Hyppää sisältöön

Patentoitu teknologia tekee puulattiasta kestävän 

Patentoitu teknologia tekee puulattiasta kestävän 

18.03.2022

Kovetettu puulattia kestää roiskeita ja lattialämmitystä hyvin, sillä se ei turpoa ja kuivu perinteisen lautaparketin tavoin. 

Ruotsalaisyhtiön kehittämä patentoitu teknologia kovettaa puun pinnan perinteistä parkettia kolme kertaa vahvemmaksi.

TEKSTI I MARI KORHONEN KUVA I BJELIN

Lattiainnovaatioistaan tunnettu ruotsalaisyhtiö Välinge mullistaa sisustusmarkkinoita jälleen uudella keksinnöllään. Pitkällisen kehitystyön tuloksena yhtiö on lanseerannut patentoidun teknologian, joka tekee puusta entistäkin paremman lattiamateriaalin. Alle vuosi sitten Suomeen rantautunut uuden aikakauden puulattia on tullut sisustusmarkkinoille jäädäkseen, eikä syyttä. 

– Perheyhtiö Bjelinin perustajat toivat ensin 70-luvulla markkinoille maailman ensimmäiset laminaattilattiat ja 90-luvulla samat toimijat kehittivät lukkopontit. Nyt saman konsernin tutkimus- ja kehitystyöstä vastaava Välinge Innovation Ab on keksinyt keinon puulattian kovettamiseen, mikä ratkaisee puun viimeisenkin ongelman lattiamateriaalina, kertoo Bjelin Finlandin maajohtaja, Tiina Hämäläinen.

Keksintö on merkittävä, sillä aikaisemmin kukaan ei ole löytänyt keinoa estää pehmeänä lattiamateriaalina tunnetun puun pinnan vaurioitumista. Välinge Innovationin kehittämä teknologia kovettaa puun pinnan niin, että tuloksena on perinteistä tammilautaparkettia kolme kertaa kestävämpi ja lujempi puulattia.

– Patentoidun teknologian ansiosta puulattiasta saadaan tehtyä hyvin käyttöä kestävä. Kovetettu puulattia kestää myös roiskeita ja lattialämmitystä hyvin, sillä se ei turpoa ja kuivu perinteisen lautaparketin tavoin. 

Käytännöllinen vaihtoehto 

Bjelinin kovetettu puulattia on kestävä, edullinen ja ekologinen. Optimaalisen uusiutuvien raaka-aineiden käytön ja innovatiivisen kovetusmenetelmän ansiosta lattian valmistamiseen kuluu raaka-ainetta jopa kymmenen kertaa tavallista lautaparkettia vähemmän.

– Tuotamme kovetetut puulattiat eurooppalaisesta FCS-sertifioidusta tammesta, jota tarvitsemme 400 neliömetrin lattiaa kohden vain yhden tukin siinä missä perinteinen tammiparketti vaatisi kymmenen tukkia. Käytämme valmistusprosessissa koko tukin hyväksi, joten mitään ei mene hukkaan. Ympäristön lisäksi myös kukkaro kiittää, etenkin nyt kun rakennusmateriaalien raaka-aineiden hinnat ovat kovassa nousussa. 

Ympäristöystävällisen ja taloudellisen innovaation tunnettuus ja suosio ovat kasvaneet nopeasti. Käytännöllisyyden lisäksi kovetettujen puulattioiden helppo asennettavuus sekä kaunis skandinaavinen värimaailma ovat vakuuttaneet sisustajat Suomessa ja maailmalla.

– Suomalaisten suosiossa olevat, tasaisennäköiset Select-tuotteet eivät meillä myöskään maksa muita vaihtoehtoja enemmän, kuten tyypillisesti on totuttu. 

Lattiamarkkinoiden uusi tulokas on saanut tunnustusta myös kansainvälisessä mediassa. Yhtiö palkittiin hiljattain kovetetuista puulattioistaan Floor Covering News -lehden vuotuisella FCNnovation Awards innovaatiopalkinnolla.

Haku