Hyppää sisältöön

Pätevä projektinjohtaja sujuvoittaa putkiremonttia

Pätevä projektinjohtaja sujuvoittaa putkiremonttia

9.09.2021

Putkiremontin aikana voi olla viisasta ehostaa taloyhtiön kuntoa muutenkin. Projektipäällikkö osaa optimoida taloyhtiölle parhaan kokonaisuuden.

Putkistojen kuntoa tulee seurata säännöllisesti ja ryhtyä korjaustoimiin ajoissa. Avainasemassa putkiremontin onnistumisessa on asiansa osaava projektinjohto. 

Teksti Ritva-Liisa Sannemann  Kuvat Raksystems & Riku Kylä

Käyttövesi- ja viemäriputkien elinkaaren pituus on 40–60 vuotta. Putkiremontit alkavat olla ajankohtaisia etenkin 1970-luvun kerrostaloissa, joita kaupungistumisen myötä kohosi Suomeen lähes 12 500. 

– Putkiston kuntotutkimuksella saadaan määritettyä järjestelmien kunto sekä järkevä uusimisajankohta ja sen laajuus, kertoo Raksystems Insinööritoimisto Oy:n rakennuttamisen ja valvonnan palveluiden osastonjohtaja Jarno Nurminen.

Nurmisella on peräti 20 vuoden kokemus yhteistyöstä taloyhtiöiden hallitusten ja isännöitsijöiden kanssa niin urakoitsijan kuin projektinjohtajankin roolissa. Nyt hän haluaa jakaa taloyhtiöille vinkit, kuinka putkiremontti saadaan sujumaan mallikkaasti.

Projektipäällikkö avuksi

Putkiremontit ovat kaikista isoin, kallein ja haastavin korjaushanke taloyhtiöille. Myös asukkaille ne ovat yleensä kerran elämässä -kokemuksia. Siksi ne kannattaa toteuttaa hyvin.

Osakkailla ja yhtiön hallituksella on harvoin niin laajaa kokemusta, jota putkiremontin toteuttamiseen tarvitaan. Siksi hanke tulee aloittaa kokonaisuuden hallitsevan vastuuhenkilön kanssa. 

Projektipäällikkö koordinoi ja hankkii tarvittavat esiselvitykset, ohjaa suunnittelutyötä, toimii kokousten puheenjohtajana ja varmistaa, että hankkeen aikataulu ja kulut pysyvät kurissa. Hän osaa valita oikeat tutkimukset ja tehdä niiden pohjalta kokonaisarvion, mitä ja milloin on järkevää korjata.

Riittävien tutkimusten pohjalta pystytään määrittämään tarpeelliset toimet. Vanhoissa taloissa saattaa olla muitakin ajankohtaisia korjaustarpeita, jotka asiantuntija osaa yhdistää järkevästi samaan hankkeeseen.

– Jos esimerkiksi taloyhtiön pohjaviemärit uusitaan linjasaneerauksen yhteydessä, usein on järkevää samalla kertaa uusia myös taloyhtiön pihat ja salaojat, Nurminen huomauttaa.

Raksystemsin Jarno Nurminen on nähnyt 20 vuotta kestäneen uransa aikana putkiremontin jokaisesta eri näkökulmasta.

Laskelmat ja faktat selville

Nurminen mainitsee, että myös taloyhtiön energiansäästöpotentiaali kannattaa selvittää ajankohtaisen remontin yhteydessä. Raksystemsiltä voi tilata uusiutuvien energiamuotojen kannattavuusselvityksiä, joista käy ilmi, millä toimenpiteillä taloyhtiö saa energia-avustuksia ja säästöä.

– Laskelmat ja faktat auttavat osakkaita tekemään päätöksiä, joista koko taloyhtiö hyötyy myös tulevaisuudessa, hän painottaa.

Lisävinkkejä remonttiin

  • Kannattaa valita malliasunnoksi yksi asunto, johon tehdään katselmukset kaikista työvaiheista. 
  • Katselmuksissa on yleensä paikalla projektipäällikkö, suunnittelijat,urakoitsija, tilaajan edustaja ja valvoja. 
  • Näin saadaan selville kaikkien hyväksymä standardi, jonka mukaan toimitaan purkutyöstä kalusteasennuksiin koko taloyhtiössä. 

Suunnitteluun kannattaa panostaa kunnolla

Hankesuunnittelu aloitetaan, kun kiinteistön kunto ja saneeraustarpeet on määritelty. Tässä vaiheessa vertaillaan korjausvaihtoehtojen ominaisuuksia ja kustannuksia.

Kun yhtiökokous on päättänyt suunnitelman pohjalta putkiremontin ja mahdollisten muiden hankkeiden korjaustavan, projektipäällikkö kilpailuttaa työlle toteutussuunnittelijat. Taloyhtiön valittua suunnittelijat nämä laativat piirustukset ja työselitykset. 

– Suunnitteluvaiheessa lyödään lukkoon jopa 95 prosenttia hankkeen kustannuksista, joten siihen kannattaa panostaa.

Suunnitelmien pohjalta tehdään urakkakilpailutus varsinaisen remontin toteutusta varten. Urakoitsijan valinnan jälkeen projektipäällikkö auttaa taloyhtiötä löytämään asiantuntevat valvojat. Nämä huolehtivat, että työt tehdään sopimuksen mukaisesti.

Valvojat laativat myös muistiot mallikatselmuksista, ottavat kuvia työvaiheista, tekevät valokuvallista raportointia ja haluttaessa hoitavat takuuajan tarkastukset.

Asiantuntijaan voi luottaa

Kaikilla Raksystemsin projektipäälliköillä on insinööritason koulutus ja laaja työkokemus eri kokoisten hankkeiden toteuttamisesta alusta loppuun. 

– Hyvän asiantuntijan pestaaminen on sijoitus, koska sillä säästää enemmän kuin maksaa. Kun putkiremontin asioita tehdään oikeaan aikaan ja oikeassa laajuudessa, syntyy kustannustehokkuutta, Nurminen vakuuttaa. 

Haku