Hyppää sisältöön

Perinneherkku taipuu moneen

Perinneherkku taipuu moneen

30.11.2023

Äiti ja tytär, Niina ja Liisa Seppänen pyörittävät Vaalan Juustolaa. Proteiinipitoista, täplikästä juustoleipää myydään eri kokoisissa pakkauksissa ympäri Suomea.

Moni tuntee juustoleivän tai leipäjuuston kahvipöydästä lakkahillon kaverina. Se sopii mainiosti myös erilaisiin makupareihin. 

TEKSTI heidi lehikoinen | kuva anu kovalainen

Suomalaisten rakastama perinneherkku juustoleipä taipuu ja sopii moneen. Juustoleivän valttina on myös vähäinen suolapitoisuus, mikä tukee sen monipuolista käyttöä niin juhlassa kuin arjessa.

– Juustoleipä on perinneruoka, mutta tykkäämme, että sitä voi käyttää kaikessa ruoanvalmistuksessa, Vaalan Juustolan toimitusjohtaja Niina Seppänen sanoo.

Vaalan Juustola on puoliksi perheyritys, sillä Niina Seppäsen lisäksi hänen tyttärensä on vahvasti toiminnassa mukana kauppakorkeakouluopintojensa ohessa. Ensi vuonna neljäkymmentä vuotta täyttävän yrityksen tarina alkoi Vaalan naapurista Utajärveltä, Niskan kylältä pienestä navetasta. Siellä Eero Haapala aloitti juustoleivän valmistuksen.

Niskan kylän pieni navetta vaihtui 1987 yrityksen nykyisiin tiloihin Vaalan keskustan tuntumaan. Vaalan Juustolassa juustoleipä on ollut lähiruokaa parhaimmillaan jo kauan ennen kuin siitä tuli trendi.

– Maito tulee meille suoraan lähitiloilta tuoreena, samana päivänä lypsettynä, Seppänen kertoo.

Vaalan Juustolan tuotemerkkejä ovat ohuempi Haapala ja tuhdimpi Erätuli. Tuotteita on 100–500 gramman pakkauksissa, joten jokaiselle ja jokaiseen talouteen löytyy kaupan juustohyllystä sopiva koko. Tuotteita on myös saatavilla ympäri Suomea muun muassa S- ja K-kauppojen valikoimista.

Tuotteeseen käytettävässä täysmaidossa on tallessa kaikki maidon luontainen rasva ja proteiini. Täplikkään herkun valmistusprosessissakin korostuu luonnollisuus, sillä säilymisen takaamiseksi maito ainoastaan pastöroidaan. 

Mainio proteiinin lähde

Juustoleipää kutsutaan yhtä lailla leipäjuustoksi, mutta leivän kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Tuotenimen leipä-osa saattaakin johtaa monia harhaan, sillä kyseessä on täysin gluteeniton tuote. Useaan ruokavalioon taipuvaa herkkua myydään myös vähälaktoosisena ja eniten laktoosittomana.

Proteiinipitoiset rahkat, juomat ja vastaavat ovat olleet pitkään trendikkäitä muun muassa urheilijoiden keskuudessa, mutta entäpä jos seuraavan kerran proteiinipitoista herkkua etsivä ottaisikin vaihtelun vuoksi juustoleivän? 

– Meidän juustoleivässä on proteiinia 18 grammaa 100 grammassa, joten se on erittäin hyvä proteiinin lähde, Seppänen sanoo.

Juustoleipä sopii esimerkiksi hampurilaisen väliin tai jälkiruoaksi.

Proteiinipitoisuus tekee juustoleivästä myös hyvän pihvin korvaajan hampurilaiseen, joka on Seppästen yksi henkilökohtaisesti suosituimpia juustoleipäreseptejä. Sitä he tarjoilivat vaalalaisille myös kesätapahtumassa torilla, ja vastaanotto oli valtaosin ihastunut. 

– Juustoleipä on mieto tuote, joka sopii hyvin yhteen voimakkaiden makujen kanssa. Esimerkiksi poronliha ja juustoleipä toimivat yhdessä
loistavasti vaikkapa piirakassa, Seppäset vinkkaavat yhteistuumin.

Joulun perinneherkku

Suutuntumaltaan miellyttävä juustoleipä taipuu mainiosti myös jouluherkuksi.Salaatin ainesosana se on jo monelle tuttu, mutta vain mielikuvitus on rajana käyttötarkoituksia ja reseptejä keksiessä. Monesti juustoleipää tarjoillaan myös paistettuna kuohukerman kanssa. Kanelilla maustettuna siitäkin saa jouluisen version. Liisa Seppänen esittelee, kuinka juustoleivästä voi rakentaa keskitalven juhliin kauniin asetelman, johon makupareiksi voi yhdistää suolaista kinuskikastiketta ja jäisiä karpaloita tai puolukoita. Liisa Seppänen on kokeillut juustoleipää myös joulutorttuihin.

– Laitoin hillon tilalle juustoleipäpalasen, ja siihen lakkahilloa päälle. Hillon voi halutessaan lisätä paiston jälkeenkin, jos se ei ole paiston kestävää, hän kannustaa kokeilemaan.

Lisää käyttöideoita ja reseptejä on Vaalan Juustolan nettisivuilla vaalanjuustola.fi sekä yrityksen sosiaalisen median kanavissa.

Haku