Hyppää sisältöön

Perimänä rakkaus koruihin

Perimänä rakkaus koruihin

28.01.2022

Kultasepät Narsakka Oy:n toimitusjohtaja Thomas Narsakka opettaa isältään oppimiaan käsityötaitoja nuoremmalle polvelle.

Kun vuosikymmenten perimätieto yhdistyy moderneihin työkaluihin, vanha kukoistaa täydessä arvossaan.


TEKSTI | MARI KORHONEN   KUVA | ANNE SALMIO

Hämeenlinnalaisessa kultasepänpajassa valmistuu koruja vankkumattomalla ammattitaidolla ja osaamisella, jota ei koulunpenkiltä saa. Narsakan suvussa kultasepän jalo taito on siirtynyt isältä pojalle nyt jo neljän sukupolven ajan. Vuosikymmenten perimätieto yhdessä modernin teknologian kanssa on ollut pettämätön menestysresepti koruille, jotka kestävät aikaa eivätkä petä silmää.

– Isoisäni Helge aloitti kultasepän työt vuonna 1947 ja opetti vuosien varrella taitonsa kolmelle pojallensa perinteisellä kisällityyppisellä oppimismenetelmällä. Tarina sai jatkoa, kun minä astuin isäni oppiin ja otin lopulta vetovastuun perheyrityksestämme vuonna 2010 isäni jäätyä eläkkeelle. Ketju ei katkennut tähänkään, sillä nyt mukana on myös oma poikani, Kultasepät Narsakka Oy:n toimitusjohtaja Thomas Narsakka kertoo hymyillen.

Nykyisin kymmenen kultasepän voimin artesaanikoruja valmistava yritys panostaa yksilölliseen designiin ja vastuulliseen tuotantoon.

– Tuotantomme painopiste on kotimaisessa käsityössä. Vaalimme kultasepän taitoa tekemällä koruja alusta loppuun asti verstaallamme ilman alihankintaketjuja. Meille on kunnia-asia ylläpitää suomalaista ammattiosaamista sekä muotoilun että valmistuksen osalta sekä tarjota harjoittelu- ja työpaikkoja myös opiskelijoille ja vastavalmistuneille, jotta nuoret suunnittelijat pääsevät näyttämään taitojaan.

Narsakan verstaalla vanha ja arvokas nousee kukoistukseen teknologian ja tuoreen ajattelun voimin. 

– Kaiken toimintamme pohjana on perinteinen ammattitaito, jota jalostamme moderneilla työkaluilla. Esimerkiksi 3D-mallinnuksen avulla pystymme visualisoimaan korun paremmin kuluttajalle jo kustomointivaiheessa, Narsakka kertoo.

Kun sanon tahdon

Elämän tärkeimpiin hetkiin Narsakat ovat luoneet Festive-timanttimalliston, jonka korut kestävät aikaa ja kolhuja rikkoutumattomina vuosikymmentenkin kovassa käytössä.

– Ikuisuutta symboloiva timantti on jalokivistä kestävin ja kaunein, ja se onkin täydellinen vertauskuva rakkaudelle. 

– Sormukset tehdään kustomoituna käsityönä, jolloin asiakas saa vapaasti valita tuotteen materiaalit ja designin. Tuote valmistetaan asiakkaan yksilöllisten toiveiden pohjalta jopa muutamassa päivässä.

Sormuksessa tärkeää on vahvan runkomateriaalin lisäksi se, että koru näyttää ja tuntuu omalta. 

– Festive kattaa lähes 500 eri mallia, mutta kustomoimme sormuksia päivittäin kantajansa näköisiksi.

Vanhasta ikuisesti kestävää

Kierrätyskullasta ekologisesti valmistettavat sormukset ovat kestäviä myös ympäristön kannalta.

– Valmistamme sormukset kierrätyskullasta, jonka jalostamme uudestaan puhtaaksi seokseksi. Näin toimimme luonnon kannalta järkevästi ja samalla varmistamme, että sormuksissamme käyttämämme jalometalliseos on täysin puhdasta. 

Tästä uudelleen jalostetusta seoksesta valmistuu lopulta sormus, jonka laadun tekijä takaa omalla signeerauksellaan. Malliston laatu on tunnustettu myös Suomalaisen Työn Liiton Avainlipulla sekä Design from Finland -merkillä.

Haku