Hyppää sisältöön

Perinteikäs hattuliike vaalii suomalaista käsityötä

Perinteikäs hattuliike vaalii suomalaista käsityötä

26.03.2021

Hattuliike E. R. Wahlman on ansainnut paikkansa suomalaisessa käsityöhistoriassa. Kotimainen laatutyö on toiminnan ytimessä edelleen.

120-vuotias yritys uskoo perinteisiin. Tuore ylioppilas voi luottaa siihen, että lakki on laadukasta suomalaista käsityötä.

Teksti Outi Rantala  Kuva Juho Länsiharju

Hattuliike E. R. Wahlmanin taival on kunnioitettava. Vuonna 1901 Viipurissa perustetulla yrityksellä on kivijalkamyymälä Sofiankadulla Helsingissä, mutta päähineitä valmistetaan myös Tampereella. Viime syksynä yritys avasi verkkokaupan.

– Kivijalkakauppa on toimintamme kulmakivi. Moni tulee myymälään tunnelman ja palvelun takia. Ammattitaitoiset myyjämme auttavat valitsemaan kullekin asiakkaalle sopivan lakkimallin, toimitusjohtaja Pia Tanskanen vakuuttaa.

Tarinoita mahtuu yrityksen taipaleelle paljon, mutta etenkin yksi on jäänyt erityisesti mieleen. 

– Presidentti Kekkonen tuli ostamaan hattua ja maksoi 500 markan setelillä. Elis Wahlmanin tyttärentytär Laila Karttunen-Airas oli nauranut, että eipä ole asiakas ennen omalla kuvallaan tästä liikkeestä hattua ostanut.

Pia Tanskanen on tehnyt pitkän uran E. R. Wahlmanilla. Koska yritykselle ei löytynyt suvusta jatkajaa, hän osti osake-enemmistön viisi vuotta sitten. Yritykseen tuli töihin myös hänen sisarensa Anne Tanskanen. Siskoksilta tuotteiden valmistus sujuu erinomaisesti sillä he ovat teini-ikäisinä päässeet yritykseen lakkeja ompelemaan.

– Oli hienoa palata töihin yritykseen, jonka toiminta on perustunut alusta asti kestävälle kehitykselle, Anne Tanskanen toteaa.

Perinteitä kunnioitetaan

E. R. Wahlmanilla perinteiset työmenetelmät ovat edelleen käytössä.

– Kaikki osat ommellaan toisiinsa eikä liimoja käytetä. Ylioppilaslakissa pidämme perinteistä kiinni, emmekä ole lähteneet muotivillitysten perään. Meille on kunnia-asia valmistaa suomalaista ylioppilaslakkia sellaisena kuin se jo toistasataa vuotta on ollut. Uutta on se, että nahkaisen lipan ja hikinauhan rinnalle on tullut vegaaninen vaihtoehto, Pia Tanskanen kertoo.

Yritys valmistaa ainoana Suomessa tohtorinhatut alkuperäisellä valmistusmenetelmällä.

– Tohtorinhatut tehdään mittatilaustyönä asiakkaan pään muodon ja koon mukaan. Liikkeen historian aikana asiakkainamme ovat olleet monet tieteen, taiteen ja politiikan vaikuttajat, kuten kaikki Suomen nobelistit ja useimmat presidenteistämme, Anne Tanskanen kertoo.

E. R. Wahlman on tunnettu ylioppilaslakkien valmistaja etenkin eteläisessä Suomessa. Verkkokaupan avaamisen myötä on tuotteita haluttu tarjota myös muualla asuville asiakkaille.  

– Pääkaupunkiseudulla on monissa suvuissa perinteenä hankkia uudelle ylioppilaalle Wahlmanin ylioppilaslakki. Isovanhemmat saattavat tulla nuoren kanssa liikkeeseen, mikä on osa juhlaan valmistautumista ja elämys jo sinänsä. Monelle vanhemmalle ihmiselle tämä on tärkeä tunneasia. Myös nuoret jatkavat suvun perinnettä.

Yritys kantaa ylpeänä tuotteissaan korkeasta kotimaisuusasteesta kertovaa avainlippu-tunnusta.

Haku