Hyppää sisältöön

Parkkihallista latausalueeksi

Parkkihallista latausalueeksi

26.04.2022

Latauslaitteet kannattaa hankkia nyt, sillä lähitulevaisuudessa kysyntä kasvaa merkittävästi, tietävät Parkkisähkö Oy:n toimitusjohtaja Jari Ängeslevä ja myyntijohtaja Kimmo Akiander.

Sähköautojen kauppa käy kuumana ja tarve akkujen latauspisteille kasvaa. Parkkisähkö Oy tuo markkinoille vallankumouksellisen sähköautojen latauslaitteen.

TEKSTI | HELEN PARTTI   KUVA | JOONA RAEVUORI JA PARKKISÄHKÖ

Monessa taloyhtiössä valmistellaan kuumeisesti kevään yhtiökokousta. Yksi takuuvarmasti agendalle nouseva aihe liittyy sähköautojen latauspisteisiin. Jos niitä ei omalla pysäköintialueella tai parkkihallissa vielä ole, moni hallitus on ratkaisun edessä. Millainen laite sopisi parhaiten omien asukkaiden tarpeisiin? 

Latauspisteiden saanti on kuuleman mukaan kiven takana kovan kysynnän vuoksi. Parkkisähköllä asia kuitenkin nähdään toisin: laitepula kyllä jumittaa tilannetta, mutta pahin pullonkaula on päätöksenteon hitaus. Tavallisesti päätös syntyy taloyhtiöiden hallituksissa reilun puolen vuoden ja puolentoista vuoden sisällä. Poikkeuksiakin on.

– Meillä nopein päätös tuli kuukaudessa, kertoo liiketoimintajohtaja Joel Järvi.

Latausvalmiudesta ja -laitteista kannattaisi pyytää tarjous nyt, jotta järjestelmät saadaan toimintakuntoon hyvissä ajoin. Sähkökäyttöiset autot käyvät kaupaksi oletettua nopeammin. Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ennusteen mukaan Suomessa on 600 000 sähkökäyttöistä autoa vuonna 2030. Ne kaikki tarvitsevat akkuihinsa sähköä. 

Taloyhtiöiden tehtävä on tarjota asukkailleen yhdenvertaiset palvelut. Miten tämä periaate toteutetaan nopeasti kallistuvan sähkön aikana oikeudenmukaisesti, kustannustehokkaasti ja turvallisesti? Miten vältytään kuormittamasta taloyhtiön yhteistä sähköverkkoa liikaa? 

Parkkisähkön vastaus hankalasti hahmotettavaan yhtälöön ovat edistykselliset pikaliittimet, jotka asennetaan sähköjohtoihin joko autohallin seinään tai pihan tolppiin. Tämän jälkeen niihin voidaan asentaa varsinaiset latauslaitteet. Asennuksen voi tehdä vaikkapa taloyhtiön huoltofirma. 

Ylimitoitusta tulee välttää

Parkkisähkö on tunnistanut taloyhtiöiden haasteet. Kaapelit, infrastruktuuri ja sähköverkko ovat yhteisiä, mutta asukkaiden tarpeet yksilöllisiä ja muuttuvia. 

– On kaksi tapaa hoitaa asia. Joko taloyhtiö hankkii parkkipaikalle kaikille asukkailleen sekä latausvalmiuden että -laitteet, tai se hankkii vain latausvalmiuden, ja jokainen hankkii itse latauslaitteen, toteaa toimitusjohtaja Jari Ängeslevä.

Pikaliitinteknologian ansiosta autojen lämmitykseen tehtyä kaapelointia voidaan hyödyntää myös sähköautojen lataamiseen.

Taloyhtiön on mahdollista hakea tukea sekä latausvalmiuden että latauslaitteiden hankintaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta. Tuen määrä kattaa 35 prosenttia investoinnista vuonna 2022, kun latauspisteitä on vähintään viisi. Parkkisähkö tukee asiakkaitaan hakemuksen teossa. 

Enemmän kuin pelkkä laturi

Parkkisähkön aluevaltaus on pian markkinoille tuleva, pikaliittimeen asennettava 2 x 22 kilowatin laturi, johon sisältyy ainutlaatuinen tehoalueiden säätömahdollisuus 1,4 kilowatista 22 kilowattiin. 

– Laturilla on täysin poikkeuksellisia ominaisuuksia. Sen avulla voi ottaa käyttöön esimerkiksi automaattisen ajoneuvon tunnistamisen ja kulunvalvonnan. Latausmittaus on tarkka, ja laturiin voi syöttää sähköä silloin kun se on edullisimmillaan, Järvi luettelee. 

Uudella laturilla voidaan ladata kahden ajoneuvon akkuja yhtä aikaa – tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi yksi käyttäjä voi ladata akkua ja toinen vaikkapa imuroida tai lämmittää autoaan. Ennakkomyynnissä olevan laturin suosio onkin ylittänyt yhtiön odotukset. Ensimmäiset toimitukset lähtevät asiakkaille syksyllä. 

Taloyhtiöiden arjessa pikaliittimien käyttö on vaivatonta. Pikaliittimet on helppo asentaa, ja ne vastaavat EU:n energiatehokkuusdirektiivin määräyksiä. Lisäksi pikaliittimiin liitettävät latauslaitteet ovat vikatilanteissa vaihdettavissa ilman, että sähköt täytyy katkaista sähköverkosta. Pikaliittimien tuomien vaihtoehtojen myötä järjestelmän valinta on turvallinen. 

Myyntijohtaja Kimmo Akiander tiivistää yrityksen toimintaperiaatteen yhteen lauseeseen:

– Tehtävänämme on asentaa latauspisteitä, jotka kestävät kaapeloinnin koko elinkaaren ajan.

Haku