Hyppää sisältöön

Otaniemen kampus seisoo seitsemän kukkulan päällä

Otaniemen kampus seisoo seitsemän kukkulan päällä

14.04.2023

Aalto-yliopiston professori Antti Ahlava.

TEKSTI maria paldanius | kuva leena ylä-lyly

OTANIEMEN KAMPUSALUE on suomalaisen arkkitehtuurin helmi. Kampuksen kehityshistorian voidaan katsoa alkaneen vuodesta 1949, jolloin valtio järjesti kilpailun tutkimus- ja opetusrakennusten suunnittelusta. Kilpailun voitti Alvar Aalto. Opetustoimintaa alueella oli ollut jo vuodesta 1862, jolloin Anna Sinebrychoff perusti Otaniemeen köyhien koulun.

– Aalto itse on kertonut, kuinka sekä Rooma että Otaniemi on rakennettu seitsemälle kukkulalle. Häntä inspiroi antiikin rakentaminen, mikä näkyy Otaniemessä niin atrium-pihoissa kuin maisemasuhteessakin. TKK:n päärakennuksen kukkulaa Aalto vertasi Ateenan Akropoliin, kertoo Aalto-yliopiston arkkitehtuurin suunnittelumenetelmien professori Antti Ahlava.

A. Aallon arkkitehtitoimisto suunnitteli alueelle muun muassa yliopiston päärakennuksen, kirjaston ja ostoskeskuksen. Tämä oli aikansa korkeatasoisinta kampusarkkitehtuuria, jota Aalto-yliopisto on peruskorjannut. Kandidaattikeskus on kampuksen monumentaalisin Aallon toimiston käsialaa oleva rakennus. Sen kohokohta on auditorio-osa, johon sisältyy ulkoteatteri.

Arkkitehtuurin laitoksen portaikon lähtökohtana on ollut Michelangelon Laurenziana-kirjaston porras Vatikaanissa. Aalto teki siitä oman, kubistisen versionsa. Kasvillisuuden peittämissä rakennuspinnoissa näkyy 1940-luvun romantismin vaikutus. Otakaari 1:stä on peruskorjauksen myötä tullut yksi Suomen saavutettavimmista rakennuksista. Aalto-yliopistona kampus on täydentynyt – ja Otaniemi on nyt monipuolinen ja uniikki kaupunginosa, jonka kehitystä ohjaavat yliopiston strategia sekä raideyhteydet.

– Tulevaisuudessa kampuksen eri toiminnot ja käyttäjäryhmät sekoittuvat keskenään ja paikka on myös luovien alojen keskus. Rakentamisessa tärkeintä on säilyttää kulttuurihistorialliset arvot, mutta samalla parantaa kestävyyttä ja kävelijän kokemusta, Ahlava summaa.

Haku