Hyppää sisältöön

Päihderiippuvuus on sairaus, josta voi toipua

Päihderiippuvuus on sairaus, josta voi toipua

4.06.2021

Maivitan ohjaajat tarjoavat vertaistukea ja työkaluja päihdeongelmasta toipuville. Itsetutkiskelu syventää riippuvuuden käsittelyä.

Riippuvuuden kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Sen tietää riippuvuushoitolaitos Maivita Oy:n avulla raitistunut ”Maukka”.

Teksti Maria Paldanius  Kuva Anne Salmio

Riippuvuussairaudesta kärsivän ihmisen pitäisi päästä hoitoon heti, kun hän on siihen valmis. Tähän ajatukseen nojaa niin kutsuttu minnesota-mallinen hoito, jota on hyödynnetty hyvin tuloksin ympäri maailmaa. Kyseistä hoitoa tarjoaa myös Lammilla vuodesta 2018 toiminut riippuvuushoitolaitos Maivita Oy.

– Meillä on pieni ja intiimi, idyllisellä paikalla sijaitseva yksikkö, jonne ei ole jonoja. Hoitoon pääsee heti, jos on tahtoa ja tarvetta. Raitistumisprosentti niillä, jotka ovat käyneet läpi koko vuoden mittaisen hoitoprosessin, on yli 70 prosenttia, kertoo Maivita Oy:n läheisohjaaja Orvokki Seppelin.

Yksi Maivitan avulla raitistuneista on lähes kaksi vuotta sitten hoitojaksonsa päättänyt Maukka. Hän päätyi hoitoon, koska päihteiden käyttö oli alkanut hallita kaikkia elämän osa-alueita, eikä tunnelin päässä näkynyt valoa. Omat päihteettömyyskokeilutkin päätyivät toistuvasti repsahduksiin.

– Olin kuullut tästä paikasta aiemmin ja päättänyt, että jos vielä kerran löydän itseni päihtyneenä, hakeudun hoitoon. Sitten tuli retkahduspäivä. Soitin kaverille ja hän vei minut Maivitaan.

TÄÄLLÄ TYÖSTETÄÄN omaa pääkoppaa joka päivä.

Maivita on Kelan ja Valviran hyväksymä hoitolaitos, jonne pääsee kunnan maksusitoumuksella tai omakustanteisesti. Talossa työskentelee riippuvuussairaudet tuntevia terveysalan ammattilaisia. Ryhmäterapiaan perustuva perushoitojakso kestää 4-6 viikkoa, minkä jälkeen edetään jatkohoitoon.

– Täällä tehdään töitä oman pääkopan kanssa joka päivä. Perehdymme sairauden syihin ja seurauk-
siin, ja vahvistamme ymmärrystä siitä, että kyseessä on sairaus, josta ei koskaan parane, mutta josta kuitenkin voi toipua. Täällä moni alkaa ymmärtää, että raitis elämä on oikeasti hyvää elämää, Seppelin linjaa.

Maukalle ratkaisevinta toipumisessa oli kokonaisvaltainen elämänmuutos. Kyse ei ole vain korkin kiinni laittamisesta.

– Maivitassa mennään syvälle itseen ja tutkitaan, kuka minä olen ja mitä haluan. Täytyy haluta eroon päihteistä ja ottaa apua vastaan. Itse olin aluksi skeptinen, mutta terapeutit saivat defenssini rikottua. He oikeasti ymmärsivät, mitä puhuin. Hengellinen herääminen on ehkä lähinnä sitä, mitä hoidon aikana koin, Maukka ynnää.

Erityistä minnesota-mallin hoidossa on myös se, että päihteiden käytön vaikutuspiirissä olleet läheiset otetaan osaksi hoitoa. Se avaa ovia läheisen ihmisen ajatusmaailmaan ja mielenmaisemaan.

– Ne ovat todella puhdistavia tapaamisia. Monet kohtaavat toisensa aidosti ja rehellisesti ensimmäistä kertaa. Helpotusta voi tuoda myös ymmärrys sitä, ettei riippuvainen ihminen ole luuseri, vaan hänellä on sairaus, jota voidaan hoitaa, Seppelin ynnää.

Haku