Oppi juurtuu osaksi työtä

Vantaan ammattiopisto Varia ja Fazer varmistavat, että leipomoalalla riittää osaajia nyt ja tulevaisuudessa. Fazer Myymäläleipomoissa koulutetaan alalle uusia tähtiä ja luodaan urapolkuja.
Teksti Maria Carvajal Kuva Joona Raevuori
Fazer Myymäläleipomoissa käy vilske. Ruokakaupassa oman myllyn kotimaisista jauhoista leivottu artesaanileipä sujahtaa kauppareissulla yhä useamman suomalaisen ostoskoriin. Tuoreen leivän tuoksu leijailee yli 120 ruokakaupan käytävällä ympäri Suomea, ja lisää myymäläleipomoita on tulossa. Myymäläleipomossa leipää sekä makeita ja suolaisia leivonnaisia tehdään käsityönä ja asiakkaita palvellaan intohimolla. Tämän lähempää ei leipä voi ostoskoriin tulla, eikä se tämän tuoreempaa voi olla!
Fazer Myymäläleipomot ottavat työssäoppijoita perehtymään juurileivonnan saloihin sekä oppimaan asiakaspalvelutaitoja. Vantaan ammattiopisto Varian leipuri-kondiittoriopiskelijoita on työssäoppimassa Fazerilla kymmeniä vuosittain.
– Karkea jako on, että koulussa opitaan perustaidot, ja työelämässä syvennetään opittua sekä päästään perehtymään työelämän pelisääntöihin. Opettajat ovat mukana työssäoppimisjaksoilla tehden yhteistyötä, ohjausta ja arviointia opiskelijan ja työpaikkaohjaajan kanssa. Variassa opiskelijat ovat aina ytimessä. Koulutus on hyvin joustavaa ja yksilöllistä. Se on iso asia esimerkiksi aikuisopiskelijoille, Varian leipuriopettaja Jarkko Pakarinen kertoo.
Fazer Myymäläleipomoiden eri pisteisiin on tehty tänä vuonna yli 200 koulutussopimusta. Resepti onnistuneeseen työssäoppimiseen on yhdessä laadittu, vastuullinen prosessi. Kun opiskelija aloittaa työssäoppimisen Fazerilla, tutkintotavoitteet käydään yhdessä läpi Varian opettajan, Fazerin esihenkilön ja työpaikkaohjaajan kanssa. Tutkintotavoitteet määrittävät millaisia asioita opiskelijan tulee oppia.
Fazerin leipomoilla on yli 300 koulutettua työpaikkaohjaajaa, jotka ohjaavat työelämässä tapahtuvaa oppimista koko työssäoppimisjakson ajan. Laadukkaalla työpaikkaohjauksella varmistetaan onnistunut työssäoppimiskokemus. Tutkintotavoitteiden toteutuminen varmistetaan lopuksi arvioimalla opiskelijan antama ammattinäyttö.
– Työssäoppimisen jälkeen toivomme tietenkin, että opiskelijat jäisivät meille töihin, Fazer Leipomoiden henkilöstön kehittämispäällikkö Anita Koski sanoo.
Varia juurruttaa oppia
Laadukkaan harjoittelukokemuksen tarjoamisen lisäksi jatkuvan oppimisen mahdollistaminen on Fazer Leipomoille tärkeää. Yhteistyö Vantaan ammattiopisto Varian kanssa antaa edellytykset jatkuvan oppimisen juurruttamiseksi arkeen. Varia toimii mahdollistajana eri tutkinnoille ja kouluttaa Fazerin henkilökuntaa.
Fazerin eri henkilöstöryhmille on rakennettu tuotantotekijöistä johtoryhmätasolle omat kehittämispolut, joita pitkin voi lähteä kulkemaan, jos kiinnostusta riittää.
– Leipureille on esimerkiksi oma artesaanileipurikoulu, joka tähtää leipuri-kondiittorin perustutkintoon. Sen jälkeen voi suorittaa leipurin ammattitutkinnon, ja siitä kouluttautua vastaavaksi leipuriksi. Jos esihenkilötyö kiinnostaa, on esihenkilöille omat koulutuspolut. Meillä on paljon mahdollisuuksia päästä etenemään leipurista askel kerrallaan aluepäällikön operatiiviseksi tueksi asti.
Fazer Leipomot mahdollistaa yhdessä Vantaan ammattiopisto Varian kanssa myymäläleipomoiden lähiesimiestyön ammattitutkinnon suorittamisen, mikä on avainasemassa lähijohdon jatkuvan oppimisen polulla. Tutkinto kattaa esimerkiksi perehdytykseen, työnohjaukseen, talouteen ja viestintään liittyviä kokonaisuuksia, ja se sisältää sekä lähiopetuspäiviä että työssäoppimista. Lähiopetuspäivien jälkeen esihenkilöt pääsevät viemään oppimiaan asioita heti käytäntöön omissa pisteissään.
Käytännönläheisestä ja monipuolisesta tutkinnosta saatu palaute on ollut niin positiivista, että sama tutkinto käynnistettiin Fazerilla myös työnjohtajille. Nyt on menossa jo työnjohtajien toinen koulutus.
Yhteistyö tuo onnistumisia
Fazerin ja Varian kumppanuus on alkanut jo vuonna 2004. Fazer ja Varia tekevät toiminnallista yhteistyötä, ja yhteistyöt tutkintojen, koulutusten ja työssäoppimisten osalta suunnitellaan aina vuodeksi kerrallaan. Työelämäyhteistyötä varten Varialla on oma työelämäpalveluyksikkö, joka tarjoaa Fazerille ja muille yrityksille saman katon alta räätälöityjä koulutuksia ja oppisopimuspalveluita.
– Oppilaitosyhteistyö on minulle sydämen asia. Varia on luotettava ja helposti lähestyttävä kumppani, ja heidän puoleen voi aina kääntyä, kun on mitä tahansa kehittämiseen tai kouluttamiseen liittyviä haasteita. Yhteistyö on sujuvaa, sillä Varia ymmärtää liiketoiminnan tarpeet ja vaatimukset, ja me ymmärrämme oppilaitoksen näkökulmia ja tutkintojen rakentumista. Odotamme jo innolla ensi vuoden yhteistöitä, Koski kertoo.