Hyppää sisältöön

Paljon enemmän kuin loma

Paljon enemmän kuin loma

19.11.2021

Yksi Ylläksen uusista vetonauloista on talvipyöräily. Ylläkseltä löytyykin Suomen laajin talvipyöräilyreitistö, joka kulkee halki tunturien ja tykkylumisten metsien.

Ylläkseltä löytyy elämänkokoisia seikkailuja ja helposti saavutettavia elämyksiä. Hiihdon ja laskettelun lisäksi tarjolla on myös paljon muuta.

Teksti Ylläksen matkailu  Kuva Esko Liukas

Kun Ylläksen lähiladut on koluttu ja Jounin Kaupan maailman suurin poro nähty, on aika uudistaa näkökulmaa. 

Ensimmäiseksi alueella kannattaa kokeilla tutun laskettelun ohella talvipyöräilyä, joka on Ylläksen uusi klassikko. Suomen laajin talvipyöräilyreitistö vie läpi tykkylumisten metsien ja pitkin tunturien rinteitä. Talvipyöräily on hauskaa, eikä sillä ole mitään tekemistä loskassa rämpimisen kanssa. Talvipyöräily on huumaavaa menoa polun mutkitellessa jouhevasti. Paras reitti kulkee erämaakahviloiden kautta: lounaan voi syödä yhdessä ja kahvit juoda toisessa kahvilassa.

Talvipyöräilyn rinnalla hiihtäminen pitää edelleen pintansa. Ylläksellä hiihtäminen on aina hienoa, mutta siitä saa yhdellä konstilla vielä hienompaa. Hiihto muuttuu nautinnolliseksi siinä vaiheessa, kun hiihtotekniikka on kunnossa. Tässä parhaiten auttaa ammattitaitoinen hiihto-opas, joka osaa opastaa alueen parhaille laduille ja antaa vinkit sujuvampaan hiihtoon. 

Pimeän laskeuduttua tärkeimmät tapahtumat ovat taivaalla. Revontulten loimu Lapissa on elämys, sillä revontulissa on eroa. Tavallisimmat sävyt hehkuvat vihreinä. Harvinaisemmat revontulet puolestaan loimottavat punaisena. Erityisen hienot revontulet halkaisevat koko taivaan ylöspäin kohoavana kruununa.

Muutakin kuin ulkoilua

Ylläkselle tehdään myös ruokamatkoja. Alueen ravintolatarjonta on kasvanut viime vuosina valtavasti. Ylläksellä ruoka ei ole pelkästään poronkäristystä: alueen ravintoloista rakentuu ravintolamaailma, jossa voi koota täysin paikallisia annoksia lähiluonnosta kerättyine yrtteineen. Myös kasvisruokaan ja erityisruokavalioihin on panostettu, ja loman joka illalle löytyy uusi paikka, mitä kokeilla. Erityisen hyvä ruoka on syy tulla Ylläkselle. 

Sauna on aina hyvä idea. Ylläksen huipulla oleva sauna tarjoaa ikimuistoisen löylyelämyksen tähtitaivaan alla. Voiko tunnelmallisempaa edes olla? Tunturiin voi myös nousta maailman ainoalla saunagondolilla. 

Ylläs on myös suosittu etätyökohde. Ladulle hyppääminen suoraan työpäivän päätteeksi on luksusta, josta moni haaveilee. Ja Ylläksellä se onnistuu. Erityisen arvokasta on Ylläksen rauha osana arkea. Tunturikylissä kaikki on kävelymatkan päässä, samalla kun lähimmille liikennevaloille on matkaa yli 100 kilometriä. Ylläkseltä löytyy muun muassa etätyötila Kohta, josta on mahdollista vuokrata työskentelytilaa nopealla valokuitunetillä. Monet hostellit ja hotellit tarjoavat sesonkien ulkopuolella pidempiaikaista majoitusta ja sesongin aikana pidempiä majoitustarjouksia. 

Taivaan halkaisevien revontulten loimu on ainutlaatuinen elämys.

Lumikylä on piilotettu helmi

Ylläksen piilotettu helmi on Lainion lumikylä, joka nousee paikalleen tänä vuonna jo 20. kertaa. Täysin lumesta ja jäästä rakennettu kylä on oikeastaan yhtä taideteosta. Lumen ja jään käsittelytaito on viety äärimmilleen lumikylän yksityiskohdissa. Paikalla voi nukkua lumesta rakennetuissa hotellihuoneissa ja hörpätä virvokkeet jäisistä laseista. Onpa joku turisti yrittänyt viedä jäisen lasin taskussa kotiinkin. 

Mielikuvat huskysafarista kiteytyvät reessä istumiseen lämpimien vällyjen alla, samalla kun opas ohjastaa valjakkoa läpi lumisen maiseman. Monen turistin salainen haave onkin, että juuri hän voisi ohjastaa valjakkoa. Sekin onnistuu. Ylläksen alueella on mahdollista ajaa aivan itse koiravaljakkoa ja kokea, mitä on olla oikea musher. 

Useimmiten puhutaan kaikista tekemisen mahdollisuuksista, mutta Ylläs on myös erityisen hyvä paikka olla tekemättä mitään. 

Haku