Hyppää sisältöön

Oulun taidemuseon näyttely vie kävijän aistien äärelle

Oulun taidemuseon näyttely vie kävijän aistien äärelle

25.11.2021

Vilho Lammen teoksista huokuu persoonallinen ote tyylisuunnasta riippumatta. 

Pohjoispohjalaisen sielunmaiseman kuvaajana tunnetun taitelija Vilho Lammen teokset saavat uusia ulottuvuuksia Oulun taidemuseon näyttelyssä. 

Teksti Mia Heiskanen  Kuva Tuuli Nikki

Oulun taidemuseon näyttely on kokonaisuus, joka tarjoaa näyttelyvieraalle tuoreita näkökulmia Vilho Lammen taiteeseen. Toivomme, että moderni ihminen saa näyttelyn kautta uuden kosketuspinnan Lammen monipuoliseen taiteeseen, sanoo amanuenssi Tarja Kekäläinen.

Lampi oli uudistumiskykyinen taiteilija, joka ehti lyhyen taiteilijauransa aikana kokeilla monia eri maalaustyylejä ja tekniikoita ronskista ekspressionismista uusasiallisuuteen ja herkkään pointillismiin. Lampi tunnetaan eritoten kotiseutunsa Limingan niitty- ja kylämaiseman kuvaajana. 

– Vanhan Limingan jokivarresta ja Rantatiestä löytyy hänen taiteensa ydin. Siksi se onkin yksi näyttelyn keskeisistä teemoista. Yleisö pääsee tutustumaan Lammen tuotantoon myös Asetelmat, Muotokuvat, Pariisi ja Lakeus -teemakokonaisuuksien kautta.

Näyttely keskittyy 1920- ja 30-luvun tuotantoon ja esillä on yli 80 merkittävää teosta, joista 50 on Oulun taidemuseon kokoelmasta ja loput teoslainoja.

Mukana tuulahdus Pariisia

Museo- ja tiedekeskus Luupissa, Oulun taidemuseossa on tutkittu Lampea ja hänen tuotantoaan jo usean vuosikymmenen ajan. 

– Pitkäjänteisen kokoelmahankinta- ja tutkimustyön avulla voimme tuoda Lammen henkilökuvasta esiin uusia puolia esimerkiksi hänen ystävyyssuhteidensa välityksellä. 

Näyttelyssä onkin esillä Karoliina Otavan perikunnan lahjoittama, pahvinen kirjelaatikko, jonka hän sai Vilholta lahjaksi kiitoksena avusta Pariisin kuukausina. Se on esillä näyttelyvitriinissä yhdessä Karoliinan,tuolloin Saimi Törmäsenä tunnetun taiteilijan, Pariisissa tekemien tussipiirustusten kanssa.

Vilho Lammen teoksiin on tuotu uutta ulottuvuutta myös nykyteknologian ja yhteistyöhankkeiden kautta. 

– OAMK:n opiskelijat Tiina Wallin, Otso Ritonummi ja Saku Vääräniemi ovat luoneet muutamista keskeisistä teoksista muokattua todellisuutta hyödyntäviä animaatioita, jotka puhaltavat niihin uutta elämää. 

Digiteknologia herättää teokset 

Kekäläinen paljastaa, että Mestaaja-teos muuntautuu animaatiossa Hugo Simberg -tyyliseksi kuolemankuvaksi ja Nukkuva tyttö -maalauksen tyttö kömpii peiton alta maalaiskissan herättämänä. 

Vanha Liminka -näyttelysaliin tuo eloa äänimaailma matalana ambienssina. 

– Limingan Rantatie ja kylänraitin pihapiirit olivat Lammen asuin- ja sielunmaisemaa, jonka innoittamana äänimaailmassa voi kuulla hevoskavioiden kopsetta ja askeleita hiekkatiellä ja luonnon ääniä. Äänimaailmakin on edellä mainittujen opiskelijoiden käsialaa.

Näyttelyn toteutuksessa on tehty yhteistyötä myös Oulun kulttuurilaitosten välillä. 

– Oulun kaupunginteatteri on käsikirjoittanut näyttelyyn Siltatanssit-nimisen näytelmän. Ohjaaja Anne Nimellin luotsaamassa esityksessä käydään dialogia Lammen maalausten kanssa, ja niiden äärellä syvennytään sommitelmiin, tunnelmiin ja väreihin. Näyttelysali toimii näin ensimmäistä kertaa myös teatterinäytöksen estradina.

Pohjalaisuuden koskettava ydin

On siis monta hyvää syytä tutustua Oulun taidemuseon Vilho Lampi -näyttelyyn, mutta mitä se tarjoaa maalaustaiteen ystävälle? 

– Runsautta, ajattomuutta, taituruutta ja persoonallista otetta. Hänen sivellintekniikkansa on yhtäältä voimakasta ja jylhää, toisaalta herkkää ja pientä. Näyttelyssä pääsee sukeltamaan pohjoispohjalaisuuden ytimeen, mikä taatusti koskettaa. 

Haku