Hyppää sisältöön

Pala maukkainta Georgiaa kaupan paistopisteeltä

Pala maukkainta Georgiaa kaupan paistopisteeltä

29.10.2021

Hatšapuri on juustotäytteinen piiras, jonka perinteet ulottuvat pitkälle historiaan. Edullinen ja helppo herkku maistuu sekä lämpimänä että kylmänä, ja sen voi nauttia vaikkapa välipalana tai ateriana kera lisukkeiden.

Georgialaista hatšapuria saa vihdoin S-ryhmän kaupoista ympäri Suomen. Liepuska valmistaa tuotteita rakkaudesta käsintehtyyn laatuun.

Teksti Maisa Lampinen  Kuva Liepuskan Herkkupaja

Kaukasuksen sydämessä Mustanmeren rannalla, Suramin vuorijonon suojassa sijaitsee tuhansien jokien maa, Georgia. Lumoavat maisemat ja keskiaikaisten kylien tunnelma houkuttelevat lähtemään matkaan, mutta mikäli mielii vain gruusialaisen keittiön ääreen, reissu lähikauppaan voi riittää. 

Savolaisen Liepuskan yrittäjille georgialaisen leivontaperinteen kulmakivi hatšapuri on tuttu jo ajalta ennen leipomotoiminnan aloittamista, mutta nyt suussa sulava juustoinen leipänen on löytänyt tiensä myös kauppojen paistopisteisiin. Makumatka Euroopan ja Aasian rajaa halkovaan Georgiaan voi alkaa.

Klassinen makuyhdistelmä uudenlaisessa muodossa

Hatšapuri on juustotäytteinen piiras, jonka perinteet ulottuvat pitkälle historiaan. Tarinat kertovat sen olevan roomalaisten sotilaiden nauttima pizzan edeltäjä, ja valtaosa georgialaisista suosii kotimaista kaloripommiaan edelleen Italian kansallisylpeyden sijaan. 

Aivan kuten georgialaiset hatšapureistaan, myös Liepuskassa ollaan ylpeitä paikallisesta ruokakulttuurista. Liepuska ei silti ole unohtunut vain karjalanpiirakoiden pariin, ja uutuustuote Hatsapuri onkin loistava esimerkki siitä, kuinka savolaisleipomo on sitoutunut valmistamaan perinnetuotteita sekä modernisoiden niitä että kuunnellen kuluttajan toiveita ja seuraten kansallisia ilmiöitä. 

Leipomoyrittäjät Eeva-Maria ja Timo Turunen huomasivat tuotteen kaupallistamisen mahdollisuuden hatšapurien trendattua Suomessa viime keväänä:

– Aloimme kehitellä hittituotteesta helposti lähestyttävää versiota, jonka voi napata paistopisteeltä mukaan yhtä kätevästi kuin tutun riisipiirakan. Käytännöllisyys on säilyttänyt perinteisen hatšapurin herkullisen maun, eikä täytteessä ole säästelty. Juureen leivottu taikina takaa aidon maun, Turuset kertovat ja jatkavat:

– Juusto ja leipä ovat ikiaikainen yhdistelmä, jonka rasvaisuudessa ja suolaisuudessa on jotain koukuttavaa.

Edullinen ja helppo Hatsapuri maistuu sekä lämpimänä että kylmänä, ja sen voi nauttia vaikkapa välipalana tai ateriana kera erilaisten lisukkeiden. Artesaaniherkun resepti on kehitetty pärjäämään eri käyttöyhteyksissä, mikä tekee tuotteesta monipuolisen ja jokaiseen hetkeen sopivan. 

JUUSTO JA LEIPÄ ovat yhdistelmä, jossa rasvaisuus ja suolaisuus koukuttavat.

Muisto lapsuuden kesistä

Liepuskan toiminta pohjaa vahvasti suomalaiseen leivontaperinteeseen ja sukupolvien läpi kulkeneeseen perimätietoon. Nimensä yritys on saanut 12 vuotta sitten perustajansa Eeva-Marian äidin Riitan unessa, jossa hänen mieleensä palasivat lapsuuden kesät mummolassa: “Tulukeehan tytöt syömään liepuskaa”, mummo huusi tuvan ovelta kutsuen serkuksia nauttimaan itse leivottua leipää, jota liepuskaksi kutsuttiin. Isoäidin herkulliset leipomukset käynnistivät aikoinaan suvun leivontaperinteet, ja sillä tiellä ollaan edelleen.

Suomalaisen leivonnan salaisuuksien nivoutuessa ammattitaitoon, rohkeuteen ja laadukkaisiin raaka-aineisiin, uunista tulee ulos ainoastaan parhaita mahdollisia leipomo-tuotteita. Hiljattain Avainlipun ja ISO 9001 -laadunhallintasertifikaatin saaneen leipomon toiminnan taustalla on ennen kaikkea hyvä maku ja laatu sekä perinteinen käsillä tekeminen. Laatuajattelu korostuu kaikessa tekemisessä, ja niinpä missiona on toimia hyvän maun lähettiläänä. 

Vankka kokemus liiketoiminnasta kokous- ja kongressipuolelta mahdollistaa ravintolalaatuisten tuotteiden tuomisen ruokakauppoihin. Vaikka Liepuska vaalii perinteitä, katse on aina myös tulevaan päin. Kasvava leipomo on arvokas tuotekehityskumppani asiakkaille ja uusia herkkureseptejä kehitelläänkin jatkuvasti. 

Asiakaslähtöisenä yrityksenä tuotteiden räätälöiminen tilaajan toiveiden mukaisesti on aina mahdollista; viimeisimpänä esimerkkinä karjalanpiirakan rinnalle syntynyt vegaaninen riisipiirakka. Liepuskassa työtä tehdään rakkaudella ja hyvän maun puolesta – eilen, tänään ja huomenna.

Maukkaiden Hatsapurien ja riisipiirakoiden lisäksi Liepuskan tuotevalikoimaan sisältyy kattava valikoima muun muassa kokous- ja aamiaistuotteita, katuruokaa sekä paistopisteen herkkuja, jotka saavat veden kielelle. Valikomassa on runsaasti vaihtoehtoja niin suolaisen kuin makeannälkäänkin. Yrityksen toiminta pohjaa  suomalaiseen leivontaperinteeseen ja sukupolvien läpi kulkeneeseen perimätietoon.

Leipomoyrittäjät Timo ja Eeva-Maria Turunen toivat georgialaisen perinneherkun, hatšapurin, kauppojen paistopisteille.

Haku