Hyppää sisältöön

Omaan hyvinvointiin kannattaa panostaa nyt

Omaan hyvinvointiin kannattaa panostaa nyt

6.08.2021

Plastiikkakirurgian erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Tiia Pihlamaa kertoo, että vastaanotolle saapuvat ihmiset arvostavat kivutonta toimenpidettä ja hyvää lopputulosta.

Plastiikkakirurgian keinoin korjattavat vaivat ovat usein terveydellisiä. Apua haetaan ongelmiin, jotka vaikuttavat paitsi ulkonäköön myös hyvinvointiin.

Teksti Elisa Salama  Kuva Joona Raevuori

Suomalaiset haluavat näyttää virkeiltä ja hyvinvoivilta luonnollisella tavalla, kertoo plastiikkakirurgian erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Tiia Pihlamaa

Pihlamaa työskentelee Plastic Surgery Centerissä, joka tarjoaa Suomen laajimman valikoiman erilaisia esteettisiä toimenpiteitä. Toimenpiteiden kirjo vaihtelee kevyistä pistoshoidoista ja kudoksia muokkaavista laitehoidoista isompiin kirurgisiin korjauksiin. 

– Elämme visuaalisessa maailmassa. Väsynyt ulkonäkö voi olla henkilölle iso ongelma, Pihlamaa taustoittaa.

Irti ennakkoluuloista 

Suhtautuminen ulkonäköä korjaaviin toimenpiteisiin on muuttunut paljon. Alle 50-vuotiaille pistoshoidot ja toimenpiteet ovat jo arkipäivää, kun taas vanhemmille ulkonäön muutos kirurgian avulla voi aiheuttaa ristiriitaisia ajatuksia. 

– Esimerkiksi raskaat silmäluomet aiheuttavat toiminnallista haittaa. Tällöin pieni toimenpide on panostus omaan terveyteen. 

Plastiikkakirurgia saatetaan joskus liittää pinnallisuuteen ja ulkonäkökeskeisyyteen. Pihlamaa kohtaa vastaanotollaan kuitenkin kaikenlaisia ihmisiä, joilla on monenlaisia eri syitä hakeutua vastaanotolle. Yhdelle aiheuttaa kipuja synnytyksen jälkeinen vatsalihasten erkauma, toinen toivoo ruuhkavuosien jälkeen pirteämpää ilmettä.

– Ei ole yhtä toimenpidettä, jota kysyttäisiin erityisen paljon. Toiveet ovat aina yksilöllisiä. 

Pihlamaa arvostaa suomalaisten halua pysytellä luonnollisessa lopputuloksessa ulkonäon suhteen. 

– Ihmiset eivät yleensä halua liian radikaalia muutosta, vaan arvostavat toimenpiteen keveyttä.

Pihlamaa kertoo, että ulkonäköä koskeva häpeä voi pahimmillaan sulkea henkilön sosiaalisten tilanteiden ulkopuolelle. 

– On surullista nähdä, ettei ihminen halua käydä lasten kanssa uimassa tai välttelee valokuvia jonkin poikkeaman vuoksi. Pahimmillaan asia voi vaivata päivittäin ja rajoittaa elämää vuosien ajan.

KEHOITAMME aina miettimään, mitä ihminen itse toivoo muutokselta.  

Turvallisuudesta ei tingitä

Kenties televisiosarjojen innoittamana asiakas saattaa joskus kysyä, mitä toimenpiteitä Pihlamaa tekisi asiakkaalle. Plastiikkakirurgi kehottaa kuitenkin miettimään, mitä ihminen itse toivoo muutokselta. Asiantunteva kirurgi osaa tällöin tarjota sopivia vaihtoehtoja.

Hyvään lopputulokseen voidaan päästä myös pienillä toimenpiteillä. Esimerkiksi hampaiden narskuttelun hoito botuliinipistoksilla onnistuu vain puolen tunnin käynnillä. Laserkäsittelyn avulla taas voidaan häivyttää arpia tai pigmenttimuutoksia. Esteettinen toimenpide onkin entistä useammin kevyt eikä vaadi aina kirurgiaa.

Plastic Surgery Center tarjoaa ilmaisen konsultaation, jota Pihlamaa kehottaa hyödyntämään. 

– Konsultaatiosta saa tietoa lopullisen päätöksen tueksi, eikä se velvoita mihinkään. Mikäli murehtii itsekseen vuosia häiritsevää asiaa kehossa, vie se paljon energiaa muulta elämältä.

Konsultaatio katkoo myös siivet huhuilta ja väärältä tiedolta, jota etenkin netin keskustelupalstat ovat pullollaan.

Plastic Surgery Centerin plastiikkakirurgit ja ammattitaitoinen henkilökunta ovat alansa huippuosaajia. Yrityksellä on käytössään viimeisimmät laitteet sekä siistit ja hienot tilat, mikä on myös turvallisuusasia, josta ei tingitä. 

– Valitettavasti meillä korjataan paljon myös ulkomailla tehtyjä, epäonnistuneita toimenpiteitä. Näissä tapauksissa asiakas maksaa halvasta toimenpiteestä ison laskun myöhemmin, kertoo Pihlamaa. 

Jos ei koskaan ole kokenut ristiriitaa oman ulkonäkönsä suhteen, voi olla vaikea asettua esteettisiä toimenpiteitä hakevan asemaan. Työssään Pihlamaa kuitenkin näkee, miten suuri vaikutus toimenpiteillä voi olla ihmiselle.

– Kun parikymppinen, rintarauhasen liikakasvusta kärsinyt mies tulee tarkastuskäynnille toimenpiteen jälkeen, ryhti on aivan erilainen ja olemus huomattavasti itsevarmempi. Kun jopa vuosia vaivannut kipukohta on poissa, vapautuu ahdistavista ajatuksista ja elämässä on taas tilaa muillekin asioille, Pihlamaa kertoo hymyillen.

Haku