Oppimista omassa datakeskuksessa

Suomi tarvitsee lisää palvelinkeskusosaajia. Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston Haminan kampuksella osaamista harjoitellaan verkkoympäristössä.
TEKSTI | AINO TIIRIKKALA KUVA | KATIA HIMANEN
Google avasi lakkautetun Summan paperitehtaan tiloihin suuren datakeskuksensa vuonna 2011.
Opintokäyntejä sinne oli miltei mahdoton tehdä, joten Haminaan perustettiin Euroopan ensimmäinen, oppilaitoksen oma data center.
Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston Haminan kampus on ainutlaatuinen tieto- ja viestintätekniikan oppimisympäristö. Siellä on toteutettu myös Green data center -opintokokonaisuus, jonka voi suorittaa tutkinnon osana tai täydennyskoulutuksena.
– Google joutuu tällä hetkellä rekrytoimaan Haminan palvelinkeskukseensa työvoimaa ulkomailta, koska paikallisia ja suomalaisia osaajia ei ole riittävästi, sanoo Green Data Center Erasmus + -hankkeen projektipäällikkönä toimiva Joonas Penttinen.
Usein Googlen osaajien tarve on hetkellinen. Kuitenkin myös muutama muu suuri kansainvälinen data- ja palvelinkeskustoimija on harkinnut Kotkan ja Haminan seutua toimintojensa sijoituspaikaksi.
– Haluamme kouluttaa erityisesti alueellisia alihankkijoita, jotta he saavat riittävän ymmärryksen toimia data center -ympäristössä, projektivastaava Niklas Paasalo kertoo.
Monikansallinen työyhteisö
Maailman palvelinkeskusten työyhteisö on monikansallinen ja alalla on tärkeää osata työskennellä englannin kielellä monikulttuurisessa työryhmässä. Opintokokonaisuus on rakennettu yhdessä tanskalaisen, hollantilaisen ja unkarilaisen oppilaitoskumppanin kanssa. Englanninkielisessä koulutuksessa simuloidaan ja harjoitellaan ammatillisten ydintaitojen lisäksi kulttuurien välistä viestintää.
– Uskon sen auttavan pitkälle myös työelämässä. Opiskelijat tekevät ryhmätyönsä verkossa monikansallisessa ryhmässä, Penttinen toteaa.
Merkittävä osa opetuksesta tapahtuu virtuaalisesti, mutta hankkeen aikaiseen opintokokonaisuuteen kuuluu myös viikon lähijakso Haminassa. Monen palvelinkeskuksissa olevan asian ymmärtäminen vaatii läsnäoloa. Opintojen käytännön harjoitteissa opiskelija pääsee esimerkiksi yhdistämään oikeanlaisia kaapeleita oikeisiin portteihin.
Jäähdytystä aurinkovoimalla
Ekamin palvelinkeskus saa osan sähköstään omista aurinkopaneeleista ja tuulivoimaturbiinista. Kampuksella käytetään myös maalämpöä.
– Meillä pääsee näkemään, miten uusiutuvia energialähteitäkin voi hyödyntää tässä ympäristössä. Opiskelijoiden on tärkeää nähdä, miten jäähdytys toimii ja koneet pyörivät, Penttinen sanoo.
Data näyttää, mihin vuoden- ja vuorokauden aikaan energiaa voidaan kerätä ja miten sitä voidaan hyödyntää eri tarkoituksia varten.
– Samanlaisia taitoja tarvitaan myös perinteisessä teollisuudessa. Isoilla yrityksillä on omia isoja palvelinsaleja, joissa pitää myös huolehtia vakaasta lämpötilasta ja jäähdytyksestä, Paasalo muistuttaa.