Hyppää sisältöön

Parasta perheen pienimmille

Parasta perheen pienimmille

2.12.2022

Suomen Turussa on valmistettu ensiluokkaista lastenruokaa pikkupilttien kehityksen erityistarpeet huomioiden jo 70 vuoden ajan. Piltissä on kaikki tarvittava, muttei mitään ylimääräistä.

TEKSTI | MARI KORHONEN   KUVA | NESTLÉ

Vuodesta 1952 suomalaisten vauvojen tarpeisiin ravinteikasta ruokaa valmistaneella lastenruokatehtaalla tiedetään, minkälaiset maut perheen pienimpiin suihin uppoavat. Nestlén omistamalla Piltin Turun tehtaalla pitkät perinteet ja vuosikymmenten ammattiosaaminen yhdistyvät tämän päivän teknologiaan ja vastuullisiin tuotantomenetelmiin. 70-vuotisjuhlavuottaan viettävän Piltin valikoima onkin kuin läpileikkaus suomalaisen yhteiskunnan ruokailutottumuksiin. Perinnereseptit ja vuosikymmenten aikana omaksutut uudet raaka-aineet on sopeutettu suomalaisten vauvojen tarpeisiin sopiviksi aina ajan hengen mukaisesti.

– Raaka-aineiden ja tuotannon laatu sekä vauvan ikään sopiva ravinnon koostumus ja makumaailma ovat olleet reseptien suunnittelun ja aterioiden valmistuksen tärkeimpiä kriteereitä heti alusta alkaen. Yhdessä suomalaisten perheiden kanssa olemme kehittäneet Piltti-valikoimasta vuosien varrella markkinoiden laajimman ja monipuolisimman. Tuotekehityksen apuna toimii myös Makuraati, johon jokainen perheellinen voi ilmoittautua mukaan, markkinointipäällikkö Pia Sippel Suomen Nestléltä kertoo.

Kaiken tuotekehityksen keskiössä on vauva.

– Pitkän tutkimustyön ja tuotekehityksen avulla varmistamme, että vauvan tarpeet ja vauvan ääni tulevat kuuluviin. Sen lisäksi, että ravintoaineita on juuri oikeassa suhteessa lapsen ikään nähden, pidämme tärkeänä vauvalle sopivaa makua, tuoksua ja suun motoriikkaa kehittävää rakennetta. Aikuiset usein ajattelevat lastenruokia mauttomina, mutta uusiin raaka-aineisiin tutustuvalle lapselle ateria saattaakin olla todellinen makujen sinfonia, Sippel avaa vauvan näkökulmaa hymyillen.

Kotiruokaa suuressa mittakaavassa

Vanhemmat voivat ostaa lapsilleen Piltti-tuotteita hyvällä omallatunnolla, sillä lastenruoan tuotantoon päätyvät vain parhaat ja kaikista puhtaimmat raaka-aineet ilman säilöntäaineita. Purkkilastenruokien valmistus onkin kuin kotikokkausta valtavalla volyymilla.

– Raaka-aineiden laatukriteerit ovat tarkat ja tuotteiden laatu on varmistettu jo ennen tehtaalle saapumista. Silti jokainen raaka-aine seulotaan vielä huolellisesti käsin, ennen kuin ne päätyvät keittokattilaan. Suurissa kattiloissa valmistuu soseita, jotka lopuksi purkitetaan ja höyrykuumennetaan hellävaraisesti. Näin ravintoaineet ja vitamiinit pysyvät tallessa ilman lisäaineita, Sippel kertoo valmistusmenetelmästä.

Lastenruokatuotteiden puhtaus on myös lainsäädännöllisesti turvattu. Vain noin 5 prosenttia markkinoiden raaka-aineista kelpaa lastenruokatuotantoon.

– Mikä tahansa perusporkkana ei siis pääse lastenruokapurkkiin asti, sillä lastenruokalaadun kriteerit ovat tiukat. Säilöntäaineita eikä torjunta-ainejäämiä saa olla lainkaan, toisin kuin tavanomaisissa elintarvikkeissa. Piltti-purkkiruokien säilyvyys onkin peräisin valmistusmenetelmänä käytetystä höyrykuumentamisesta eikä säilöntäaineista, kuten joskus luullaan, Sippel kertoo.

Piltti pitää huolta tuotteidensa laatukriteereistä vaalimalla pitkäaikaista yhteistyötä kotimaisten sopimusviljelijöiden kanssa, jotka ovat sitoutuneet varmistamaan sadon lastenruokalaatuisuuden.

– Suomen Nestléllä yhteistyömme on tiivistä erityisesti peruna-, sipuli- ja porkkanaviljelijöiden kanssa, joita koulutamme yhteistyössä Baltic Sea Action Groupin kanssa siirtymään kohti uudistavaa viljelyä. Suosimme PILTTI -aterioissa aina suomalaista lihaa. Hedelmä- ja marjasoseiden väriloisto puolestaan on peräisin ainoastaan raaka-aineiden luontaisista väreistä, Sippel sanoo kumoten myytin väriaineiden käytöstä.

Vastuullisesti lasten puolesta

Ravinnon laadun lisäksi Turun tehtaalla tehdään mittavia panostuksia hiilijalanjäljen vähentämiseksi.

– Lastenruoka valmistetaan sataprosenttisesti uusiutuvalla energialla, sähkö on peräisin tuulivoimasta ja tehtaaltamme ei toimiteta lainkaan jätettä kaatopaikalle. Teemme jatkuvaa tutkimus- ja kehitystyötä sen eteen, että opimme tunnistamaan ja vaikuttamaan tuotteidemme hiilijalanjälkeen koko arvoketjun ajalta entistäkin paremmin, Sippel päättää.

Haku