Hyppää sisältöön

Onnellisuutta ilmassa

Onnellisuutta ilmassa

19.11.2021

Rakkaus lajiin ohjaa Aeronautica Arenan Helinä Niemisen, Samuli Hynnisen ja Matti Miilumäen työskentelyä.  

Pelkät fasiliteetit eivät riitä korkean tason tapahtuman takaamiseen. Aeronautica Arenalla tiedetään todellisen lajille omistautumisen merkitys. Tuloksena on onnellisuuden jakamista – maassa, vedessä ja ilmassa.

TEKSTI joonas ranta | kuva katia himanen

Pyhtäällä sijaitseva Aeronautica Arena täyttyi elämyksistä heti kesäkuussa ovensa avattuaan. E18-moottoritien liittymässä sijaitsevan elämyskeskuksen tarjonta on vaikuttava: Suomen suurin sisäsurffialue, vapaapudotuksen tunteen siihen astuville luova lentotunneli sekä loistavat ulkoiluolosuhteet. VIP-saunaosasto ja karaokelounge takaavat rentouttavan illan yhdessä Aeronamnam-bistron tarjonnan kanssa. Yritysten käyttöön areenalta löytyvät lisäksi myös huipputason neuvottelutilat. 

Helsingistä Aeronauticalle ajaa noin tunnissa. Vieraita kohteessa on käynyt paljon myös pääkaupunkiseudun länsipuolelta. Eivätkä vierailijat rajoitu vain kotimaan sisältä saapuviin seurueisiin. Juuri ennen haastattelua Aeronautica Arenan henkilökunta isännöi latvialaista seuruetta, joka laskeutui paikalle omalla pienkoneellaan. 

Listaa Aeronautica Arenan sijainnista ja tiloista voisi jatkaa koko artikkelin verran. Se ei kuitenkaan tekisi oikeutta areenan erityispiirteelle; keskuksen omille elämysten ammattilaisille, jotka ovat aidosti seuranneet sydäntään myös henkilökohtaisessa elämässään.

Lentotunnelissa voi aidosti kokea, miltä vapaapudotus tuntuu.

Vapaa pudotus suoraan kutsumusammattiin

Kun elämysreissua suunnitellaan, on pieni välimatka tutun ja uuden välillä usein etu. Siirtymä auttaa virittäytymään uuteen tilaan myös henkisesti. Oli sitten kyseessä yrityksen henkilökunnan retriitti, polttarien ohjelmanumero tai jonkin lajin yleinen harrastus.

Aeronautica Arenan ohjaajien kanssa jutellessa käy selväksi, ettei keskuksen henkilökunta ole paikan päällä vain töissä. Tästä todisteena käy myös se, että ohjaajien omat elämän prioriteetit ovat menneet osiltaan uusiksi.

Lentotunnelin vieraita ohjaava ja kollegoitaan valmentajaksi kouluttava Matti Miilumäki voikin jakaa elämänsä kahteen vaiheeseen: IT-alalla ja vapaan pudotuksen parissa työskentelyyn.

Aiempina vuosina tietotekniikan insinöörin valkokaulustöitä paiskinut Miiliumäki oli jo pidempään pohtinut keskittyvänsä täydellisesti todelliseen intohimoonsa. Vapaapudotukseen niin taivaalla kuin tunnelissakin.

– Kun aiemmassa ammatissa työmatka suuntautui vaikkapa Madridiin, varmistin heti että minulla oli kohteessa mahdollisuus tutustua myös lajin harrastamiseen sekä paikallisiin harrastajiin, Miilumäki kertoo.

Tänä päivänä Miilumäki kilpailee, valmentaa ja kouluttaa Aeronautica Arenan lisäksi kansainvälisellä tasolla. Lukuisia lajin ennätyksiä haalineelle vapaapudotuksen konkarille on kertynyt kokemusta Euroopan lisäksi Kaliforniasta, Dubaista, Afrikasta ja Australiasta.

Työn ja henkilökohtaisen elämän nivoutuessa yhteen näin vahvasti ei tule yllätyksenä, että Miilumäki tapasi tuulitunnelissa myös tulevan vaimonsa.

Aeronautica Arenalla vieraille voidaan tarjota tavallista yksilöllisempää ja keskittyneempää ohjausta. Omistautuneet ohjaajat eivät ota ryhmiä vastaan liukuhihnalta. Tilaisuudet ovat luonteeltaan luonnollisia ja keskustelevia.

Jokainen kohtaaminen on omansa, eikä lajeihin tutustuminen katso esimerkiksi ikää.

– Yksi syksyn ohjattavistani oli operatiivisen johtajamme Atte Korjulan 90-vuotias isoisä.

Elämyskeskuksella Miilumäki kouluttaa parasta aikaa myös kollegaansa, Helinä Niemistä, lentotunnelivalmentajaksi. Aiemmin rakennusalalla työskennellyt, sisäsurffitunteja Aeronautica Arenalla vetävä Nieminen koki oman heräämisensä korona-ajan poikkeusolojen ollessa pahimmillaan.

– Aloin toden teolla miettiä, mikä tekee minut onnelliseksi, riippuliitoon keskittynyt ja taivaalla niin ikään ennätyksiä rikkonut Nieminen painottaa.

– Päätöksen tehtyäni oli selvää, että haluaisin jakaa tätä onnellisuuden tunnetta myös muille.

Tilat keskellä luontoa

Kymenjoki – tuo Kymenlaakson Amazon – kiemurtelee aivan Aeronautica Arenan takapihalla. Vesistö ja sen upea ympäristö edustavat myös elämyskeskuksen väelle uusia mahdollisuuksia ulkoiluaktiviteettien muodossa. Ympäristö on ehtinyt tehdä lähtemättömän vaikutuksen myös Miilumäkeen ja Niemiseen.

– Piti ihan itse napata kanootti alle ja käydä tutustumassa joen tarjontaan, Miilumäki kertoo.

Hauskana anekdoottina Miilumäki mainitsee joella sijaitsevan Strukan kanavan sulun. Strukan sulku on Suomen ainoa käytössä oleva, käsikäyttöinen merisulku, jota voi käyttää kuka vaan.

Elämysten ammattilaisten puheesta käy hyvin ilmi, että Aeronautican tarjonta tulee lähivuosina kasvamaan entisestään. Ilmaan on heitelty uusien ilmailulajien lisäksi mahdollisuuksia muun muassa kiipeilyn saralla. Jo nyt luontoon voi tutustua sähköpyörän, veneen tai kajakin kyydissä.

Aeronautica Arenan sisätiloille tai ympäristön koskemattoman luonnon mahdollisuuksille edes taivas ei ole rajana. Yksi asia elämyskeskuksen ihmisille on kuitenkin täysin varma: myös tulevaisuudessa onnellisten elämysten jakaminen lähtee vilpittömästä rakkaudesta lajiin.

Haku