Hyppää sisältöön

Paremmat eväät ilmastonmuutoksen kohtaamiseen

Paremmat eväät ilmastonmuutoksen kohtaamiseen

16.12.2021

Ilmastonmuutos uhkaa koko kahvintuotantoa esimerkiksi Guatemalassa. Guatemala on yksi maista, joissa Reilu kauppa auttaa kahvinviljelijöitä sopeutumaan ilmastonmuutokseen.

Köyhimmät ihmiset kärsivät muuttuvasta ilmastosta jo nyt. Reilu kauppa auttaa viljelijöitä sopeutumaan
ilmastonmuutokseen ja saamaan äänensä kuuluviin.

Teksti Reilu Kauppa Kuva Sean Hawkey

Valtaosa ilmastonmuutoksen vastaisesta työstä keskittyy koko ilmiön hillitsemiseen: esimerkiksi päästöjen vähentämiseen ja uusiutuvaan energiaan. Ilmastonmuutos on kuitenkin osa arkea suuressa osassa maailmaa jo nyt. Etelä-Amerikan vuoristossa on pulaa makeasta vedestä, sienitaudit vievät kahvisadot Keski-Amerikassa. Mehiläisten määrä vähenee, joten hunajaa on vähemmän. Vanhat kasvilajikkeet eivät pärjää kuivuudelle ja tulville. Nämä ovat esimerkkejä haasteista, joita Reilun kaupan tuottajat kohtaavat arjessaan.

– Kun Reilun kaupan viljelijöiltä kysytään, mikä on haasteista vaikein, vastaus on lähes aina ilmastonmuutos, kertoo Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen.

Kehitysmaissa ymmärretään, että ilmastonmuutosta pitää hillitä, mutta kipeimmin kaivataan hankkeita, joilla muuttuneeseen ilmastoon sopeudutaan.

Apua sopeutumiseen

Reilu kauppa vähentää köyhyyttä kaupan avulla. Koska reilummat kaupan ehdot eivät yksin riitä vastaamaan esimerkiksi ilmastonmuutokseen, tekee Reilu kauppa myös kehitysyhteistyötä.

Vuonna 2018 Reilu kauppa ry aloitti ulkoministeriön tukemana uuden, aiempaa huomattavasti suuremman kehitysyhteistyöohjelman, joka kestää neljä vuotta. Sen aikana muun muassa autetaan ihmisiä selviämään ilmastonmuutoksesta.

– Tärkeintä on ollut se, että kasvatetaan ihmisten osaamista, kertoo Reilu kauppa ry:n ohjelmapäällikkö Teemu Sokka

Viljelijäyhteisöille on tarjottu paljon tietoa eri lajikkeista, paikallisesta maaperästä, varjokasveista ja kasvien hoidosta. Tämän lisäksi vanhoja kahvipensaita sekä muita kasveja on vaihdettu uusiin ja kestävämpiin lajikkeisiin ja viljelijöitä on koulutettu sadevettä hyödyntävien kastelujärjestelmien rakentamiseen sekä maaperän parantamiseen.

Reilu kauppa ry haluaa, että viljelijöillä on paremmat eväät ilmastonmuutoksen edessä. Siihen liittyy myös Reilun kaupan tarjoama parempi toimeentulo yleensä. 

– Vähävaraisilla ihmisillä ei välttämättä ole rahaa sukanvarressa, eli kun sato menee pieleen, hätä voi olla suuri, Sokka muistuttaa. 

Kaikkien ääni kuuluviin

Usein köyhimmillä ihmisillä on vähiten sananvaltaa maailmassa. Heitä ei välttämättä kuulla päätöksenteossa maailmalla, eikä usein edes omissa maissaan.

Tästä syystä Reilu kauppa ry:n kehitysyhteistyössä kasvatetaan myös yhteiskunnallisia vaikuttajia. Latinalaisessa Amerikassa on käynnissä hanke, jossa sata viljelijää osallistuu ilmastonmuutosta käsittelevään johtajuuskoulutukseen. Yksi heistä on ecuadorilainen Fanny Yaucen. Hän on ymmärtänyt, että muutos lähtee jokaisesta itsestään.

– Jos me emme muutu, emme voi vaatia muutoksia paikallisella tai kansallisella tasolla, Yaucen toteaa.

Jos viljelijät saavat äänensä kuuluviin, ehkä myös Ecuadorin valtio alkaa auttaa Yaucenia ja muita pienviljelijöitä sopeutumaan muuttuvaan ilmastoon. 

Haku