Hyppää sisältöön

Parkkihalleissa piilee vakava turvallisuusriski

Parkkihalleissa piilee vakava turvallisuusriski

19.09.2023

Monokote-pinnoite sitoo valtavasti kosteutta. Palotilanteessa kosteus höyrystyy, mikä jäähdyttää palokaasuja sekä suojaa betonirakenteita.

Sähköautojen akkukennostot aiheuttavat palaessaan vakavaa vahinkoa. Monokote-pinnoitteella voidaan kuitenkin suojautua pahimmalta skenaariolta.

TEKSTI pekka säilä | kuva firesto

Sähköauton akkukennosto syttyy parkkihallissa palamaan. Myrkylliset kaasut lähtevät hetkessä leviämään ja yli 2000 asteen kuumuus tuhoaa nopeasti talon kantavia rakenteita. Palon aiheuttamat savukaasut ja valtava kuumuus leviävät minuuteissa parkkihallin yllä oleviin asuntoihin aiheuttaen asukkaille hengenvaarallisen tilanteen. Palossa syntyy henkilövahinkoja ja lopulta koko talo todetaan korjauskelvottomaksi.

Tällaista tilannetta ei ole onneksi Suomessa päässyt tapahtumaan, mutta se on silti täysin mahdollinen. Kerrostalojen maanalaisista parkkitiloista löytyy enenevissä määrin täyssähköisiä ajoneuvoja ja niiden latauspisteitä, joiden myötä myös asuinrakennusten paloturvallisuusriski on kohonnut merkittävästi. 

Akkupalojen suurimpana ongelmana on akkukennostoissa syntyvä reaktio, joka tuottaa palon tarvitseman hapen aiheuttaen hetkessä valtavan kuumuuden ja myrkkykaasujen leviämisen. Akkujen tiiviin kennorakenteen takia palon sammuttaminen on todella haastavaa myös pelastuslaitokselle.

Asuinkerrostalojen parkkitiloissa olisikin yleisen paloturvallisuuden lisäksi syytä arvioida myös rakenteiden palosuojauksen tarpeellisuus.

– Mahdollisen akkupalon kohdalla yli 2000 asteen kuumuus tuhoaa paloluokitellun ontelolaatan vain minuuteissa. Pahimmassa tapauksessa rakenteet voivat palotilanteessa vaurioitua niin pahoin, että koko talo on lopulta purkukuntoinen, Firesto Oy:n projektipäällikkö Jukka Nieminen valaisee. 

Firesto Oy on palontorjuntaan, turvallisuuteen ja asiantuntijapalveluihin erikoistunut yritys, joka toteuttaa myös vaativien kohteiden palonsuojaeristyksiä ja palosuojamaalauksia.

– Parkkihallien kaltaisissa tiloissa teemme taloyhtiöille maksuttoman turvakartoituksen, jossa selvitämme kaikki rakenteisiin liittyvät riskitekijät ja suunnittelemme niihin parhaan mahdollisen palosuojauskäsittelyn, Nieminen kertoo.

Pelastaa purkutuomiolta

Firesto käyttää betoni- ja teräsrakenteiden palosuojauksessa Monokote-pinnoitetta. USA:ssa sertifioitu ja kehitetty, ETA-hyväksytty ja CE-merkitty palosuojatuote on suunniteltu suojaamaan rakennusten tukirakenteita äärimmäisissä olosuhteissa. Tuotetta käytetään yleisesti vaativissa paloturvakohteissa ympäri maailman, kuten pilvenpiirtäjissä ja kauppakeskuksissa. 

Monokote-pinnoitteen asennus on melko helppo toteuttaa. Ennen ruiskutusta betonipinnat puhdistetaan ja talotekniikka suojataan. Pinnoite sisältää ainesosia, jotka sitovat valtavan määrän kosteutta. Palotilanteessa suojamateriaaliin sidottu kosteus höyrystyy, mikä jäähdyttää palokaasuja ja pitää betonirakenteet viileinä.

– Tämä antaa pelastuslaitokselle ratkaisevia minuutteja aikaa toimia ja asukkaille mahdollisuuden pelastautua. Parhaimmillaan suojapinnoite säästää suuremmilta vaurioilta, jotka saattaisivat johtaa jopa koko talon purkutuomioon. 

Monokote-pinnoitteen ominaisuuksiin voi tutustua Kiinteistö-messuilla 11.–12.10.

Haku