Hyppää sisältöön

Oikeanlaista kemiaa etsimässä

Oikeanlaista kemiaa etsimässä

6.08.2021

ME-Fysiotiimin Espoon toimipisteen terapeutti Erja Kourin mukaan fysioterapian tuloksellisuuden kannalta on tärkeää, että hoitajana on terapeutti, jonka harjoitukset asiakas on valmis tekemään vapaa-ajallaan. 

Asiakkaalla on oikeus valita itselleen mieluinen terapeutti. Parhaimpiin hoitotuloksiin päästään, kun henkilökemia toimii. 

Teksti Maarit Seeling  Kuva Joona Raevuori

Murheita tai vaivoja ei kannata jäädä hautomaan, etenkin kun oikeanlainen terapia voi auttaa niistä yli. 

– Terapeutin valinnassa kannattaa miettiä asiakkaan ja terapeutin välille syntyvää suhdetta. Kemioiden natsaamisen tiedetään vaikuttavan terapian onnistumiseen, oli kyse sitten henkisestä tai fyysisestä terapiasta. Yhdelle sopii yhdenlainen, toiselle toisenlainen kuntoutus, kertoo Suomen Kuntoutusyrittäjät ry:n toiminnanjohtaja Satu Grekin.

Parhaiten kuntoutus vaikuttaa, kun se päästään aloittamaan ajoissa. Vaikeaselkoisuus saattaa kuitenkin hidastaa palveluihin pääsyä. Osan palveluista järjestää kunta, osan Kela tai sairaanhoitopiiri, osan vakuutusyhtiö. Ihmiseltä vaaditaan vaikealla hetkellä päätöksiä. Kaikki eivät jaksa vaatia oikeuksiaan.

Asiakkaan ei silti tarvitse tyytyä siihen, mitä esimerkiksi kunnallisella terveys- tai vakuutusyhtiön osoittamalla lääkäriasemalta sanotaan. Valinnanvapaus on suurempi kuin moni tietää.

– Terapeutille voi aina tulla myös ilman lääkärin lähetettä. Lähete koetaan niin sanotusti luvaksi tulla, ja että ilman sitä ei ole oikeutettu terapiaan. Näin ei ole. Terapiaan voi aina mennä, kun vain löytää palveluntarjoajan, Grekin sanoo.

TERAPEUTTISUHDE on ihmiseltä ihmiselle.

Hoitoon ilman lähetettäkin 

Liian moni terapiantarvitsija pysähtyy lähetejonoon odottamaan kiltisti vuoroaan, vaikkei lähetteen myötä saatava Kela-korvaus päätä aina huimaakaan. 

– Aika monta kertaa saa käydä terapiassa, että säästyneillä korvaussummilla saa kuitattua lääkärinpalkkion osuuden.Terapeutti ohjaa kyllä tarvittaessa lääkärin luokse.

Sote-uudistuksen myötä Kelakorvaukset ovat nousseet uudelleen keskustelun keskiöön. Grekin myöntää, että niillä on todella voimakas käyttäytymistä ohjaava vaikutus. Hän pelkääkin, että moni apua tarvitseva jää jonottamaan terveyskeskuksiin kuukausiksi hoitoon pääsyä, jos nykyinen pieni korvaus yksityisen palvelutarjoajan palveluista poistetaan.

Apua myös läheisille

Asiakkaalla on myös oikeus saada hankittu lähete mukaansa, jos haluaakin vaihtaa palveluntarjoajaa. Tätä eivät aina tiedä sen enempää asiakkaat kuin terveydenhuollon henkilökuntakaan. Oikeus perustuu tietosuojalakiin. Grekin pitää liiketoiminnan kannalta ymmärrettävänä, että lähetteistä halutaan pitää kiinni ja suosia niiden avulla omia kumppaneita. Se onnistuu, jos potilas ei tiedä oikeuksistaan.

– Terapeuttisuhde on ihmiseltä ihmiselle toimintaa, myös etänä, ja sen vaikutus ulottuu muuallekin kuin vain lähiomaisiin. Varsinkin, kun puhutaan paljon palveluita tarvitsevista. Silloin terapeutilla voi olla iso merkitys myös kuntoutettavan omaisten jaksamiselle. 

Haku