Hyppää sisältöön

Oppisopimuksella töihin kaivos- ja infra-alalle

Oppisopimuksella töihin kaivos- ja infra-alalle

26.08.2021

Maarakennuksen ammattilaisena voi työskennellä monissa mielenkiintoisissa tehtävissä.

Kaivos- ja maarakennusalalla riittää töitä. Oppisopimuksella saa valtiontukia paremmat tulot ja ammatin yhtaikaa, ja se on tehokas tie alalle.

Teksti Susanna Bell  Kuva Saara Lavi

Suomessa on huutava pula kaivannaisalojen ammattilaisista: osaavista koneenkuljettajista, maarakentajista, kaivos-, kivi-, ja louhinta-alan tekijöistä. Riveriassa voi opiskella muun muassa kaivosalan perustutkinnon, maarakennuksen, maarakennuskoneenkuljettajan tai maanmittauksen perustutkinnon tai täydentää ammatti- tai erikoisammattitutkinnon. Koulutukseen hakeutuvan aikaisempi osaaminen ja koulutustausta määrittävät tavoitteeksi asetettavan tutkintotason.

– Kaikki tutkinnot voi suorittaa myös oppisopimuksena, mikä vaatii työpaikan alle, kertoo Ossi Pippuri, Riverian maanrakennusalan päätoiminen tuntiopettaja ja koulutussuunnittelija.

Oppisopimuskoulutus räätälöidään kunkin koulutettavan tarpeisiin, aivan kuten yrityksille tarjottavat paketitkin. Suurin osa koulutuksesta tapahtuu käytännön työtehtävissä työpaikalla. Vuosien aikana Riveriassa on koulutettu kaivannaisaloille lukuisia uusia työntekijöitä, joista moni on jo täydentänyt osaamistaan uusilla koulutuksilla. Myös työtön voi hakea oppisopimuskoulutukseen, ja silloin hänen työnantajansa voi hakea palkkatukea TE-toimistosta.

Opinnot eivät poissulje työtä 
  • Oppisopimus räätälöidään sekä yrityksen että koulutettavan tarpeita vastaavaksi. 
  • Opintoja voi suorittaa ympäri Suomen. Verkko-opinnot ovat iltaisin ja viikonloppuisin.
  • Työstä maksetaan palkkaa, eli koulutuksen voi suorittaa ilman opiskelijabudjettia.

Opiskelu ei estä tienaamista 

Osa opiskelijoista haluaa täydentää osaamistaan, toiset vaihtaa alaa. Porari haluaa myös panostajan pätevyyden, koneenkuljettaja näkee työmaallaan mieluisampia työtehtäviä. Työhön tarvittavaan osaamiseen voi riittää yksittäinen tutkinnon osa. Opiskelijabudjetilla ei tarvitse elää, sillä työstä maksetaan palkkaa. Riverian oppisopimusopintoja voi suorittaa kaikkialla Suomessa, ja verkko-opintoja voi tehdä illalla tai viikonloppuna.  

Ohjaava opettaja tekee opiskelijalle henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman, eli HOKS:in. HOKS määrittelee opintojen pituudet. Perustutkintoon kuluu karkeasti 2–3 vuotta. Alalla jo olevan ammatti- tai erikoisammattitutkinto hoitunee 1,5 vuodessa ja tutkinnon osan suoritus jopa alle vuodessa. Jos on tutkinto tai aiempia opintoja, ei tarvitse suorittaa uudelleen perustutkintoon kuuluvia yhteisiä aineita kuten äidinkieltä, toista kotimaista ja matematiikkaa.

– Koulutamme vain puuttuvaa osaamista, Pippuri teroittaa.

Yrityksille kätevästi osaajia

Koulutuksen alkurutistus pitää sisällään HOKSin lisäksi perusasiat kustakin koulutuskokonaisuudesta. Sitten vasta syvennetään osaamista. Kun opiskelija pärjää työryhmän jäsenenä, hän siirtyy yritykseen.

– Menemme laatu edellä. Opiskelijalla pitää olla motivaatio ja asenne kohdallaan, jotta hän voi tehokkaasti ja turvallisesti kartuttaa osaamista yrityksessä. Työtehtävät ovat vaativia, pystymetsästä ei niitä pysty tekemään, Pippuri painottaa.

Haku