Päästötön liikkuminen yleistyy

Sähköpotkulaudat ovat yleistyneet vauhdilla myös Suomessa. Päästöttömiä kulkuvälineitä näkyy monen kaupungin katukuvassa joka vuosi yhä enemmän.
TEKSTI | PEKKA SÄILÄ KUVA | JOONA RAEVUORI
Pääkaupunkiseudulla sähköpotkulautojen ajomäärät ovat kasvaneet vuoden aikana 50 prosentilla. Osalle sähköisten kulkuvälineiden käytöstä onkin tullut jo osa arkea, koska ne helpottavat arjen liikkumista ja täydentävät olemassa olevaa liikenneverkostoa.
TIER Mobility Finlandin maajohtaja Elina Bürkland kertoo liittyneensä sähköpotkulautoja operoivan yrityksen tiimiin keväällä 2019 lähes sattumalta.
– Matkustin junassa ja juttelin ajankuluksi vierustoverini kanssa. Hän kertoi liikenteen murroksesta ja silloin vielä uudesta sähköpotkulauta-alasta, jolla hän työskenteli. Inspiroiduin tästä ja keskustelu muuttuikin pian työhaastatteluksi. Ennen kuin huomasinkaan, aloitin jo työt TIERin operaatioiden parissa josta polkuni on yrityksen sisällä on kulkenut markkinoinnin kautta Suomen maajohtajaksi, Bürkland kertoo uransa etenemisestä.
– Helsingin lähiössä kasvaneena ymmärrän hyvin liikenteen haasteet ja uskon, että päästöttömällä liikenteellä voimme muuttaa maailmaa paremmaksi. Tärkeää on vaan tunnistaa ja tunnustaa alan kasvukivut ajoissa. Niitä kyllä on, eikä sitä tule piilotella, hän jatkaa.
Palvelee ympäristöä
Parissa vuodessa sähköpotkulautojen suosio on kasvanut Suomessa merkittävästi. Eri palveluntarjoajien kulkuvälineitä löytyy jo 15 suomalaisesta kaupungista ja kasvuvauhdin ennakoidaan kiihtyvän entisestään. Taustalla vaikuttavat niin maakohtaiset ja kaupunkikohtaiset ilmastotavoitteet, joissa liikenteen merkitys on huomattava.
International Transport Forum ennustaa, että eri pienliikkumisen muodot kattavat 60 prosenttia kaupunkiliikkumisesta vuoteen 2050 mennessä, samanaikaisesti hallitusohjelman mukaan Suomen on tarkoitus olla hiilineutraali vuonna 2035. Useat kaupungit ovat asettaneet tätäkin tiukemmat tavoitteet: Tampere tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä, Turku puolestaan jo 2029.
Uskon, että päästöttömän liikenteen avulla voimme muuttaa maailmaa.
– Teemme paljon yhteistyötä kaupunkien sekä joukkoliikenteen toimijoiden kanssa, ja tulokset ovat lupaavia. Selvityksen mukaan 30 prosenttia käyttäjistämme yhdistää sähköpotkulautailun julkiseen liikenteeseen säännöllisesti ja 50 prosenttia tekee sitä usein. Tämä puoltaa kattavan infrastruktuurin tarvetta pienliikenteelle.
Bürklandin mielestä vahvat yhteistyökumppanuudet mahdollistavat tehokkaan pureutumisen sähköpotkulautailun lieveilmiöihin ja oikeiden käytösmallien viestimiseen käyttäjille. TIER kannattaa säännöllistä keskusteluyhteyttä kaupunkien ja muiden viranomaisten suuntaan ja pitää erinomaisena kehityssuuntana sitä, että Pohjoismaihin perustettu Nordic Micro Mobility Association kerää eri toimijat saman pöydän ääreen pohtimaan alan yhteisiä laatustandardeja. Lisäksi alan turvallisuutta edistämään on luotu Nordic Safety Board, jonka tarkoituksena on edistää liikenteen ja sähköisten kulkuvälineiden turvallisuutta.
Kestävä kalusto ylpeytenä
Alan nopea kehitys on edistänyt myös sähköpotkulautojen kehittymistä turvallisemmiksi ja ympäristöystävällisemmiksi. Tällä hetkellä TIERillä on Suomessa käytössä uuden sukupolven sähköpotkulauta, joka on aiempaa vakaampi ja vaihdettavan akun ansiosta myös ympäristöystävällisempi. Uutuutena yritys tuo tänä vuonna Suomen markkinoille myös sähköpolkupyörän.
Yhtiönä TIER on ollut täysin ilmastoneutraali tammikuusta 2020 eteenpäin, mikä näkyy yrityksen kaikissa prosesseissa ruohonjuuritasolta lähtien.
Helsingissä toimiva mekaanikkojen esimies Veeti Paju on nähnyt kaluston kehittymisen käytännössä, sillä hän on ollut mukana TIERin huoltotiimissä yrityksen alkuajoista asti.
– Toiminnassa mukana ollut kaveri kysyi minua mukaan huoltotiimiin ensin kahdeksi viikoksi ja sitten kesäksi. Sille tielle jäin. Olen saanut olla mukana tärkeässä asiassa ja yrityksessä, jossa asiat tehdään alusta lähtien hyvin, Paju sanoo.
Hän toteaa nykyisten sähköpotkulautojen olevan rakenteellisesti niin kestäviä, että niiden käyttöikä jaetussa käytössä on ainakin viisi vuotta. TIERin operatiiviset toimintamallit on rakennettu tukemaan kaluston kunnossapitoa mahdollisimman tehokkaasti, tätä tukee tehokas logistinen ketju sekä yhtiön tarjoama perehdytys kaikille sähköpotkulautojen parissa työskenteleville. Toimintakauden aikana jokainen sähköpotkulauta tarkistetaan vähintään kolmen päivän välein.
Perushuoltojen lisäksi laudoille tehdään talvikauden aikana perusteelliset tarkastukset, pelkästään Helsingin alueella tarkistetaan ja huolletaan yli 4500 kulkuvälinettä.
– Kestävä kalusto on ylpeytemme ja samalla osa yrityksen ympäristöstrategiaa, Paju kertoo.