Hyppää sisältöön

Paperisella käsipyyhkeellä on jopa yhdeksän elämää

Paperisella käsipyyhkeellä on jopa yhdeksän elämää

14.08.2023


Essityn Maija Korja, Ilari Kukkonen ja Nina Rantanen tietävät, että yrityksiä voidaan auttaa saavuttamaan kestävän kehityksen tavoitteet, kunhan ympäristötietoiselle työlle luodaan kunnolliset edellytykset. 

Tiesitkö, että paperisia käsipyyhkeitä on mahdollista kierrättää? Euroopassa käsipyyhkeitä on kierrätetty Essityn Tork PaperCircle -palvelun avulla vuodesta 2017 asti. Nyt palvelu on saatavilla myös Suomessa.

TEKSTI marjaana tunturi | kuva eino ansio

Käsien kuivaaminen paperiseen pyyhkeeseen on ehkä yleisin ja hygieenisin tapa kuivata kädet, mutta siitä syntyy ylimääräistä jätettä. Siinä missä paperin kierrätys on muuten Suomessa noin 95 prosentin luokkaa, käsipyyhkeet menevät 99 prosentissa tapauksista yhä poltettavaksi kierrätyksen sijaan. 

Essityn Tork PaperCircle -palvelu kerää käytetyt käsipyyhkeet ja kierrättää ne uudelleen pehmopaperiksi. Palvelun avulla käytännöllisen ja arjessa tarpeellisen kertakäyttöisen käsipyyhkeen hiilijalanjälkeä saadaan pienennettyä merkittävästi. 

– Paperipyyhkeet voidaan kierrättää uudelleen 7–9 kertaa. Monet yritykset voivat vähentää käsipyyhkeiden kierrättämisellä parhaimmillaan viidenneksen energiajätteensä määrästä, kertoo Essityn Customer Success Manager Nina Rantanen

Kierrätyskuitu kasvattaa kiertotalouden osuutta

Rantanen kertoo, että ajatus paperisten käsipyyhkeiden kierrättämisestä syntyi yhteistyössä Essityn asiakkaan kanssa. Käsipyyhkeet haluttiin kierrätykseen muun paperijätteen tavoin. 

– Me pyrimme Essityllä kehittämään aina uusia vastuullisia innovaatioita. Tavoitteenamme on löytää uusia vaihtoehtoja paperin raaka-aineeksi. Esimerkiksi Saksassa on käytössä oljesta saatu kuitu. Käsipapereiden kierrättäminen on meille tärkeä mahdollisuus lisätä kiertotalouden osuutta markkinoillamme.

Kierrätyskuitua käytetään Essityn tehtaalla Nokialla paperin raaka-aineena tuotteesta riippuen nollasta prosentista sataan. Kierrätettyä materiaalia käytetään eri määriä sen mukaan, miten valkoista paperin tulee olla. 

– Ammattilaiskäyttöön valmistamiemme Tork-tuotteiden raaka-aineista valtaosa, 80–90 prosenttia, on kierrätyskuitua. Osa Torkin tuotteista valmistetaan pelkästään kierrätyskuidusta. Koska kotitalouksien pehmopapereissa käytetään hieman vähemmän kierrätettyä kuitua, on koko tuotantomme raaka-aineista kierrätettyä tällä hetkellä 60 prosenttia, kertoo Essityn Operations Manager, PM, DIP, Ilari Kukkonen

Käsipyyhkeiden kierrättämisen etuna on nopea prosessi, sillä niistä ei tarvitse puhdistaa mustetta. Jotta mahdolliset bakteerit ja virukset saadaan poistettua, käsittelylämpötilan on kuitenkin oltava korkea.  

Vaivaton kierrätyspalvelu kohtuullisin kustannuksin

Essityn nyt Suomeen tuoma Tork PaperCircle -kierrätyspalvelu äänestettiin Finnclean-messujen yleisöäänestyksessä vuoden 2023
innovaatioksi. 

Tork PaperCircle -palvelussa käytetyt käsipyyhkeet lajitellaan erilliseen roskakoriin, josta siivooja kerää ne ja tarkastaa, ettei seassa ole muuta jätettä. Siivooja pitää käsipyyhkeet erillään muista jätteistä siivousvaunussa ja tyhjentää ne kierrätyshuoneessa erilliseen jätesäiliöön tai paalaimeen. 

Kierrätyskumppani hakee käsipyyhkeet jätehuoneesta omaan varastoonsa, josta kerätty paperi toimitetaan isompina erinä Essityn Nokian tehtaalle kierrätettäväksi. Palvelun käyttöönottoa varten yrityksen tulee siis hankkia uusi keräysastia jätehuoneeseen sekä informoida käsipyyhkeiden käyttäjiä paperin lajittelusta omaan roskakoriinsa. 

– Tork PaperCirclen käyttöönotto on yksinkertaista ja kustannuksiltaan suhteellisen pieni verrattuna moniin muihin kestävän kehityksen aloitteisiin. Me myös tuemme yrityksiä palvelun käyttöön liittyvässä sisäisessä ja ulkoisessa viestinnässä. Kun viestintä pelaa ja systeemi on tehty helpoksi, ihmiset kierrättävät mielellään, Rantanen toteaa.

Essityn ympäristö- ja turvallisuuspäällikkö Maija Korjalle kertakäyttöisten käsipyyhkeiden kierrätys on yksi osa paperiteollisuuden nykyaikaista vastuullista ajatusmaailmaa.

– Metsiä tulee hoitaa vastuullisesti, ja mitä vähemmän tarvitsemme puuta paperin raaka-aineeksi, sen parempi. On hienoa olla mukana paperiteollisuudessa, koska ala menee ympäristönsuojelun näkökulmasta harppauksin eteenpäin. 

Käsipyyhkeet kierrätykseen

  • Saniteettitiloja käytetään kuin ennenkin, mutta paperipyyhkeet laitetaan vain niille tarkoitettuun astiaan.
  • Kierrätyskumppani noutaa käytetyt käsipyyhkeet ja tuo ne Essityn tehtaaseen käsittelyyn.
  • Käytetyistä käsipyyhkeistä jalostetaan tehtaalla uusia pehmopaperituotteita, jotka palaavat myöhemmin takaisin kiertoon.

Lisätietoa Tork PaperCircle -palvelusta QR-koodin takaa:

Haku