Hyppää sisältöön

Perinteikkäät herkut hivelevät makuaisteja

Perinteikkäät herkut hivelevät makuaisteja

4.06.2021

Jo kolmannessa sukupolvessa toimivan nurmijärveläisen Kartanon Leipä Oy:n tuotteet tehdään käsityönä. Perheyritystä pyörittävät Mirkka, Jari ja Marianne Inkiläinen kertovat, että pienleipomossa jokaisen tuotteen valmistus on kunnia-asia ja laatu varmistetaan käyttämällä parhaita mahdollisia raaka-aineita.

Kutkuttavat tuoksut leijailevat vastaan, kun avaa oven Nurmijärvellä sijaitsevaan Kartanon Leivän myymälään.

Teksti Ritva-Liisa Sannemann  Kuva Teemu Heikkilä

Kartanon Leipä Oy on jo kolmannessa polvessa toimiva perheyritys, jonka tuotteet ovat tulleet tutuiksi torien ja ostoskeskusten ulkomyynnistä. Yli 50 vuoden ikä ei yritystä paina, vaan tuotteiden myyntiä on viime vuosina laajennettu ruokakauppoihin, ja äskettäin on avattu myös oma myymälä Kuusimäen teollisuusalueelle. Samalla henkilökuntaa on palkattu lisää.

– Liikevaihdon kasvu toi meille viime vuonna Kauppalehden Kasvaja-sertifikaatin. Se myönnetään yrityksille, joiden liikevaihto on noussut merkittävästi viimeisen kolmen vuoden aikana, kertoo toimitusjohtaja Mirkka Inkiläinen.

Yrittäjäperheen tytär on ollut pienestä pitäen mukana isovanhempiensa perustamassa leipomossa. Se aloitti 1969 Kokemäellä,mutta siirtyi 1984 Nurmijärvelle. Ensimmäinen sukupolvi on jo siirtynyt syrjään, mutta Mirkan isä Jari Inkiläinen toimii yhä yrityksen hallituksen puheenjohtajana, ja äiti
Marianne Inkiläinen vastaa taloushallinnosta. Omasta perheestä yrityksen palveluksessa työskentelee myös poika Sami Inkiläinen. Vakituisia työntekijöitä on kaikkiaan noin 20 henkilöä.

Laadun huomaa mausta

Pienleipomossa jokaisen tuotteen valmistus on kunnia-asia. Laatu varmistetaan käyttämällä parhaita mahdollisia raaka-aineita. Kartanon Leivän tuotevalikoiman pääpaino on kahvileivissä ja konditoriatuotteissa, joista suuri osa saa makunsa laktoosittomasta voista, kermasta ja tarkoin valikoiduista jauhoista, jotka hankitaan lähialueen myllyistä. 

– Teemme kaiken suoraleivontana ja käsityönä. Emme pakasta mitään emmekä käytä linjastoja tai pakkauskoneita. Tätä työtä pitää rakastaa, jotta jaksaa tehdä paljon pieniä eriä ja useita erilaisia tuotteita, Jari Inkiläinen tähdentää.

Suoraleivonta lisää tuotteiden säilyvyyttä, eikä E-koodeja ole mukana kuin hilloissa. Laatuun satsaaminen on huomattu. Kartanon Leipä voitti tänä vuonna Iltalehden järjestämän laskiaispullakisan molemmissa täytekategorioissa.

– Kysyntä räjähti niin, että leivoimme päivässä kymmenen tuhatta pullaa kaiken muun ohella, Mirkka Inkiläinen naurahtaa.

Leipomossa on totuttu eri sesonkien huippuihin. Kesällä alkaa raparperin, mansikan sekä muiden marjojen käyttö leivonnaisissa. Ennen vappua väsättiin päivittäin valtava määrä munkkirinkilöitä, jouluksi uunit viritetään saaristolaisleiville ja pääsiäiseksi erilaisille rahkatuotteille. Niille on kysyntää etenkin torimyynnissä, jonka toimipisteet ja aukioloajat löytyvät yrityksen verkkosivuilta. 

Uutta suosikkien rinnalle

Kartanon Leivältä menee kauppoihin eniten viinerleipiä, voipullia, korvapuusteja, lihapiirakoita ja rahkatuotteita. Kestosuosikkien ohella saatavilla on eri tuoteryhmistä kymmeniä tuotteita.

Yrityksen valikoimaa löytyy parhaiten hyvin varustelluista K-ryhmän kaupoista sekä joistakin Prismoista ja S-Marketeista Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Kymenlaakson ja Hämeen alueella. 

Leipomo tukee kauppiaita ja leipäosastoja hankintaan liittyvissä kysymyksissä. Konsulenttien järjestämissä maistatuksissa on mahdollista saada käsitys valikoimasta ja makunyansseista. Konsulenttien työn toivotaan pääsevän vauhtiin, kun koronarajoitukset hellittävät.

Kestosuosikkien rinnalle Kartanon Leipä tuo jatkuvasti uutta. Esimerkiksi pyöreiden vuosien kunniaksi syntyi hedelmäinen juhlaleipä, joka sisältää karpaloita, rusinoita, aprikooseja, cashew-pähkinöitä ja seesaminsiemeniä. 

Mirkka Inkiläinen on myös kehitellyt lihapiirakan, jonka sisään laitetaan jauhelihan sijasta kinkkua.

Kehitystyö ei koske vain tuotteita vaan koko toimintaa. Kuljetukset kauppoihin on ulkoistettu alan yrittäjälle ja parhaillaan rakennetaan verkkokaupan palveluita, jotka avautuvat kesän aikana. 

– Haluamme antaa ison kiitoksen ahkeralle leipomo-ja myynti henkilökunnallemme sekä kaikille nykyisille ja uusille asiakkaillemme, Mirkka Inkiläinen päättää.

kartanonleipa.fi

Haku