Hyppää sisältöön

Oven avaus onnistuu helposti mobiiliavaimella

Oven avaus onnistuu helposti mobiiliavaimella

12.03.2021

Bitwardsin pilvipohjainen alusta ja mobiilisovellus tekevät perinteiset avaimet tarpeettomiksi. 

Puhelin voidaan ohjelmoida sähköisen avainalustan avulla avaamaan niin ovia, portteja, kaappeja kuin koneidenkin virtalukkoja. 

Teksti Tuomas Lehtonen  Kuva Ismo Henttonen

Kotimainen Bitwards Oy on kehittänyt älyavainalustan, jonka avulla perinteinen avain voidaan korvata älypuhelimella. Yrityksen toimitusjohtaja Eljas Saastamoisen mukaan puhelin voidaan ohjelmoida käytännössä minkä tahansa oven avaamiseen. Bitwardsin ratkaisu sopii niin yrityksille, julkisille organisaatioille, taloyhtiöille kuin yksittäisille kotitalouksillekin. Esimerkiksi Hankoon on rakentumassa parhaillaan asuinrakennuksia, joissa otetaan käyttöön mobiiliavaimet.

– Bitwardsin toiminnan tavoitteena on joustavoittaa ja helpottaa kiinteistöjen käyttöä. Digitalisoimme ovia niin, että avainten jakamisen sijaan tilojen käyttäjien matkapuhelimiin voidaan myöntää lyhyitä tai pitkäaikaisia kulkuoikeuksia. Oikeudet ovat ajastettavissa ennakkoon ja yhdelle käyttäjälle voidaan tehdä useampia varauksia samanaikaisesti, Saastamoinen sanoo.

Alustakokonaisuuteen kuuluu pilvipalveluna toimiva, helppokäyttöinen hallintajärjestelmä sekä matkapuhelimeen ladattava älypuhelinsovellus. Hallinnoiva taho voi valvoa samalla sovelluksella useamman kiinteistön tilojen käyttöä sekä myöntää, muuttaa tai poistaa käyttäjien kulkuoikeuksia. Yksittäisen kulkuoikeuden muuttaminen onnistuu vain parilla hiiren klikkauksella. Hallinnointia voidaan myös tehostaa luomalla käyttäjäryhmiä. Bitwardsin hallintanäkymästä voidaan seurata tarkasti ovien ja porttien käyttöä sekä järjestelmän toimintakuntoa.

Sähköinen ovenavaus
  • Bitwardsin kehittämän älyavainalustan avulla on mahdollista korvata perinteinen avain.
  • Mobiiliavaimen käytön tavoitteena on helpottaa kulkemista ja liikkumista. 
  • Ratkaisu soveltuu hyvin sekä portteihin, oviin, kaappeihin että kaikkialle missä tarvitaan avainta.
  • Kulkuoikeus käyttäjälle myönnetään sähköisessä hallintajärjestelmässä. 
  • Käyttöoikeus voi olla lyhyt tai pitkäaikainen. Sitä voidaan myös muokata helposti etäyhteydellä.
  • Mobiiliavainsovellus toimii käyttäjän puhelimessa Bluetoothin tai NFC-yhteyden avulla.

Vaivattomasti käyttöön

Saastamoinen kertoo Bitwardsin sovelluksen käyttämisen olevan erittäin edullista ja käyttöönoton onnistuvan helposti. Esimerkiksi kaapelointeja ei tarvita, ja järjestelmän liittäminen muihin järjestelmiin onnistuu helposti API-rajapinnan avulla.

– Älypuhelimeen asennettava sovellus ei tarvitse toimiakseen erillistä verkkoyhteyttä, sillä se toimii Bluetooth- tai NFC-yhteydellä. Ratkaisumme perustuu mobiilimaksamisesta tunnettuun teknologiaan, jota aikanaan kehitettiin muun muassa Nokiassa, joten sen tietoturva ja käyttövarmuus ovat erittäin korkealla tasolla. Tietoturva on todennettu merkittävän tietoturvayhtiön ja Suomen valtion alaisuudessa toimivien organisaatioiden toteuttamilla auditoinneilla.

Bitwardsin järjestelmää kehitettiin alun alkaen Flexim Security Oy:ssä, jossa Saastamoinen toimi tällöin teknologiajohtajana. Kun AssaAbloy osti Fleximin vuonna 2016, perustettiin Bitwards kehittämään alustaa eteenpäin.

Bitwards ei valmista itse lukkoja vaan liittää muiden valmistajien älylukot mukaan alustaansa. Asiakkaat voivatkin valita omiin käyttötarpeisiinsa parhaiten soveltuvat lukitusjärjestelmät ilman erillisiä rajoituksia. 

– Lähtökohtaisesti tarjoamme teknologiaamme turvallisuus- ja lukitustoimijoiden sekä erilaisten järjestelmäintegraattoreiden kautta. Älyavainalustamme on siis osa kyseisten toimijoiden toimittamaa kokonaisratkaisua. Tällä hetkellä globaalissa ekosysteemissämme on 15–16 laitevalmistajaa, esimerkiksi turvallisuuspalveluyritys G4S ja älytoimistoalustoja toimittava ATEA sekä globaalisti toimiva, turvallisuusteknologiaa tarjoava Stanley Security. Tavoitteemme on nopea globaali kasvu kansainvälisen kumppaniverkostomme kautta, Saastamoinen tiivistää.

Joustoa vuokraamiseen

Porvoossa oleva CoSpace Oy on Bitwardsin ensimmäisiä asiakkaita. Yritys on tarjonnut yhteisöllisiä coworking -työtiloja vuodesta 2017 lähtien kaupungin keskustassa sijaitsevassa vanhassa ja komeassa pankkirakennuksessa. 

CoSpacen toimitusjohtaja Petter Larsenin mukaan yritys etsi käyttöönsä joustavaa kulunvalvonta- ja avainjärjestelmää, mutta sellaisen löytäminen osoittautui yllättävän haastavaksi.

– Tarjoamme Smart Office -tyyppistä toimistotilaa yrityksille ja yksityishenkilöille. Meidän kauttamme varattavana on työpisteitä, työtiloja sekä neuvotteluhuoneita ja seminaaritiloja. Asiakkaat saavat käyttöönsä muun muassa nopean nettiyhteyden, monipuoliset työpisteet sekä tulostuksen, kopioinnin ja skannauksen. Tilan voi vuokrata käyttöönsä lyhyimmillään pariksi tunniksi, joten kulkuoikeuksien hallinnan on onnistuttava helposti, Larsen kertoo.

Larsen tutustui Saastamoiseen ja Bitwardsin älyalustaan kansainvälisessä konferenssissa. Bitwards tuntui olevan heti toimiva ratkaisu CoSpacen ongelmaan ja yritys otti alustan käyttöön vuonna 2018.

– Bitwards soveltuu tarpeeseemme mainiosti. Se on erittäin turvallinen, joustava ja käyttövarma ratkaisu. Asiakasta ei tarvitse välttämättä edes tavata, koska kulkuoikeuksien avaaminen onnistuu netissä. Helppouden merkitys korostuu, kun monet käyttäjistämme käyttävät tiloja satunnaisesti lyhyitä aikoja kerrallaan. Järjestelmän etuna on myös helppo laajennettavuus. Harkinnassa on, että järjestelmää laajennetaan vielä tulevaisuudessa asiakaskäytössä oleviin, lukittaviin laatikoihin.

Haku