Hyppää sisältöön

Perinnetuote, joka maistuu yhtä hyvältä tänäkin päivänä

Perinnetuote, joka maistuu yhtä hyvältä tänäkin päivänä

26.03.2021

Apteekin Salmiakki® on jännittävä mauste pääruokiin, leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Reseptejä on saatavissa Haganolin kotisivuilta.

Apteekin Salmiakki® täyttää tänä vuonna pyöreitä. 70-vuotias makeinen valmistuu edelleen alkuperäisellä reseptillä. 

Teksti Liisa Joensuu  Kuva Haganol

Salmiakin voi sanoa kuuluvan suomalaiseen kulttuuriin, sillä sen perinteet ovat maassamme pitkät. Yksi vanhimmista salmiakkituotteista on apteekista saatava pastilli, jota myytiin aluksi pienissä, valkoisissa pusseissa.

Apteekin Salmiakkia® on valmistanut vuodesta 1951 asti Haganol Oy. Tuotetta valmistetaan yhä samoista raaka-aineista ja samalla reseptillä. Pastillin lisäksi tuoteperheeseen kuuluvat nykyisin salmiakkijauho, karkeampi ja hienompi rouhe sekä nestemäinen mikseri.

– Haganol on maailmanlaajuisesti poikkeuksellinen yritys, koska koko liikevaihtomme tulee yksinomaan salmiakista. Olemme siinä mielessä maailman salmiakkisin firma. Valmistamme tuotteet huippuluokan raaka-aineista ja sydämen asiana, emme bisnes edellä, kertoo yrittäjä Jari Simola.

Simola ja yrityksen toinen omistaja Kirsti Sariola ovat kolmas Haganolin omistajataho. Yrityksen perusti helsinkiläinen Collianderin kemistipariskunta, joka myös loi Apteekin Salmiakin® reseptin. Haganolin nimi viittaa Haagaan, jossa tuotetta valmistettiin noin 30 vuotta. Omistajuus vaihtui 1980-luvun alussa uudelle yrittäjäpariskunnalle, joka vei tuotannon Lahteen ja vastasi valmistuksesta 2000-luvun taitteeseen saakka. Simolalle ja Sariolallekin tulee pian 20 vuotta täyteen salmiakin parissa.

Monikäyttöinen raaka-aine

Alkuperäisreseptin taika oli jo 1950-luvulla siinä, ettei Apteekin Salmiakissa® käytetty arabikumia tai liivatetta, joita oli etenkin muottiin valettavissa valumakeisissa. Resepti ei myöskään ole koskaan sisältänyt glukoosi-fruktoosisiirappia. 

Raaka-aineet ovat luontaisia ja yksinkertaisia: tuote valmistuu vehnäjauhosta, taloussiirapista, vedestä, lakritsijuuresta, ammoniumkloridista ja väriaineena toimivasta lääkehiilestä. Vahvan maun antaa ammoniumkloridi, joka on valkoista, pistävänmakuista suolaa. 

– Raaka-aineet sekoitetaan aluksi kattilassa, ja taikinasta mankeloidaan ohuita levyjä. Levyt viettävät yön lämpimässä kuivaamossa, minkä jälkeen ne paloitellaan leikkurilla vinoneliöiksi ja palautetaan kuivaamoon. Sen jälkeen pastillit värjätään ja pyöräytetään kiillotusrummussa. Taikinaa pitää osata lukea, sillä ilmankosteus vaikuttaa siihen herkästi, Simola tietää.

Tuotteet jakelee maamme apteekkeihin kaksi alan tukkuliikettä. Haganolin salmiakkia myydään myös joissain ruokakaupoissa sekä yrityksen omassa verkkokaupassa.

Apteekin Salmiakki® soveltuu raaka-aineeksi jälkiruokiin ja pääruokiin. Se sopii eri olomuodoissaan jäätelön päälle, kakkuihin, kuorrutuksiin, jopa hilloon ja simaan. Pääaterialla se tuo kipakkuutta niin kala- kuin liha-annoksiinkin. 

– Nestemäinen mikseri on monipuolinen mauste, sillä se kestää keittämistä ja paistamista. Se on myös riittoisa, sillä jo pieni määrä antaa paljon makua. 

Haku