Hyppää sisältöön

Oikeat työkalut haastavaan sijoitusympäristöön

Oikeat työkalut haastavaan sijoitusympäristöön

19.09.2023

Retta Managementin talouspalveluiden johtaja Mikael Strann on ylpeä siitä, että Retta on nyt yksi Suomen suurimmista kiinteistöalan talouspalveluiden auktorisoiduista tilitoimistoista.

Moni kiinteistösijoittaja miettii nyt kohteisiin liittyviä riskejä. Muuttuneessa markkinassa reaaliaikainen tieto on arvokkaampaa kuin koskaan.

TEKSTI katri kilpiäinen | kuva hannu malm

Miksi vuokratuotto on heikompaa tietyllä alueella? Kuinka paljon vuokratasoa uskaltaa nostaa ilman, että vuokralainen lähtee? Miten varautua nouseviin kustannuksiin tai yllättäviin kuluihin?

Tällaisiin kysymyksiin Rettan kiinteistöjohtamisen asiantuntijat ovat viime aikoina vastanneet.

Ei ihme, sillä asunto- ja kiinteistösijoittamisen toimintaympäristö on parin vuoden aikana muuttunut huomattavasti. Tuottolaskelmat ovat menneet uusiksi kulujen muuttuessa. Paikoin myös kassavirta on painunut miinuspuolelle. Monet sijoittajat ymmärrettävästi pohtivat, miten nykytilanteessa olisi viisasta toimia.

– Tässä ajassa reaaliaikaisen tiedon merkitys korostuu, Retta Managementin talouspalveluiden johtaja Mikael Strann painottaa.

Ei ennakointia ilman tietoa

Erityisesti kiinteistökohteiden tyhjäkäynti ja saatavien hallintaan liittyvät riskit hirvittävät kiinteistösijoittajia. Markkinamyllerryksessä onkin osattava ennakoida, ja siihen tarvitaan ajantasaista tietoa.

Rettan kehittämän tiedon analysointityökalun, Retta Insightin, avulla sijoittaja voi tarkastella esimerkiksi sitä, mitkä kohteet ovat tyhjillään, maksaako vuokralainen vuokransa ajallaan ja onko vuokra oikealla tasolla suhteessa kulurakenteeseen.

Tietojen analysointityökalu on uudenlainen yhdistelmä talousdataa ja kiinteistökohtaista tietoa – juuri sitä, jota sijoittaja tarvitsee ennakoivaan päätöksentekoon.

– Retta Insightissa kiinteistöjohtamisen kannalta oleelliset mittarit voidaan yhdistää oikeisiin raportteihin. Kiinteistön korjaussuunnitelman voi yhdistää budjettiin, kun taas kassavirta-analyysillä voi peilata rahavirran riittävyyttä suhteessa investointeihin, Strann valottaa.

Ratkaisut löydetään tiedon ja ihmisten yhteispelillä

Koska kilpailu on kovaa, sijoittajat joutuvat punnitsemaan jokaista liikettään. Esimerkiksi vuokratasoa ei voi nostaa kertaheitolla liikaa, sillä pienikin korotus voi johtaa vuokrasopimuksen päättymiseen.

– Moni kiinteistösijoittaja tarkkailee nyt erityisesti vuokrasaatavia. Asiakaskunta on tunnettava hyvin, jotta tietää, milloin vuokratasoa voi nostaa niin, ettei avoimien saatavien määrä kasva, Strann kertoo.

Yhtä oikeaa ratkaisua ei välttämättä edes ole olemassa. Se mikä toimii yhdellä alueella, ei automaattisesti toimi toisella. Kohteetkin ovat erilaisia. 

Strann korostaa, että Retta Insight tuottaa tarvittavan tiedon, mutta ihmiset tekevät loput työt. Siksi asiakkaan ja asiantuntijoiden välinen vuoropuhelu on tärkeää.

Oikeat keinot löytyvät tietoa ja asiantuntemusta sopivasti yhdistelemällä.

– Jos sijoittaja miettii, miksi tietyllä alueella on paljon avoimia saatavia, mikään portaali ei tarjoa kysymykseen suoraa vastausta. Silloin tarvitaan vuokrauksen, ylläpidon ja talouden asiantuntijoitamme.

Retta on Pohjoismaiden suurin asuntojen, kiinteistöjen ja toimitilojen välitykseen sekä hallintaan erikoistunut asiantuntijapalvelukonserni. Yritys tuottaa asiakkailleen kokonaisvaltaisia palveluita ja ratkaisuja asumisen ja toimitilasektorin kiinteistöpalveluissa. Konserniin kuuluvat Suomessa Retta Isännöinti, Retta Management ja Huoneistokeskus.

Haku