Hyppää sisältöön

Optinen taide ravistelee katsojan näköhavaintoja

Optinen taide ravistelee katsojan näköhavaintoja

20.05.2022


Kuvataitelija Hans-Christian Berg näkee, että sama teos voi puhutella ihmistä eri aikoina eri tavoin. Pitkän ajan jälkeekin teoksesta voi tulla näkyväksi jotain, mitä ei ole aiemmin ymmärtänyt. Katseluetäisyys, kehollisuus ja elävä valo tuovat teoksiin uusia vivahteita. 

Taiteessa kaikki ei ole aina sitä, miltä ensikatsomalta näyttää. Näkökulmaa vaihtamalla näyttelyn teoksista voi paljastua jotain uutta ja täysin yllättävää. 

TEKSTI I MARI KORHONEN KUVA I SUVI ELO

Salon taidemuseon yli 100 vuotta vanha Veturitalli riemastuttaa taiteen kesäyleisöä kansainvälisesti tunnetun kuvataiteilija Hans-Christian Bergin näyttelyllä, joka kuljettaa ihmisen katsomisen, näkemisen ja yksilöllisen kokemisen kiehtovaan maailmaan. Näköhavaintojen, monipuolisten materiaalien ja valon kanssa leikittelevän taiteilijan teknisesti taidokas ja esteettisesti herkullinen näyttely HC BERG on yleisilmeeltään säihkyvä ja kepeä, mutta läsnäolo tekee tilaa myös syville tulkinnoille. Veturitallin korkeat ja pelkistetyt tilat luovat kiinnostavan kontrastin katsojan havaintokokemuksen kanssa pelaaville teoksille. 

Neon- ja pastellinsävyillä ilottelevat kuvaveistokset houkuttelevat luokseen yhä uudestaan ja yllättävät moniulotteisuudellaan. Jokainen katselukerta tuo teoksessa esiin jotain uutta. Sellaista, mitä silmät eivät ensikatsomalla havainneet. Näyttelyn ydin ravistaakin katsojan pohtimaan, onko se mitä näemme totta, ja millä tavalla oma kokemushistoriamme ja elämäntilanteemme värittävät näköhavaintojamme. 

– Sama teos voi puhutella ihmistä eri aikoina eri tavoin. Pitkän ajan jälkeenkin tutusta teoksesta saattaa tulla näkyväksi jotain, mitä aiemmin ei ymmärtänyt tai oli vain liian kiireinen nähdäkseen. Katseluetäisyys, kehollisuus ja jatkuvasti elävä valo tuovat teoksiin uusia vivahteita joka hetki. Kuva voi myös johtaa harhaan, minkä vuoksi näkemäänsä on hyvä kyseenalaistaa ja samalla haastaa tulkintaansa, kuvailee Berg ajatuksiaan optisten ilmiöiden näkyväksi tekemisen taustalla. 

Teosten tarina heijastelee ihmisen omaa kasvua 

Veturitallin näyttelyssä nähdään Bergin tuotannosta häivähdys mennyttä, aavistus tätä päivää ja kurkistus tulevaan. Teoksia on työstetty lapsenomaisella rehellisyydellä, tutkimusmatkailijan uteliaisuudella ja tinkimättömällä tekniikalla viimeisen kymmenen vuoden ajan. Suurin osa teoksista näkee päivänvalonsa nyt ensimmäisen kerran. 

Jokainen katselukerta tuo teoksissa esiin jotain uutta.  

Kuvataiteilija Hans-Christian Berg

– Erilaisten materiaalien ja visuaalisten alojen sisällä työskentely on hidasta, sillä opiskeltavaa on paljon. Nykyisin käytän teoksissani paljon virtuaalista 3D-mallintamista ja uutta teknologiaa, jossa hyödynnän teollisuutta. Teknisen ymmärryksen ja osaamisen kehittämisen rinnalla on voitava löytää tilaa luovuudelle ja onnistuttava nujertamaan sisäinen kriitikko, sillä pakottamalla ei synny mitään, esteettisesti virheettömistä teoksistaan tunnettu Berg juttelee.

Akryylia, keramiikkaa, muovia, metallia, lasia ja valoa teoksissaan hyödyntävä taitelija kertoo luomistyön olevan ikuinen tutkimusmatka itseen ja maailmaan.

– Kun on rehellinen sisäiselle kutsumuksellensa, ulkoinen seuraa perässä. Kuvanveisto veti minut mukaansa, sillä se antoi sanaa ja kuvaa paremmat mahdollisuudet ilmentää todellisuutta. Keramiikan avulla löysin väylän heijastaa sisäistä tilaa ulkoiseen purkamalla kehollisesti elämän kokemuksia materiaaliin. Kun aloin työskennellä lasin kanssa, optinen maailma tuli entistä tärkeämmäksi ja sittemmin mukaan tuli valo, jossa riittää oppimista koko loppuelämäksi. 

Bergin teokset kutsuvat myös katsojan itsetutkiskeluun. 

– Taiteen eri lajit auttavat ihmistä tavoittamaan herkkyytensä. Teosten tarina elää ikuisesti heijastellen samalla ihmisen omaa kasvua.

Oivallukset kuitenkin edellyttävät osallistumista.

Näköhavaintojen, valon ja erilaisten materiaalien kanssa leikittelevä näyttely yllättää moniulotteisuudellaan.

– Koskaan ei ole takeita tavoittaako ajatukseni yleisöä. Se mahdollisuus on kuitenkin olemassa, ja se luo tekemiselleni merkityksen. 

Säkenöiviä veistoksia

HC BERG on koettavissa Salon taidemuseo Veturitallissa syyskuun neljänteen päivään asti. Monivivahteisessa kokonaisuudessa kontrasti materiaalin ja immateriaalisen, näkyvän ja näkymättömän, syvän ja pinnallisen välillä koukuttaa. 

Historiallisen Veturitallin karu ja pelkistetty miljöö tekee oikeutta säkenöiville veistoksille ja värikkäille seinäinstallaatioille. Lopputuloksena on elegantti kokonaisuus, joka kannattaa tulla katsomaan myös kauempaa. Kuvat eivät kerro koko totuutta, tämä on koettava itse. 

HC BERG SALON TAIDEMUSEO VETURITALLISSA 14.5.–4.9.2022 

Haku