Hyppää sisältöön

Osaava hallitus on elinehto yrityksen menestymiselle

Osaava hallitus on elinehto yrityksen menestymiselle

21.02.2022

Yhteistyötä Hallituspartnerien kanssa tekevän Saintex Oy:n toimitusjohtaja Susanna Blomqvist sekä Saintexin hallituksen puheenjohtajana toimiva Riitta Huuhtanen.

Hallitustoiminnan kehittäminen on yksi yrityksen kasvun avaintekijöitä. Sopivan uuden hallituslaisen löytäminen on haaste, johon Hallituspartnerit-verkoston osaajien joukko tarttuu.

Kun yritys löytää itsensä tienhaarasta, voi taustalla olla monta syytä. Muutos strategiassa, toimialalla, markkinoilla tai teknologiassa. Nykyään pk-yritysten uudistumisessa nähdään tärkeä rooli myös yrityksen hallituksella, sen osaamisella ja diversiteetillä. 

– Omasta kokemuksesta tiedän muun muassa useita perheyrityksiä, jotka miettivät parasta aikaa ensimmäisen ulkopuolisen jäsenen valitsemista hallitukseensa, kertoo Hallituspartnerit Helsingin partneri ja hallituksen jäsen Riitta Huuhtanen.

Kalevala Korun toimitusjohtajan pestissä vuosi sitten lopettanut Huuhtanen tietää, mistä puhuu. Huuhtasen kaltaiset yrityskonkarit ovat lähteneet rakentamaan Hallituspartnerien verkostoa tarkoituksenaan tukea pk-yritysten ja tätä kautta koko suomalaisen elinkeinoelämän kasvua.

Hallituspartnerit Helsinki ja sen 140 jäsentä kuuluvat valtakunnalliseen, 700 partnerin Hallituspartnerit-verkostoon.


Aktiivinen ja moniääninen hallitus

Yrityksen hallituksen tehtävä ei ole vain valvoa johdon tekemisiä, vaikka tällekin tehtävälle on paikkansa.

– Hyvä hallitus osallistuu aktiivisesti yrityksen kehittämiseen johtoa sparraten. Aktiivinen hallitus on omistajan kannalta keskeinen työkalu tavoitteiden toteuttamiseksi, Huuhtanen painottaa.

Henkilöstön ja johtoryhmätyön kehittämisen rinnalla fokus pk-yrityksissä on siirtymässä hallitustyön kehittämiseen. Uusi, ulkopuolinen jäsen tuo hallituksen riveihin usein uudenlaista erikoisosaamista. Kyseessä voi olla vaikkapa digitalisaation asiantuntijan liittyminen konepajayrityksen hallitukseen. Tärkeintä ei ole vanhan osaamisen pönkittäminen, vaan uusien ovien avautuminen tuoreen näkemyksen myötä.

Hallituksen kokoonpanon diversiteetti on yksi Hallituspartnerien ydinarvoja.

– Verkostossamme on niin naisia kuin miehiä – kokeneempia ja nuorempia. Moniäänisen hallitustyön arvo on hyvin tiedossa yrityksissä. Diversiteetti on kilpailuetu.


Paras pk-yritysten hallitustyössä

Hallituspartnerit Helsinki on juuri päättänyt syksyn rekrytoinnin ja valinnut uusia osaajia yhteisön partnereiksi. Verkosto koostuu hallitusammattilaisista, joilla on vahvalle liikkeenjohdon kokemukselle tai muulle vastuutehtävälle perustuvan kokemuksen lisäksi usein Hyväksytty hallituksen jäsen -tutkinto. Kandidaattien on myös hyvä olla aidosti kiinnostuneita partneria hakevien yritysten kehittämisestä.

Hallituspartnerien verkosto tarjoaa pk-yrityksille matalan kynnyksen tulla juttelemaan yrityksen tilasta.

– Tapaaminen ei sido mihinkään. Mikäli yritys näkee yhteistyön hyödylliseksi, alamme pohtia minkä profiilin osaajat yritystä parhaiten auttaisivat, Huuhtanen jatkaa.

Kun verkoston ja yrityksen välille on tehty toimeksiantosopimus, tulevat hallituspaikat partnerien haettavaksi. Hallituspartnerit listaa loppusuoralle 2-4 yritykselle sopivinta kandidaattia, joista yritys valitsee mielestään parhaan henkilön. Välityksestä peritään palkkio. Verkoston voima perustuu myös ulkopuolisen näkemyksen yritykselle tuomaan mittaamattomaan arvoon.

– On ymmärrettävää, että henkilö omasta lähipiiristä tuntuu turvalliselta valinnalta. Hallitusjäsentä etsiessä kannattaa silti lähteä merta edemmäs kalaan. Yrityksen elinvoimaisuuden kannalta tärkeintä on saada hallitukseen monipuolista osaamista, perspektiiviä ja rakentavaa kyseenalaistamista. 

Haku