järjestelmien käyttöliittymät ovat helppokäyttöisiä, ja niitä voi hallita myös etänä joko tietokoneelta tai älypuhelimelta. Tietoturvaa testataan jatkuvasti.

Hätätilanteessa vahtimestari voi sulkea ovia etänä reaaliaikaisesti.

Maajohtaja Katriina Forsback

Päivittäminen käy helposti

Sairaaloissa kulunhallinnan haasteena on, että vaihtuvan käyttäjäkunnan on pystyttävä kulkemaan laitoksissa ympäri vuorokauden, mutta samalla tiloja on valvottava tarkasti potilaiden ja henkilökunnan turvallisuuden vuoksi. 

SALTOn järjestelmään voidaan liittää kaikki sairaalan ovet ja kulkupisteet aina lääkekaapeista ja henkilökunnan pukuhuoneista leikkaussaleihin ja parkkihalliin. Järjestelmässä erikseen eriteltyihin alueisiin ja oviin voidaan linkittää erilaisia käyttäjäprofiileja ja työaikakalentereita.

– Esimerkiksi leikkaussalit voidaan varustaa langattomilla online-lukoilla, jolloin mekaanisiin lukkorunkoihin yhdistetyistä paristokäyttöisistä elektronisista lukoista saadaan reaaliaikaista tietoa. Liikuteltaviin lääkekaappeihin voidaan asentaa paristokäyttöiset offline-lukot. Tuotteissa on myös antimikrobinen pintakäsittely, jonka avulla voidaan pitää yllä korkeaa hygieniatasoa, Forsback sanoo. 

SALTOn kulunhallintajärjestelmät sopivat niin muutaman yksittäisen oven hallinnointiin kuin isoille kiinteistönomistajillekin.

– Isot kiinteistönomistajat voivat yhdistää samaan järjestelmään myös kokonaan eri kiinteistöjä.

Esimerkiksi Lundin yliopistossa, jossa on käytössä SALTOn kulunhallintajärjestelmä, on yhteensä yli 11 000 kulkupistettä ja useita erilaisia ovia, joista kulkee niin työntekijöitä, opiskelijoita kuin vierailijoita. Kulkuoikeuksia on helppo päivittää tilanteen mukaan, eikä käyttäjien tarvitse päivityksen vuoksi mennä minnekään, vaan päivitys tapahtuu, kun kulkutunnistetta näytetään ovella.

– Lundin yliopisto on luonut SALTOn järjestelmästä kokonaan omanlaisensa, ja kulkukorttia käytetään myös muun muassa tulostamiseen ja maksamiseen, Forsback kertoo järjestelmän räätälöitävyydestä.

Kulunhallintaan voidaan yhdistää käytännössä mikä vain ovi ja kulkupiste.

Digitaalinen avain talteen omaan älypuhelimeen

SALTOn uusimpia tuotteita vuokra-asumiseen ja asunto-osakeyhtiöille on pian lanseerattava HomeLok, joka on asumiseen tarkoitettu pilvipalvelujärjestelmä. 

– Vuokra- tai asunto-osakeyhtiö voi valita järjestelmään joko langallisia sähköovia tai langattomia offline-ovia, ja eri rakennusten erilaisista ovista on helppo kulkea samalla kulkutunnisteella, toteaa Forsback.

Oleellinen osa HomeLokia on digitaalinen avain, jonka voi saada talteen suoraan Applen Lompakko-sovellukseen. 

– Ovien lukitsemiseen ja avaamiseen voi siis käyttää omaa iPhonea tai Apple Watchia. Toki myös muita kulkumahdollisuuksia löytyy, aina fyysisistä kulkutunnisteista PIN-koodiin ja etäavaukseen. 

HomeLok mahdollistaa myös asuntokohtaisen hallinnoinnin, jossa asunnon omistaja tai vuokralainen voi itse hallinnoida kulkuoikeuksia: kutsua esimerkiksi vieraita ja lähettää heille digiavaimen, joka sopii vierailuajankohtana esimerkiksi parkkihallin, pyörävaraston tai saunatilojen oveen.

– Jos kulkuoikeuksia luovutetaan ulkopuoliselle käyttäjälle, hänen ei tarvitse ladata SALTOn omaa sovellusta käyttäessään Applen Lompakko-appia, Forsback sanoo.

HomeLokin digitaalisella kulunhallinnalla voidaan määrittää aikavälejä, jolloin digiavain on voimassa. Esimerkiksi vuokralaiselle voidaan määrittää vuokrasopimuksen mittainen avaimen voimassaolo. Voimassaolon päättymisen jälkeen asukkaan tiedot ja hänen muille jakamansa kulkuoikeudet voidaan tyhjentää. 

Jos asuntoyhtiön yhteisissä tiloissa tehdään ilkivaltaa, lokitietojen ansiosta nähdään, kuka tiloissa on käynyt. 

Kustannustehokkampaa ja helpompaa kulkua

Erotuksena mekaanisiin avaimiin älykäs kulunhallinta on usein helpompaa ja kustannustehokkampaa.

– Jos esimerkiksi vuokra-asunnon mekaaninen avain häviää, usein joudutaan kutsumaan huoltomies paikalle avaamaan ovi ja myös sarjoittamaan lukot uudelleen. Elektronisia älylukkoja ei tarvitse uudelleensarjoittaa, vaan käyttäjän voi poistaa napin painalluksella. Paikan päälle ei tarvitse mennä, sillä oven voi avata etänä. 

Kulunhallintaan voi liittää myös muun muassa varausjärjestelmiä, ovipuhelimia tai kameravalvontaa.

Tulevaisuudessa kulunhallintajärjestelmät mahdollistavat jopa täysin avaimettoman kulun.

– Ovista voidaan tulevaisuudessa kulkea esimerkiksi kasvojentunnistuksen avulla, jolloin ei tarvita edes digitaalista avainta. Tätä ominaisuutta on meillä jo kokeiltu demokäytössä, Forsback sanoo.

www.saltosystems.com

Haku