Päästötöntä ajoa raskaalla kalustolla

Sähköisiin kuljetusratkaisuihin siirtyminen on iso puheenaihe kuljetusalalla. Aihe mietityttää kuljetusyrittäjiä, mutta moniin kuljetustehtäviin sähköiset ratkaisut soveltuvat erinomaisesti jo nyt myös raskaamman kaluston puolella.
TEKSTI | PEKKA SÄILÄ KUVAT | POSTI JA LASSILA & TIKANOJA
Yksi sähköisten kuljetusratkaisujen edelläkävijöistä on Posti, joka tavoittaa perusjakelussa 40 prosenttia Suomen talouksista erilaisin sähkökäyttöisin kulkuneuvoin. Pääkaupunkiseudulla luku on jo yli 90 prosenttia. Kaikkiaan Postilla on käytössä jo yli 1 600 erilaista sähköistä kulkuneuvoa rahtiskoottereista pakettiautoihin.
Posti muutti lokakuussa Suomen suurimmissa kaupungeissa pakettien kotiinkuljetusta siten, että vastaanottaja saa tarkan ajan ja reaaliaikaisen karttaseurannan toimitukselleen. Helsingissä tämä toimittaminen tehdään täysin sähköpakettiautoja käyttäen.
Posti Rahtipalveluiden liiketoimintajohtaja Antti Wikström kertoo, että kevyen kaluston lisäksi myös Postin rahtipalveluissa on tehty useita vuosia määrätietoista kehitystyötä rahtikuljetusten päästöjen vähentämiseksi. Osana kehitystyötä Posti sai marraskuussa käyttöönsä täyssähköisen sarjatuotantovalmisteisen Volvo FL Electric -sähkökuorma-auton. Paikallispäästötöntä ja lähes äänetöntä sähkökuorma-autoa on käytetty Postin pääkaupunkiseudun kuljetuksissa marraskuusta 2021 lähtien. Auton voi siis nähdä päivisin esimerkiksi myymäläjakeluissa ja iltaisin toimittamassa lähetyksiä kuluttajille kotiin.
– Jakeluauton akkukapasiteetti on 265 kWh, mikä takaa sille noin 200 kilometrin toimintasäteen. Olemme hankkineet myös pääkaupunkiseudun terminaaliimme suurteholatausaseman, jossa on moninkertainen latausteho nykyisin yleisimmin käytössä oleviin pikalatauslaitteisiin verrattuna. Latausasema mahdollistaa akkujen latauksen kuljetustehtävien välissä ja tauoilla, mikä tehostaa auton käyttöastetta. Jopa alle puolen tunnin välilataukset riittävät hyvin suunnitelluille reiteille ja päivän kuljetustehtäviin. Latausasemasta voidaan tulevaisuudessa ladata virtaa myös terminaalin muihin sähkökäyttöisiin ajoneuvoihin, Wikström kertoo.
Hän uskoo, että suurteholatausinfran kehittyessä ajoneuvoa voidaan tulevaisuudessa ladata myös asiakkaiden lastaus- ja purkupaikoilla, pääteiden levähdyspaikoilla, huoltoasemilla sekä muissa julkisissa latauspisteissä.
– Kuskit ovat antaneet hyvää palautetta sähkökuorma-auton toimivuudesta. Auton tekniikka toimii hyvin, ja se kiihtyy hyvin alhaisillakin nopeuksilla. Etenkin pientaloalueilla asiakkaat ovat antaneet positiivista palautetta päästöttömästä ja hiljaisesta jakeluautosta. Myös yritysasiakkaat ovat olleet erittäin kiinnostuneita sähköisistä kuljetuksista.
– Postin kaltaisella suurella logistiikkatoimijalla on paitsi kyky myös velvollisuus muuttaa toimitustapoja aidosti päästöttömiksi. Käytämme jakelussa sähkökaluston lisäksi myös uusiutuvaa dieseliä ja biokaasua. Fossiilivapaasti paketteja kuljetetaan jo yli kymmenen miljoonaa vuodessa. Kunnianhimoinen tavoitteemme on olla omien päästöjemme osalta täydessä nollassa vuoteen 2030 mennessä sekä tehdä kaikki kuljettaminen fossiilivapaasti tämän vuosikymmenen loppuun mennessä, kertoo Postin vastuullisuusjohtaja Noomi Jägerhorn.

Kiertotalous ytimessä
Lassila & Tikanoja on palveluyritys, jonka toiminnan ytimessä on kiertotalous. Yrityksen tavoitteena on saavuttaa yhä parempia tuloksia asiakkaiden materiaalien hyödyntämisessä, päästöjen vähentämisessä, energiatehokkuudessa sekä kiertotaloutta edistävien menetelmien ja palveluiden kehittämisessä. Yrityksen strategisena tavoitteena on puolittaa oman toimintansa hiilijalanjälki vuoteen 2030 mennessä ja vähentää toimitusketjustaan aiheutuvia epäsuoria päästöjä.
– Tavoitteen toteutumisessa on käyttämämme kalusto merkittävässä osassa. Kiertotalouden johtavana toimijana autamme yrityksiä ja yhteiskuntaa hillitsemään ympäristöongelmia. Siksi haluamme olla alamme edelläkävijä myös liikenteen päästöttömien teknologioiden ja vaihtoehtoisten polttoaineratkaisujen käyttöönotossa, kertoo Lassila & Tikanojan ympäristöpalveluiden toimialajohtaja Petri Salermo.
Lassila & Tikanoja on panostanut jo aiemmissa kalustovalinnoissaan vaihtoehtoisiin polttoaineratkaisuihin ja päästöttömiin teknologioihin. Yrityksellä on tälläkin hetkellä käytössään esimerkiksi sähkökäyttöisiä pakettiautoja sekä biokaasulla toimivia jäteautoja. Kevään aikana L&T ottaa raskaan kaluston osalta käyttöön ensimmäisen sähkökäyttöisen Volvo FE Electric -jäteauton. Sähkökuorma-auto tuottaa jopa 225 kW jatkuvaa tehoa, ja sen kokonaispaino on enintään 27 tonnia.
– Päädyimme Volvon kehittämään ratkaisuun huolellisen perehtymisen sekä hyvien referenssien perusteella. Jäteauton kohdalla päivittäin ajettavat kilometrit eivät ole kovin pitkiä, mutta pysähdyksiä ja liikkeellelähtöjä tulee paljon. Myös jäteauton puristuslaitteisto vaatii paljon energiaa. Sähköisen kaluston tehokas käyttö edellyttää jatkuvaa reittioptimointia, kuljettajan taloudellista ajotapaa ja aktiivista ajotavan seurantaa. Tähän on Volvolta luvassa myös perusteellinen kuljettajakoulutus, osana sähköisen kaluston toimitussopimusta.
Salermo toteaa, että yritysten ja yhteisöjen lisäksi myös yhteiskunnalla on merkittävä rooli, jotta ammattikaluston latausinfra saadaan lähitulevaisuudessa mahdollisimman kattavaksi palvelemaan kuljetusalaa monipuolisesti.
– Uuden kaluston kohdalla tarvitaan aina siirtymäaika, jonka puitteissa sen toimivuutta voidaan myös testata ja päättää mahdollisista lisähankinnoista. Sähkön ohella myös polttomoottoreissa käytettävät, uusiutuvat polttoaineet tulevat olemaan vielä pitkään raskaan kaluston käytössä ainakin pidemmillä kuljetusmatkoilla, hän sanoo.
Edelläkävijä raskaan liikenteen sähköistämisessä
VOLVO TRUCKSIN sähköisistä kuljetusratkaisuista vastaava Janne Silvonen kertoo, että sähkökäyttöisillä kuorma-autoilla pystytään jo nyt hoitamaan kaupungissa tapahtuvaa liikennöintiä vaivatta ja tulevilla raskailla sähkökuorma-autoilla myös kaupunkien välisiä kuljetuksia.
– Haluamme olla paras kumppani asiakkaillemme myös sähköisissä kuljetusratkaisuissa. Myynnissä olevat keskiraskaat sähköautomallit FL ja FE tuovat ratkaisut jakeluliikenteeseen matkalla kohti fossiilivapaata liikennettä. Myös raskaat sähkökuorma-autot tulevat tuotantoon vuoden 2022 loppupuolella. Tuotanto alkaa ensi vuonna rekkavetureista ja laajenee alustamalleihin vuoden 2023 aikana.
Volvo Trucks on edelläkävijä raskaan liikenteen sähköistämisessä ja toimii yhtenä johtavista asiantuntijoista siirtymisessä kohti päästöttömiä vaihtoehtoja. Yrityksen tavoitteena on vähentää CO2-päästöjä tuotannossa olevien ja myytyjen autojen osalta vuoteen 2030 mennessä 50 prosenttia verrattuna vuoden 2019 tasoon. Vuoteen 2040 mennessä tavoite on 100 prosenttia. Täysin CO2-vapaa Volvo-kanta on tarkoitus saavuttaa vuoteen 2050 mennessä.
– Kaluston sähköistymisen myötä myös huoltaminen muuttuu, sillä sähkömoottori on rakenteeltaan polttomoottoria yksinkertaisempi, eikä esimerkiksi voiteluaineita tai suodattimien käyttöä tarvita. Olemme kouluttaneet myös huoltoverkostomme ja päivittäneet osaamistamme vastaamaan sähköistä kalustoa käyttävien asiakkaidemme tarpeita. Myös palautteen saaminen on erittäin tärkeää, jotta saamme tietää, miten asioita voidaan tehdä jatkossa vieläkin paremmin, Silvonen avaa.
Tulevaisuudessa tarvitsemme laajan valikoiman eri käyttövoimia ja polttoaineita, joista sähkö tulee näyttelemään merkittävää osaa. Myös kaasu- ja uusiutuvat dieselvaihtoehdot tulevat olemaan osa tulevaisuuden polttoaineita, kuten myös vuosikymmenen lopulle kaavailtu vety.
Silvonen kertoo, että tämän vuoden alussa on tullut voimaan hankintatuki sähkökuorma-autoille. Tukea myönnetään enintään 50 000 euroon asti, kuitenkin niin, että esimerkiksi dieselautosta sähköön siirryttäessä hankintatuki voi olla enintään 40 prosenttia diesel- ja sähköauton hinnan erotuksesta.
Sähkökuorma-autoista kiinnostuneiden kannattaa olla yhteydessä omaan Volvo Trucks -jälleenmyyjään.