Hyppää sisältöön

Paperiset työkirjaukset joutavat pian museoon

Paperiset työkirjaukset joutavat pian museoon

8.11.2021

P. Salonen Oy on käyttänyt Kihon palveluita oman toimintansa tehostamiseen jo yli viiden vuoden ajan.

Kuopiolaisyrityksen kehittämä järjestelmä auttaa infra-alaa toimimaan resurssiviisaammin. 

Teksti Tuomas I. Lehtonen  Kuva Mikko Suutarinen

Kiho Oy:n liiketoiminnan kehitysjohtaja Tomi Virtasen viesti infra-alan yrityksille on selkeä: paperille raapustetut työkirjaukset joutavat museoon. Kun yritys siirtyy arkensa hallinnassa sähköiseen maailmaan, paranevat projektien hallinta, toiminnan tehokkuus sekä kannattavuus, ja saadaan säästöjä kalusto- ja hallintokuluissa. Samalla yrittäjän vapaa-aika lisääntyy ja yöunien laatu kohenee, kun hallinnollinen työ vähenee.

 Kihon tarkoituksena on auttaa yrityksiä pääsemään eroon epämääräisille lippulapuille kirjatuista muistiinpanoista ja työaikakirjauksista. Järjestelmämme kerää dataa työntekijöiden sekä koneiden ja laitteiden työsuorituksista. Kerätty tieto toimii perustana laskutukselle ja palkanmaksulle. Tiedon pohjalta voidaan myös koostaa raportteja asiakkaille, viranomaisille sekä yrityksen omien prosessien kehittämistä varten, Virtanen summaa. 

Avointen rajapintojen ansiosta Kiho voidaan liittää yrityksen muihin järjestelmiin, kuten laskutus- ja palkanlaskentaohjelmistoihin. Hallinnon prosesseja automatisoimalla asiakasta voidaan laskuttaa nopeasti tehdystä työstä ja palkanlaskenta on vaivatonta.

Asiakasyrityksen tarpeisiin

Kiho koostuu kolmesta osiosta, kenttätyön- ja kalustonhallinnasta sekä työajanseurannasta. Asiakkaalle voidaan räätälöidä tarpeet täyttävä järjestelmäkokonaisuus sopivat ohjelmistomoduulit valitsemalla. Kiho ja siihen integroitu taloushallintajärjestelmä muodostavat pienille infra-alan yrityksille toiminnanohjausjärjestelmään verrattavissa olevan kokonaisuuden.

– Asiakkaamme pysyvät Kihon avulla kärryillä kentällä tapahtuvasta työstä, koneiden liikkeistä ja työmaiden tilanteista. Näin johtaminen tehostuu. Kihon avulla voidaan optimoida kaluston käyttöastetta, huoltoja ja käytön taloudellisuutta. Palvelu tarjoaa myös kattavasti ratkaisuja pienemmän kaluston hallinnointiin. Datan perusteella käyttökustannukset voidaan laskea tarkasti. Tämä helpottaa investointipäätösten tekoa ja konetyön tuntihintojen määrittämistä. 

Paikkatietoa hyödyntävä Kiho pyörii tietokoneella ja mobiililaitteilla. Tilausten organisointi sekä tehtävien ja -ohjeiden reaaliaikainen jakaminen onnistuvat näppärästi kartta- ja kalenterinäkymien avulla. 

Kirjaamisen oltava helppoa

Kiho hyödyntää työkoneisiin ja laitteisiin asennettujen paikanninlaitteiden lähettämää dataa sekä työntekijöiden mobiililaiteilla tekemiä työaika-, tarvike- ja materiaalikirjauksia. Kihon mobiilikäyttöliittymä on kehitetty intuitiiviseksi ja ohjaavaksi, joten kirjausten tekeminen työmaalla on helppoa.

– Olemme tehneet pitkään yhteistyötä infra-alan kanssa. Järjestelmämme vastaakin erittäin hyvin toimialan erityistarpeisiin. Kiho pystyy tarkastelemaan työkoneesta saatavaa tietoa ja työntekijöiden kirjauksia kokonaisuutena. 

Kihoa voi hyödyntää yrityksen sisäisen käytön lisäksi alihankintaketjuissa. Kirjausoikeuksia voidaan antaa alihankkijoiden työntekijöille, ja pääurakoitsijoille voidaan myöntää oikeus tarkastella alihankkijayritysten toimintaraportteja. 

Kotimaista Kiho-järjestelmää on kehitetty 2000-luvun alusta lähtien, ja se on käytössä jo yli 1 000 yrityksessä. Tällä hetkellä yritys työllistää yli 50 työntekijää. Lisäksi Kiholla on tytäryhtiö USA:ssa, jossa se tulee kasvattamaan toimintaansa.

Haku