Hyppää sisältöön

Paikallinen tuotantokumppani

Paikallinen tuotantokumppani

28.12.2021

Ouneva Groupin hallituksen puheenjohtaja Mikko Nevalainen ja Jotwire Oy:n toimitusjohtaja Keijo Kurki voivat syystäkin ylpeinä esitellä viime vuonna valmistunutta uutta elektroniikkatehdasta, joka yhdessä muiden konsernin tuotantolaitosten kanssa pystyy tarjoamaan laajan skaalan sopimusvalmistusta. 

Viime vuosina Suomessa on enemmänkin ajettu tehtaita alas kuin perustettu uusia. Painopiste on siirtynyt ulkomaille. Samaan aikaan elektroniikan käyttö on kuitenkin lisääntynyt, ja tuotannolle on ollut kysyntää. 

TEKSTI | RIITTA MIKKONEN  KUVA | ILKKA KOSKI

Pohjoiskarjalainen Ouneva Group päätti toimia toisin. Konserniin kuuluvalle, elektroniikan ja sähköisten järjestelmien sopimusvalmistukseen erikoistuneelle Jotwire Oy:lle valmistui Lehmoon uusi tehdas vuonna 2019. 

– Ouneva Groupin yhtiöissä on monenlaista valmistusta ja voimme tarjota eri vaihtoehtoja, joten meidän ei ole ”pakko myydä” jotain tiettyä ratkaisua, vaan haemme aina asiakkaalle sopivimmat ratkaisut, tiivistää Ouneva Groupin hallituksen puheenjohtaja ja pääomistaja Mikko Nevalainen

Sopimusvalmistus voi olla jokin tietty komponentti tai suunnittelusta alkaen valmiiksi pakattu kokoonpano, järjestelmä tai kaikkea siltä väliltä. Konsernilla on jonkin verran omia tuotteita sähköteollisuuden tarpeisiin, mutta valtaosa on sopimusvalmistusta. 

– Tiheästi pakatun elektroniikan valmistuksessa on erittäin tarkat olosuhde- ja puhtausvaatimukset, sitä varten uuteen tuotantolaitokseen valmistui myös puhdastilaa, kertoo Jotwiren toimitusjohtaja Keijo Kurki

Paikallista kansainvälisyyttä 

Ouneva Groupiin kuuluu Jotwiren lisäksi kuusi omiin toimialoihinsa erikoistunutta yhtiötä: alumiinin ja sinkin painevalua tekevä Alsiva Oy, elektroniikan ja johdinsarjojen kokoonpanija Eswire Oü, sähköliitoskomponentteihin ja ohutlevymekaniikkaan keskittynyt Ouneva Oy, pulverimaalaamo Top Speed Oy, ruiskuvalua ja muoviosia valmistava Valukumpu Oy sekä aseiden äänenvaimentimia valmistava Ase Utra Oy. 

Kansainvälisiä asiakkaita on yhteensä yli 800. Tehdasvierailulla näkyy useita tuttuja tuotemerkkejä, joiden valmistusta ei ole tullut ajatelleeksi kotimaiseksi, tai ainakaan pohjoiskarjalaiseksi. Konsernissa on nähty, kuinka asiakkaiden tuotanto tehostuu, kun sopimusvalmistaja on lähellä. Samalta järjestelmätoimittajalta saadaan kokonaisratkaisuja. 

– Asiakkaamme ymmärtävät paikallisen sopimusvalmistuksen tuottaman lisäarvon, Kurki iloitsee. 

Tuotteet ja pääoma eivät lepää kuljetuksen mutkissa, konteissa sen enempää merellä kuin satamassakaan. Riskit vähenevät ja koko prosessi sujuu nopeasti, suunnitellussa aikataulussa. Tuotteen valmistukseen voidaan jopa tehdä muutoksia kesken sarjan. Tuote pysyy uutena, eikä vanhene odotellessa. 

Logistisesti sijainti Joensuun kupeessa, Kontiolahden Lehmossa on loistava: yön yli rahti vie kaikkialle Suomeen. Ratkaisevaa on myös se, että rahtaamisen tarve vähenee, kun oman konsernin sisällä voidaan tehdä kaikki. Esimerkiksi haluttiinpa tuotteeseen kuoret muovista tai metallista, minkälaisella työstöllä tai pinnoitteella tahansa. 

Osaava henkilöstö 

Tehokkuuden ja kustannussäästöjen lisäksi kyse on myös ympäristöstä, kestävyydestä ja hiilijalanjäljen pienentämisestä. Ounevalla on totuttu toimimaan kaikkien kansainvälisten standardien mukaan, asiakkaan järjestelmiin sopeutuen ja dokumentoiden. 

Tuotantotilojen ja -välineiden, robottien ja ohjelmistojen ajanmukaisina pitäminen on kestävän ajattelun mukaista. Keskeinen resurssi on kuitenkin lopulta aina osaaminen. Henkilöstön hyvinvointi on perusta niin tuottavuudelle kuin kehittymisellekin. Jokainen kone vaatii ohjelmoijansa, työ tekijänsä ja laatu varmistajansa. 

Koko konsernin henkilöstömäärä on nyt reilut 600. Joensuun seudulla rekrytointi hyväksi koetulle työnantajalle on ollut suhteellisen helppoa. Työsuhteet ovat pitkiä, joten talossa myös viihdytään. 

– Meille on tärkeää antaa henkilöstölle tilaisuuksia kehittää itseään ja osaamistaan, korostaa Nevalainen, itsekin jo toisen polven ounevalainen. 

Kurki ja Nevalainen ovat koronapandemian aikana huomanneet, että paikallisuuden merkitykseen on havahduttu myös sopimusvalmistukseen perustuvassa teollisuudessa. Kotimaan sisällä asiat hoituvat ilman aikaa vieviä rajamuodollisuuksia ja karanteenia. 

Yhteiset kielet ovat suomi ja englanti, toimintakulttuuri yhteinen pohjoismainen. Mutkaton yhteistyö on tehokasta, halvalla kaukaa ostaminen voi tulla kalliiksi. 

VALMISTUS LÄHEMPÄNÄ

  • Sopimusvalmistaminen ei ole vain pelkkää tilausta ja tuotantoa, vaan tiivistä kumppanuustoimintaa. 
  • Sopimusvalmistamista kannattaa harkita etenkin silloin, kun markkina-alue on lähellä sopimusvalmistajan toimipaikkaa. 
  • Ouneva Groupissa valmistus toimii asiakkaan kanssa sovittujen, tarkkojen standardien mukaan. 
  • Vuositason säästöt esimerkiksi logistiikkakustannuksissa voivat olla suuria. 

Haku