Oppisopimuksella tukea ammatilliseen osaamiseen

Työelämän tarpeisiin räätälöity koulutus auttaa sekä työntekijää että työnantajaa. Salon seudun ammattiopisto kannustaa lähiseutujen yrityksiä hankkimaan pätevää työvoimaa täsmätarpeisiin oppisopimuksella.
Teksti Elina Teerijoki Kuva Suvi Elo
Koulun penkki ei näytä enää samalta kuin ennen. Kokonaisen tutkinnon opiskelun sijaan koulutustarjottimelta voi valita nykyisin juuri ne osat, joita työntekijä ja työnantaja tarvitsevat.
– Metallialan yritys voi huomata, että tietylle tuotteelle on kysyntää, mutta osaajia sen valmistamiseen puuttuu. Koulutustarjottimeltamme voi silloin poimia CNC-koulutuksen, jonka työntekijät voivat suorittaa osittain työpaikalla ja osittain lähiopetuksessa, kertoo työelämäpalveluiden johtaja Elina Korkeaoja Salon seudun ammattiopistosta.
Päivitystarvetta voi olla myös työntekijällä, jonka työnkuva muuttuu aiemmasta; vaikkapa lähiesihenkilöksi siirtyvä työntekijä saa tukea työhönsä lisäkoulutuksesta.
Salon seudun ammattiopisto tarjoaa koulutusta 21 eri alalla, ja tutkintovaihtoehtoja on 53. Moni työnantaja onkin päivittänyt työntekijöidensä osaamista tai löytänyt kokonaan uusia tekijöitä Salon seudun ammattiopiston koulutusten avulla.
Korkeaoja kertoo, että koulutuksiin pääsee usein nopeasti mukaan.
– Koulutuksiimme on jatkuva haku, ja tarvittava koulutus saattaa alkaa vaikka jo kuukauden kuluttua hakemisesta.
Koulutustarvetta on löytynyt myös lähialueilta Somerolta ja Paimiosta. Somerolla on järjestetty lähihoitajien, hoiva-avustajien, puhdistuspalvelualan ja matkailualan koulutusta, Paimiossa hoiva-avustajien ja puhdistuspalveluiden. Kummassakin kaupungissa on kaivattu myös metallialan koulutusta. Alueen työvoimatarpeen mukaan tarjontaa on mahdollista laajentaa muihinkin koulutusaloihin ja uusiin kuntiin.
Joustava ja nopea rekrytointimalli
Työnantajalle oppisopimus on helppo. Siitä ei tule kustannuksia, ja työsuhteessa on koeaika. Oppilaitos nimeää opiskelijalle vastuuopettajan oppilaitoksessa ja kouluttaa työpaikkaohjaajan.
Oppisopimuksessa opiskelija on työntekijä, jolle maksetaan palkkaa. Koulutussopimuksessa taas opiskelijalla on opiskelijastatus, ja hän saa opintososiaalisia etuja. Eri malleja voi tarpeen mukaan myös yhdistellä keskenään.
Joustava oppisopimus on hyvä vaihtoehto myös työntekijälle, jolla ei ole tarvetta tai voimavaroja suorittaa koko tutkintoa, mutta jokin tietty osapätevyys on tarpeen.
Eräs koulutettavien ryhmä ovat ne työssä pätevöityneet työntekijät, joilta puuttuu ammatillinen tutkinto. Esimerkiksi Salossa pitkään toiminut Nokia imi työntekijöitä riveihinsä suoraan kouluista, ja moni pätevöityi työssään jopa myyntipäälliköksi asti.
– Tällaiset henkilöt saattavat suorittaa näyttönä tutkinnon jopa alle vuodessa. Työnhaussa on vahvemmilla, kun osaamisesta on todisteena sekä työtodistus että tutkinto, Elina Korkeaoja sanoo.
Myös johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnot ovat tyypillisiä työn ohessa oppisopimuksena suoritettavia koulutuksia, jossa voi suoraan hyödyntää omaa työnkuvaa ja opiskelussa tehtävät kehitysprojektit hyödyntävät samalla myös suoraan työnantajaa.