Hyppää sisältöön

Oma latauspiste tuo varmuutta sähköautoiluun

Oma latauspiste tuo varmuutta sähköautoiluun

23.08.2022

Auto-Centerin myyjät auttavat mielellään sähköauton hankinnassa ja siihen liittyvissä latausasioissa.

Sähköautot sekä ladattavat hybridit yleistyvät kovaa vauhtia. Monien autoista löytyy nyt sekä latausluukku että töpselin reiät.

TEKSTI JA KUVA | VARSINAIS-SUOMEN AUTO CENTER

Sähköauton lataaminen ja siihen liittyvät termit ja kysymykset voivat kuitenkin vaikuttaa heprealta autoilijalle, jolle lataaminen ei vielä ole tuttua. Kovin vaikeista asioista ei kuitenkaan ole kyse.

Sähköistetyn auton lataamisessa on tärkeää erottaa, ladataanko autoa vaihtosähköllä (AC) vai tasasähköllä (DC). Näiden kahden erottamiseksi voi vanhan muistisäännön mukaan ajatella, että DC on yhtä kuin dasasähkö, eli tasasähkö.

Autojen laturityypit

Kotiin asennettavat laturit ovat aina AC-latureita, kun taas niin sanotut huoltoasemien yhteydessä olevat julkiset laturit ovat yleensä DC-latureita, eli pikalatureita. Merkitystä tällä on siksi, että vaihtovirtalaturilla (AC) sähköauton akkuja ladataan autossa olevan sisäisen laturin (On Board Charger, OBC) avulla. DC-laturi puolestaan ohittaa sähköauton oman sisäisen laturin ja lataa akkuja suoraan. Pikalaturi voi ladata akkuja suoraan niin paljon kuin sähköauton akusto pystyy vastaanottamaan ja laturista irtoaa virtaa. Sähköautoissa tämä on yleensä vähintään noin 50 kilowattia, kun taas monessa plug-in hybridissä DC-latausmahdollisuutta ei pienemmän akun vuoksi ole ollenkaan.

Lataustehot maksimiin

Auton sisäinen laturi rajoittaa AC-lataustehoa ja autoilijan on syytä tietää, kuinka suuri sisäinen laturi autossa on. Jos sisäinen laturi pystyy maksimissaan esimerkiksi 6,6 kilowatin lataamiseen, ei auton akku kuitenkaan lataudu sitä enempää, vaikka seinässä oleva laturi työntäisi ulos enemmän kilowatteja.

Kuinka kauan akun latautuminen täyteen sitten kestää? Se on helposti laskettavissa jakolaskulla. Ensin pitää tietää akun koko. Jos se on vaikkapa 18 kilowattituntia, kuten RAV4 Plug-in hybridin akussa, jaetaan akun koko sisäisen laturin latausteholla. Eli 18 kilowattituntia jaettuna 6,6 kilowatin latausteholla tekee latauksen kestoksi 2,7 tuntia. Vertailun vuoksi on hyvä tietää, että tavallisesta pistorasiasta saadaan tehoa 1,84 kilowattia, eli siitä ladattaessa 18 kilowatin akku täyttyy noin 10 tunnissa. Siksi varsinkin sähköauton kanssa kotiin pitää asentaa AC-latausasema, josta voidaan saada lataustehoa 11 kilowattia tai enemmän, riippuen talon sähköliittymästä ja sulakkeiden koosta.

Sähköauton akun koko on usein 30-100 kilowattituntia ja nopeimmat pikalaturit pystyvät jo noin 250 kilowatin lataustehoon, tämä toki on varsin hetkellistä ja vähenee sitä mukaa kun akku täyttyy. Eli DC-pikalatauksella ladattaessa sähköauton 100 kilowattitunnin akku latautuu 250 kilowatin laturilla teoreettisesti täyteen 24 minuutissa. Lataamista ei toki oikeastaan koskaan aloiteta akun ollessa tyhjä, joten latausajan laskeminen ei aina ole täysin mielekästä. Usein akku ei kuitenkaan ole täysin tyhjä, kun autolla kurvataan kotipihaan tai laturille.

Oma kiinteä latauspiste

Turvallisin ja paras tapa ladata sähköauto kotona on asentaa oma kiinteä latauslaite.

Lämmitystolpasta ja tavallisesta pistorasiasta lataaminen ei ole suositeltavaa. Kyseiset virtalähteet eivät ole tarpeeksi tehokkaita ja säännöllisessä käytössä voivat ylikuumentua tai pahimmassa tapauksessa syttyä tuleen. Vaikkakin moni lataa tavallisesta pistorasiasta auton mukana tulevalla latauskaapelilla pitäisi tämän olla vain hätäratkaisu, jota suositellaan käytettäväksi silloin, kun muita lataustapoja ei ole lähettyvillä. Latauspisteen asentaminen kotiin maksaa arviolta 1 500 euroa riippuen mallista ja merkistä. Hinta saattaa nousta, jos sähköverkosto vaatii päivitystä tai uusimista. Oma kiinteä latauspiste on kannattava ja vuosia palveleva investointi, joka on huomattavasti edullisempi vaihtoehto kuin sähköauton lataaminen pikalatauspisteellä.

Lisätietoa: www.ac.fi

Haku