Hyppää sisältöön

Parhaita koteja arvopaikoilla

Parhaita koteja arvopaikoilla

15.06.2021

Asunto Oy Töölön Kesäkadun mittava saneeraus valmistuu jouluksi 2022. Tästä huolimatta 146:sta korkealuokkaisesta kaupunkiasunnosta ainoastaan alle 30 on enää vapaana. Tulevat asukkaat ovat vaikuttaneet poikkeuksellisen paljon kotiensa ratkaisuihin, sillä kohteen rakennuttaja Auratum Asunnot mahdollistaa kohteissaan asiakaslähtöisen tuotantotavan.

Helsingin Töölössä sijaitseva Yleisradion entinen pääkonttori saa arvoisensa uuden elämän, kun sinne valmistuu 146 korkealuokkaista asuntoa. Kohdetta rakennuttaa Auratum Asunnot.

Teksti Jukka Nortio  Kuva Joona Raevuori

Asunto Oy Töölön Kesäkadun vetovoimasta kertoo paljon se, että alle 30 asuntoa on enää vapaana, vaikka talon mittava saneeraus valmistuu vasta jouluksi 2022.

Tulevat asukkaat ovat vaikuttaneet poikkeuksellisen paljon kotiensa ratkaisuihin. Asiakaslähtöinen ja laajoja asuntokohtaisia muutostöitä salliva tuotantotapa on kohteen rakennuttajan Auratum Asuntojen ansiota.

KUN TYÖMAATA valvotaan koko rakentamisen ajan, ei yllätyksiä ilmaannu.

Päivittäistä yhteistyötä

Vaativa asuinkiinteistö, jossa tehdään paljon muutostöitä, ei ole helppo rasti rakennuttajalle eikä rakentajille. Auratum Asuntojen rakennuttajajohtaja Janne Hietala kertoo, miten tämä on ratkaistu.

– Näin iso kohde vastaa jopa kolmea tavallista asuintaloa. Lähes jokaisessa huoneistossa tehdään kattavia muutostöitä joko huonejärjestykseen tai pintoihin. Jotta nämä asukkaiden vaatimukset toteutuvat, vaaditaan tiivistä ja sujuvaa yhteistyötä sekä rakennuttajan että rakentajan välillä.

Hietala ja kohteen asukasmuutosprosessista vastaava rakennuttajapäällikkö Antti Vuorela ovat päivittäin tavattavissa työmaatoimistossa. Heidän työnsä on sekä muutostöiden valvontaa että rakentajien kanssa pulmatilanteiden ratkomista.

– Työ vaatii sekä runsasta teknistä osaamista ja paljon kokemusta rakentamisesta että johtamis- ja projektinhallintataitoja, Hietala sanoo.

Tulevat asukkaat ovat olleet rakentamisen aikana poikkeuksellisen kiinnostuneita näkemään, miten oman asunnon valmistuminen etenee ja onko heidän vaatimuksensa ymmärretty oikein.

– Asiakkaamme saavat tulla tarkastamaan asuntojaan eri työvaiheissa ja niin on myös käynyt. Eräskin asiakkaamme halusi nähdä, että kosteissa tiloissa käytetty silikonimassa on juuri oikean väristä. Meillä on matala kynnys niin, että asiakkaamme voivat helposti tulla tutustumaan työmaalle. Toki korona on tuonut tähänkin omat rajoitteensa, Vuorela sanoo.

Auratum tekee kodin

  • Auratum Asunnot on vuonna 2009 perustettu, korkealuokkaisten asuntojen rakennuttaja
  • Kohteita on Helsingin arvoalueilla sekä Turun keskustassa ja Kupittaanpuistossa.
  • Erityisosaamisena laadukas hankkeiden toteutus ja korkea asiakastyytyväisyys.
  • Yritys on osa turkulaista Rausanne-konsernia, joka harjoittaa laajamittaista sijoitustoimintaa osake-, kiinteistö- sekä pääomasijoitusmarkkinoilla.

Laatujälkeä asiakkaan ehdoin

Kun työmaata valvotaan koko sen valmistumisen ajan, ei yllätyksiä ilmene siinä vaiheessa, kun asukkaiden pitäisi muuttaa sisään. Jatkuva valvonta takaa myös sen, että työn jälki on aina vaatimusten mukaista.

– Kun olemme päivittäin työmaatoimistossa paikalla, saavat rakentajat heti vastaukset heitä askarruttaviin kysymyksiin. Tämä on tiimityötä, jossa yhdessä ratkotaan esiin tulevat pulmat. Varmistamme työn laadun yhdessä sovituilla laadunhallintakäytännöillä eli teemme eri työvaiheista malliasennukset, joiden mukaan työt etenevät, Hietala korostaa.

Kesäkadulla Vuorela tekee järjestelmällistä yhteistyötä rakentamisesta vastaavan Skanskan työmaahenkilöstön kanssa. Molemmat osapuolet pitävät huolen, että heillä on yhteinen näkemys muun muassa siitä, mihin mennessä asukkaiden muutostoiveet tulevat sekä missä vaiheessa päätetään, mitkä muutokset voidaan toteuttaa ja millaisessa järjestyksessä.

Asukkaiden vaatimukset on kirjattu sähköiseen järjestelmään. Sieltä löytyvät niin maalien sävyt, lattiamateriaalien ja kaakeleiden tarkat koodit kuin myös muut yksilöllisen kodin tarkat yksityiskohdat. Kun Hietala ja Vuorela kiertävät työmaalla, he voivat helposti tarkastaa muun muassa sen, että kussakin huoneistossa on käytetty juuri sinne tarkoitettuja materiaaleja ja työmenetelmät ovat oikeita.

Jatkuva läsnäolo työmaalla varmistaa lopulta sen, että asiakkaat pääsevät muuttamaan viimeisteltyihin, yksilöllisiin ja uusiin koteihinsa sovitusti ajallaan. Kun näin tapahtuu, ovat asiakkaat poikkeuksellisen tyytyväisiä.

– Olemme saaneet huippupisteet Taloustutkimuksen tekemässä asiakastyytyväisyyskyselyssä, Hietala toteaa kiitollisena.

Haku