Hyppää sisältöön

Oikomiskalvot korjaavat hampaiden asentoa

Oikomiskalvot korjaavat hampaiden asentoa

11.11.2021

Prosessin alussa hammaslääkäri esittelee asiakkaalle hoitosuunnitelman hampaiden oikomiseen. Onnistunut lopputulos edellyttää, että Lumiliner-oikomiskalvoja pidetään 22 tuntia vuorokaudessa. 

Lumiliner-oikomiskalvoilla kauniin hymyn saaminen onnistuu helposti ja huomaamattomasti. 

Teksti Helen Partti  Kuva Lumi Dental

Irrotettava oikomiskalvo on nopeasti yleistyvä hampaiden oikomishoitomuoto. Suomessa oikomiskalvoja käytetään melko vähän, mutta Yhdysvalloissa jo 15 prosenttia hampaiden oikomisista tehdään niiden avulla. Määrän arvioidaan nousevan noin 30 prosenttia vuosittain. 

– Kalvo-oikomishoito on hammasalan nopeimmin kasvava osa-alue, sanoo tuotepäällikkö Jorgos Kostis Lumi Dental Oy:stä

Kostis edustaa markkinoiden kehittyneintä oikomishoitomuotoa, Lumiliner-oikomiskalvoja.

– Ennen kalvohoitojen suurin ongelma oli seurannan puute. Asiakas sai mukaansa 5–6 kalvot klinikalta ja ohjeen palata klinikalle kalvojen loputtua. Jos hoidon etenemisessä on tapahtunut virhe, huomataan se usein vasta klinikalla seuraavan hoitokäynnin yhteydessä. Tällainen viive voi pahimmassa tapauksessa tarkoittaa koko hoidon aloittamista alusta, kertoo Kostis. 

Lumiliner-oikomiskalvoja käytettäessä näin ei käy. Ne erottuvat kilpailevista tuotteista siinä, että niihin liittyy reaaliaikainen, keinoälyyn perustuva etäseuranta. Sen avulla hammaslääkäri ja hoitohenkilöstö pystyvät seuraamaan tiiviisti eteneekö hoito suunnitellulla tavalla ja potilas välttyy tarpeettomilta hoitokäynneiltä klinikalla.

Hoidon seuraaminen on helppoa tekoälyn avulla 

Lumiliner-oikomiskalvot ovat helpot ja miellyttävät käyttää. Muut näkevät ne vain hyvin läheltä katsottaessa. Kalvojen huomaamattomuus on tärkeää monessa ammatissa, esimerkiksi esiintyvillä aloilla.

Hoidon alussa asiakkaalle tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma, jonka pohjalta hampaat suoristetaan kauniin hymyn aikaan saamiseksi. Hoito kestää keskimäärin 5–12 kuukautta. Onnistuneen lopputuloksen edellytyksenä on, että asiakas käyttää kalvoja ohjeiden mukaisesti 22 tuntia päivässä. Ne voi irrottaa ruokailun ja hampaiden pesun ajaksi.

– Toisin kuin kiinteät hammasraudat, Lumiliner-kalvot vaihdetaan 1–2 viikon välein. Asiakas saa klinikalta kaikki hoidon aikana tarvittavat kalvot kerralla mukaansa. 

Kalvojen lisäksi asiakkaalle annetaan etäseurantaa varten skannauslaite, joka yhdistetään matkapuhelimeen. Matkapuhelimeen ladattavan sovelluksen avulla hoitohenkilökunta seuraa viikoittain oikomishoidon etenemistä. 

– Tiedämme koko ajan, miten hyvin kalvot istuvat paikoillaan, tai olisiko tarvetta toimenpiteisiin. Tämä on iso uudistus markkinoilla.

Parhaassa tapauksessa asiakkaan ei tarvitse käydä klinikalla kuin vasta loppukäynnillä. 

Vaivaton prosessi 

Lumiliner-oikomishoidon jälkeen on tärkeää ylläpitää hampaiden uutta asentoa, jotta ne eivät palautuisi ennalleen. Se tehdään niin sanotuilla retentiokalvoilla tai hampaiden sisäpuolelle kiinnitettävän metallilangan avulla. Pysyvä retentio, eli hampaiden pitäminen paikoillaan, suunnitellaan erikseen hoidon päätteeksi. 

– Oikomishoito on nykyään vaivaton prosessi, Kostis toteaa.

Haku