Hyppää sisältöön

Parempaa bisnestä voi oppia paikasta riippumatta

Parempaa bisnestä voi oppia paikasta riippumatta

26.08.2021

Pitopalveluyrittäjä Maarit Isoviita kokee hyötyneensä paljon aikuiskoulutuksesta. Hän suosii keittiössään tuoreita, kotimaisia raaka-aineita.

Pienyrittäjille on tarjolla mahdollisuus kehittää markkinoinnin taitoja ja suorittaa yrittäjän ammattitutkinto etänä.

Teksti Liisa Joensuu  Kuva Eino Ansio

Yrittäjän aika on kortilla eikä opintoihin ole helppo irrottautua. Etäyhteyksien yleistyminen on onnekkaasti tuonut opiskelemiseen uusia mahdollisuuksia. Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen (TAKK) tarjonnassa on kursseja, jotka pidetään ja suoritetaan kokonaan verkossa. Yksi näistä on pienyrittäjille suunnattu koulutus nimeltä Parempaa bisnestä – yrittäjän digimarkkinointi. 

– Kyseessä on vuoden mittainen oppisopimuskoulutus. Osallistujat saavat työkaluja myynnin, markkinoinnin ja yrityksen kannattavuuden kehittämiseen ja suorittavat yrittäjän ammattitutkinnon. Osallistuja tekee itselleen oppisopimuksen omaan yritykseensä. Koulutuksen aikana kehitetään yritystä ja osaaminen osoitetaan juurikin opiskelijan omassa yrityksessä, kertoo kouluttaja Elisa Haikala.

Mukana on ollut terveys-, hyvinvointi- ja palvelualan yrittäjiä, samoin esimerkiksi toimijoita coachingin parista sekä asiantuntijayrittäjiä. Koska lähipäiviä Tampereella ei ole laisinkaan, opiskelijat voivat rauhassa jatkaa yrityksensä toimintaa opiskelujen ajan missä päin Suomea tahansa tai vaikka ulkomailla. Koulutuksen opetuskieli on suomi. 

Selkeät aikataulut ovat yrittäjille tärkeitä, joten opinnoissa on etukäteen lukkoon lyöty lukujärjestys teemoineen. Niitä ovat esimerkiksi myynti, palvelumuotoilu, tuotteistaminen, sosiaalisen median käyttö ja talousasioiden haltuunotto. Osallistujat kokoontuvat verkossa purkamaan tekemiään tehtäviä ja toimimaan peileinä toinen toisilleen.

– Vaikka mukana ollaan vain kuvaruutujen välityksellä, ryhmähenki on syntynyt hyvin yhdessä yrittäjien kesken. Parempaa bisnestä -nimiset yrittäjävalmennukset alkoivat TAKK:ssa jo vuonna 2015. Syksyllä alkava kurssi on toinen, joka pidetään kokonaan verkossa. 

Potkua pitopalveluun

Todellinen TAKK:n koulutusten pitkän linjan kasvatti on pitopalveluyrittäjä Maarit Isoviita Ikaalisista. Hän kävi Pitopalvelu Murua perustaessaan TAKK:n iltakoulutuksen nimeltä Pikastartti yrittäjäksi ja suoritti sitten yrittäjän ammattitutkinnon. Isoviita tekee parhaillaan liiketoiminnan erikoisammattitutkintoa alkuvuodesta alkaneessa Parempaa bisnestä – yrittäjän digimarkkinointi -koulutuksessa.

– Hain mukaan koulutukseen, koska halusin oppia lisää digimarkkinoinnista ja sosiaalisen median kanavien hyödyntämisestä yritystoiminnassa. Minulla on paljon ideoita yrityksen kehittämiseen, ja koulutukseen osallistuminen potkii toteuttamaan niitä, Isoviita naurahtaa. 

Ravintolakokiksi valmistunut Isoviita oppi taikinoiden teon jo mummun keittiössä. Hän aloitti yrityksen kuusi vuotta sitten halustaan tarjota ihmisille ruokaelämyksiä. Hän suosittelee Parempaa bisnestä -koulutusta, sillä opinnot antavat tukea yrityksen markkinoinnin ja talouden hallitsemiseen.

Parempaa bisnestä – yrittäjän digimarkkinointi -koulutuksesta käynnistyy vuoden aikana kaksi verkkoryhmää. Haku syksyn ryhmään on parhaillaan auki ja päättyy lokakuun kolmantena päivänä. 

Haku